Πως γιατρός και διασώστες έσωσαν τη 18χρονη Κατερίνα

Ηράκλειο
Πως γιατρός και διασώστες έσωσαν τη 18χρονη Κατερίνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρακολουθούσαν με αγωνία τις προσπάθειες του γιατρού και των διασωστών του ΕΚΑΒ

Επέστρεψε κυριολεκτικά από το θάνατο η 18χρονη Κατερίνα όπως φαίνεται από τις μαρτυρίες των πολιτών που αντίκρυσαν την κοπέλα σε αυτή την κατάσταση.

Παρακολουθούσαν με αγωνία τις προσπάθειες του γιατρού και των διασωστών του ΕΚΑΒ να αναστρέψουν τις συνέπειες του αλλεργικού σοκ και να σώσουν τη ζωή της με δάκρυα στα μάτια καθώς πίστευαν ότι είχε αφήσει την τελευταία της πνοή.

Την αίσια εξέλιξη του περιστατικού όμως  καθόρισαν τα πέντε τελευταία κρίσιμα λεπτά που  η κοπέλα βρέθηκε στα χέρια του πολύπειρου γιατρού του ΕΚΑΒ και των διασωστών.

Ο γιατρός εφημερίας κ. Μάνος Λουμπάκης μιλώντας στο neakriti.gr εμφανίστηκε συγκινημένος για τη έκβαση του περιστατικού. Η κοπέλα βρισκόταν σε κατάσταση αλλεργικού σοκ καθώς είχε ήδη αναπτύξει οίδημα στο λάρυγγα και η αναπνοή της γινόταν με εξαιρετική δυσκολία . Αυτό είχε ως συνέπεια να παραληφθεί από το ΕΚΑΒ με μόλις 38-40 σφίξεις. Όπως μας εξηγεί ο κ. Λουμπάκης χάρη στην σωστή πληροφόρηση που έλαβε νωρίτερα από το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ για την κατάσταση της 18χρονης εφάρμοσε αστραπιαία το πρωτόκολλο αντιμετώπισης αλλεργικού σοκ παραλαμβάνοντας το περιστατικό, χρησιμοποιώντας ένεση αδρεναλίνης. Σε συνδυασμό με τον αερισμό η 18χρονη άρχισε να δείχνει άμεσα σημάδι ανάκαμψης και ακολούθησε η εφαρμογή του πρωτοκόλλου για τη χορήγηση ένεσης κορτιζόνης. Κινήσεις που συνέβαλαν στην υποχώρηση του οιδήματος και τη σταθεροποίηση της κοπέλας πριν ξεκινήσει η διακομιδή της στο νοσοκομείο. «Σαν γιατρός εφημερίας πρέπει να ευχαριστήσω το συντονιστικό κέντρο που εργάστηκε άψογα στη διαχείριση του περιστατικού, τους διασώστε που παλέψαμε μαζί αλλά και όλους όσοι βοήθησαν στο περιστατικό» αναφέρει ο κ. κ. Λουμπάκης ο οποίος δεν κρύβει την συγκίνηση του καθώς σώθηκε η ζωή μιας πολύ νεαρής κοπέλας, η οποία «κυριολεκτικά επέστρεψε από το θάνατο». Η κοπέλα δεν φαίνεται να έχει ιστορικό αλλεργιών. Σύμφωνα με τις περιγραφές που υπάρχουν, τα συμπτώματα του οξύτατου αλλεργικού σοκ παρουσιάστηκε ενώ η 18χρονη είχε αγοράσει από το περίπτερο κάποιο αναψυκτικό με εξωτικό φρούτο. Αμέσως αισθάνθηκε αδιαθεσία, έβγαλε εξανθήματα έχασε τις αισθήσεις και έπεσε στο έδαφος.

Η οικογένεια της κοπέλας και η ίδια επικοινώνησαν με το γιατρό και τους διασώστες του ΕΚΑΒ τους οποίους ευχαρίστησαν θερμά για τη σωτήρια παρέμβαση τους. «Το ευχαριστώ της κοπέλας και των οικείων της είναι για εμάς η μεγαλύτερη ανταμοιβή που μπορούμε να έχουμε από τον κόσμο. Σε αντίθεση θα πρέπει δυστυχώς να υπογραμμίσω με όσους, όχι μόνο δεν σέβονται τις προσπάθειες μας, αλλά φτάνουν στο σημείο να στοχοποιούν τα πληρώματα του ΕΚΑΒ με επιθέσεις όπως αυτή που πρόσφατα είχαμε», μας είπε ο κ. Λουμπάκης αναφερόμενος στα πρόσφατα έκτροπα στον σταθμό του ΕΚΑΒ στη Νέα Αλικαρνασσό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News