default-image

ΠΑΓΝΗ: "Καμπανάκι" για την παιδιατρική , συν-νοσηλεία χειρουργημένων κ΄παιδιών λοιμώξεις

Ηράκλειο
ΠΑΓΝΗ: "Καμπανάκι" για την παιδιατρική , συν-νοσηλεία χειρουργημένων κ΄παιδιών λοιμώξεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Καμπανάκι” κινδύνου κρούει το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, εκφράζοντας ανησυχία για το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Παιδιατρικής Κλινικής η απόφαση της διοίκησης είναι να συν-νοσηλεύονται στην Παιδιατρική παιδιά με χειρουργικές παθήσεις, λοιμώξεις και άλλα οξέα ή χρόνια νοσήματα.

«Η συγχώνευση της Παιδοχειρουργικής με τη Νεφρολογική Κλινική, προκειμένου να συνεχίσει η Μονάδα Αντιμετώπισης Κορωνοϊού τη λειτουργία της στον χώρο όπου στεγαζόταν η Νεφρολογική (προ πανδημίας), οδήγησε στη σημαντική μείωση των κλινών της Παιδοχειρουργικής Κλινικής. Αυτό έχει ως συνέπεια να χρησιμοποιούνται κλίνες της Παιδιατρικής Κλινικής (που είναι σε άλλο κτήριο) για την κάλυψη των αναγκών νοσηλείας παιδιών, που παραπέμπονται για επεμβάσεις απ’ όλη την Κρήτη, το Νότιο και Ανατολικό Αιγαίο»!

Και η ανακοίνωση του Σωματείου συνεχίζει: «Η μετεγχειρητική νοσηλεία παιδιών κοντά σε θαλάμους με νοσηλευόμενα παιδιά που έχουν λοιμώξεις και άλλα νοσήματα αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των χειρουργημένων παιδιών. Επιπλέον, η νοσηλεία χειρουργημένων παιδιών περιλαμβάνει ιδιαίτερους χειρισμούς και παρεμβάσεις και απαιτεί κατάλληλη εμπειρία εκ μέρους του ελλιπούς νοσηλευτικού προσωπικού και τη συνεχή κάλυψη από ειδικευμένους παιδοχειρουργούς.

Η συγχώνευση του Παιδιατρικού Παθολογικού με τον Χειρουργικό Τομέα επιβλήθηκε αυταρχικά από τη διοίκηση, χωρίς διάλογο και τη σύμφωνη γνώμη του προσωπικού, αναιρώντας αυθαίρετα διεθνή πρότυπα λειτουργίας Παιδιατρικών Νοσοκομείων. Η συνεχής υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και η σοβαρή απόκλιση από επιστημονικά αναγνωρισμένες πρακτικές διοίκησης και διαχείρισης δομών που σχετίζονται με το παιδί προκαλούν εύλογη ανησυχία.

Η πρακτική αυτή συγχωνεύσεων που ακολουθεί η διοίκηση με αφορμή την πανδημία εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εξοικονομήσει πόρους, “μπαλώνοντας” τις χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό και τα χρόνια χωροταξικά προβλήματα με μετακινήσεις, ανακατατάξεις και συγχωνεύσεις, δηλαδή με ευκαιριακές λύσεις, χωρίς να αυξήσει σημαντικά την κρατική χρηματοδότηση για την ουσιαστική ενίσχυση του νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό και νέες υποδομές.

Η παροχή σωστής ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας στο άρρωστο παιδί θα πρέπει να το προστατεύει και να εγγυάται την ασφάλεια και τον σεβασμό απέναντι στον μικρό ασθενή και την οικογένειά του. Οι Κλινικές και οι Μονάδες Φροντίδας πασχόντων παιδιών θα πρέπει να αποτελούν βασικό στοιχείο του κεντρικού σχεδιασμού ενός σύγχρονου δημόσιου συστήματος υγείας και όχι να αντιμετωπίζονται σαν “συμπληρωματικές” ή “επικουρικές” δομές.

Θεωρούμε ότι θα πρέπει άμεσα να αποσυρθεί η εντολή της διοίκησης για συν-νοσηλεία χειρουργικών και παθολογικών ασθενών στην Παιδιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ. Διεκδικούμε:

- Να επανέλθουν η Παιδοχειρουργική και η Παιδιατρική Κλινική στην κανονική λειτουργία τους και να καταργηθεί η συγχώνευση των δύο κλινικών.

- Να ενισχυθούν οι δύο κλινικές με τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμων παιδοχειρουργών, παιδιάτρων και κατάλληλα εκπαιδευμένων νοσηλευτών.

- Να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες νέες σύγχρονες υποδομές του νοσοκομείου με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησής του, ώστε να λυθούν τα χρόνια χωροταξικά του προβλήματα».

Εξάλλου, εκτός των παραπάνω, οι συνδικαλιστές των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ καταγγέλλουν επιπλέον και «την ύπαρξη κοινών νοσηλευτών για τα παιδιατρικά και τα παιδοχειρουργικά περιστατικά»... Και τονίζουν ότι αυτή η κατάσταση «αυξάνει τον κίνδυνο διασποράς μικροβίων μεταξύ των παιδιών, μέσω του προσωπικού»...

Απεργία την Τρίτη

Στο μεταξύ, για την ερχόμενη Τρίτη 16 Ιουνίου έχει ανακοινωθεί πανελλαδική-πανυγειονομική απεργία. Σύμφωνα με το σωματείο τους στο ΠΑΓΝΗ, «είμαστε αντίθετοι στην πολιτική της σταδιακής απαλλαγής του κράτους από την ευθύνη για καθολική παροχή δωρεάν περίθαλψης, που επιδιώκεται με την επίκληση της ατομικής ευθύνης και με την επέκταση των συμπράξεων του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας, οδηγώντας σε αύξηση της οικονομικής επιβάρυνσης των ασθενών.

Απεργούμε, γιατί δε συμβιβαζόμαστε με τις τεράστιες ελλείψεις στις δημόσιες δομές Υγείας. Απεργούμε, γιατί απαιτούμε οι ελλείψεις αυτές να καλυφθούν άμεσα, ώστε να είμαστε έτοιμοι για ένα πιθανό νέο κύμα επιδημίας. Διεκδικούμε:

* Να αναμορφωθεί ο οργανισμός του νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

* Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες δομές Υγείας. Ενίσχυση με προσωπικό και εξοπλισμό των μονάδων ΠΦΥ, ώστε να λειτουργούν πλήρως σε 24ωρη βάση.

* Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, ΣΟΧ, κ.λπ.). Ανάκληση της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.

* Ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

* Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

* Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

* Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News