Αντικαπνιστικός - ΠΑΓΝΗ: Τέλος το τσιγάρο και στα μπαλκόνια των νοσοκομείων

Ηράκλειο
Αντικαπνιστικός - ΠΑΓΝΗ: Τέλος το τσιγάρο και στα μπαλκόνια των νοσοκομείων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά την καθαρίστρια που «έφαγε» πρόστιμο, εφιάλτης και για τους συγγενείς ασθενών

«Σοκ και δέος» προκάλεσε στους εργαζομένους των νοσοκομείων η είδηση ότι καθαρίστρια που κάπνιζε την ώρα της βάρδιας «έφαγε» πρόστιμο 100 ευρώ και την…πλήρωσε και η διευθύντρια της κλινικής που καλείται να δώσει από την τσέπη της 500 ευρώ επειδή είχε την ευθύνη του χώρου.

Τέλος για τα τσιγάρα για τους συγγενείς ασθενών

Υπό το φόβο μην τους στοιχίσει το κάπνισμα το μεροκάματό τους, γιατροί και νοσηλευτές «σβήνουν» το τσιγάρο μην τους στοιχίσει ακριβά, ενώ κωμικοτραγική είναι η κατάσταση και για τους συγγενείς ασθενών και μπαίνει τέλος στο τσιγάρο στα μπαλκόνια και τους εξωτερικούς χώρους των νοσοκομείων.

Όπως σημειώνει ο Διευθυντής Δ/νσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Δημήτρης Βιδάκης «είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση οι χώροι των νοσοκομείων και είμαστε πάντα πιο επιεικείς γιατί στον πόνο και την αγωνία του ο συγγενής ασθενούς θα καπνίσει, αλλά απαγορεύεται το τσιγάρο στο νοσηλευτικό ίδρυμα και τον εξωτερικό χώρο. Είναι μια μπερδεμένη κατάσταση και θα δούμε με τη νέα νομοθεσία αν θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Ίσως να δημιουργηθούν ειδικά σημεία για τον κάπνισμα στους εξωτερικούς χώρους».

Κι επειδή ενός κακού μύρια έπονται, εάν οι συγγενείς ασθενών ανάψουν τσιγάρο θα το πληρώσουν ακριβά και θα «φάνε» πρόστιμα και οι υπεύθυνοι των κλινικών…

«Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να βγουν έξω για τσιγάρο»

Μετά το πρόστιμο που «έπεσε» σε εργαζόμενη νοσοκομείου για την εθιστική συνήθεια, με πολλές επιφυλάξεις για το μέτρο αντιδρά και το Σωματείο εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ καθώς το προσωπικό δεν μπορεί να βγει εκτός κλινικών για να καπνίσει.  Όπως σχολιάζει ο πρόεδρος των εργαζομένων Δημήτρης Βρύσαλης «δεν θα πρέπει να καπνίζουν οι εργαζόμενοι εντός του νοσοκομείου αλλά έχουμε ζητήσει άτυπα από τη διοίκηση έναν χώρο καπνιζόντων και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να βγουν έξω, αλλά στη διάρκεια του διαλείμματος οφείλουν να μείνουν εντός του νοσοκομείου, οπότε πρέπει να βρεθεί μια λύση. Επίσης θεωρούμε ότι πρόκειται για εισπρακτικό μέτρο και θα πρέπει να υπάρξει καμπάνια ενημέρωσης για το θέμα».

Το Σωματείο εμφανίζεται προβληματισμένο και ζητάει μια λύση για εργαζόμενους και συνοδούς ασθενών που πέρα από τα αναρίθμητα προβλήματα που έχουν στο μυαλό τους, πρέπει να έχουν το νου τους και για να βρουν χώρο για να καπνίσουν, εκτός αν αποφασίσουν… μια και καλή να το «κόψουν».

Σύμφωνα με το διοικητή του ΠΑΓΝΗ κ.Τασσόπουλο είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται πρόστιμο για το κάπνισμα στο νοσοκομείο και υπάρχουν ομάδες ελέγχου που κάνουν συστάσεις και ελέγχουν την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Πάντως το νέο νομοσχέδιο αναμένεται να περιλάβει ακόμη πιο αυστηρές απαγορεύσεις, τσουχτερά πρόστιμα και νέες συνήθειες για τους καπνίζοντες που θα το σκέφτονται και δεύτερη φορά για να ανάψουν τσιγάρο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News