ΠΑΓΝΗ: Τα πρόστιμα για τα τσιγάρα άναψαν «φωτιές»

Ηράκλειο
ΠΑΓΝΗ: Τα πρόστιμα για τα τσιγάρα άναψαν «φωτιές»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μέτρο είναι εισπρακτικό και δεν έχει προληπτικό χαρακτήρα σύμφωνα με το Σωματείο

Σκληρή ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα να «πέσουν» πρόστιμα 600 ευρώ στο προσωπικό του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Όπως υποστηρίζουν το μέτρο είναι εισπρακτικό και κατασταλτικό και δεν έχει προληπτικό χαρακτήρα.

Αναλυτικά όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση:

Η εντατικοποίηση των ελέγχων εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας με την επιβολή υψηλών προστίμων σε περίπτωση παραβάσεων έχει κυρίως εισπρακτικό και κατασταλτικό και όχι προληπτικό χαρακτήρα. Ο εν λόγω νόμος δεν περιλαμβάνει μέτρα ούτε για την πρόληψη ούτε για την απεξάρτηση από τις εθιστικές ουσίες του τσιγάρου.

Είναι υποκριτικές οι δηλώσεις της κυβέρνησης ότι στόχος των αυστηρών κυρώσεων για τη μη τήρηση της απαγόρευσης καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους και «χώρους συνάθροισης κοινού» είναι η «προάσπιση της δημόσιας υγείας», η προστασία του πληθυσμού από τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος αλλά και η «καταπολέμηση του φαινομένου της εξάρτησης από το κάπνισμα», όταν:

  • η κρατική χρηματοδότηση της υγείας ολοένα και μειώνεται, με αποτέλεσμα χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας,
  • η κυβέρνηση δεν υπολογίζει τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στην υγεία μας η εντατικοποίηση της δουλειάς,
  • οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας είναι στελεχωμένες με ανεπαρκέστατο προσωπικό (επόπτες υγείας, επισκέπτες υγείας),
  • δεν λαμβάνονται μέτρα υγιεινής και ασφάλειας εργασίας με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες,
  • επιχειρείται η σταδιακή κατάργηση του νόμου για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ), με συνέπεια την απώλεια των ελάχιστων δικαιωμάτων για μειωμένο ωράριο και μειωμένο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης που εξασφαλίζει,
  • δεν καλύπτονται μετά το 2011 από τα ασφαλιστικά ταμεία φάρμακα που βοηθούν στη διακοπή του καπνίσματος, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι καπνιστές που δυσκολεύονται να το σταματήσουν λόγω εξάρτησης να πληρώσουν τα φάρμακα από την τσέπη τους.

Ο κύριος λόγος της αντικαπνιστικής εκστρατείας της κυβέρνησης και της ΕΕ δεν είναι το ενδιαφέρον τους για τη διασφάλιση της υγείας αλλά η προσπάθεια μείωσης του υψηλού κόστους για την αντιμετώπιση νόσων που συσχετίζονται με το κάπνισμα. Και τα μέτρα όμως που προτείνουν δεν πρόκειται να έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα αφού αποτελούν απλά απαγορεύσεις και κυρώσεις και όχι οργανωμένα κρατικά προγράμματα ενημέρωσης και πρόληψης.

Η ουσιαστική αντικαπνιστική πολιτική απαιτεί υπεύθυνη συστηματική εκπαίδευση του πληθυσμού και ενημέρωση για τις αρνητικές επιπτώσεις του τσιγάρου σε σχολεία, χώρους δουλειάς, ΜΜΕ κλπ. με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, προκειμένου να αναπτυχθεί αντικαπνιστική συνείδηση. Απαιτεί να υπάρχει ικανός αριθμός ιατρείων διακοπής καπνίσματος σε δημόσιες δομές υγείας και να καλύπτονται από το κράτος θεραπείες με επιστημονικά αποδεδειγμένη ωφέλεια ενάντια στην εξάρτηση από τη νικοτίνη.

Η προστασία της Δημόσιας Υγείας προϋποθέτει την τακτική αξιολόγηση των περιβαλλοντικών συνθηκών διαβίωσης (νερού, αέρα, εδάφους), εργασίας, παραγωγής και μεταφοράς τροφίμων κλπ. με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό των πιθανών βλαπτικών παραγόντων και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την καταπολέμησή τους. Προϋποθέτει την ανάπτυξη αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με επαρκή σε αριθμό, πλήρως στελεχωμένα και εξοπλισμένα κέντρα υγείας κοντά στους τόπους εργασίας, κατοικίας, σπουδών, άθλησης, διασυνδεδεμένα σε ένα ενιαίο σύστημα με τα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ, που να παρέχουν όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες πρόληψης, δημόσιας υγείας, υγιεινής και ασφάλειας εργασίας κλπ. Προϋποθέτει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ανθρώπινα ωράρια στις δημόσιες δομές υγείας, διατήρηση και επέκταση των ΒΑΕ, εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας εργασίας κοκ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News