Καπετανάκειο: Απρόκλητη επίθεση κουκουλοφόρων, εν ώρα μαθήματος, για ένα… πανό

Ηράκλειο
Καπετανάκειο: Απρόκλητη επίθεση κουκουλοφόρων, εν ώρα μαθήματος, για ένα… πανό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταγγέλλουν την επίθεση ακροδεξιών στοιχείων στο 1ο Λύκειο Ηρακλείου

Τι θα πίστευε κανείς εάν του έλεγαν ότι, εν έτη 2018, κουκουλοφόροι, φερόμενοι ως εθνικιστές, απειλούσαν παιδιά - και, μάλιστα, εν ώρα μαθήματος - πως «θα τα κάψουν»;

Ίσως να μη γινόταν πιστευτός… Κι όμως, το παραπάνω περιστατικό αποτελεί την πραγματικότητα και, μάλιστα, συνέβη σε σχολείο του Ηρακλείου.

Όμως, ας πάρουμε τα γεγονότα από την αρχή…

Την ανησυχία των γονέων των μαθητών που φοιτούν στο 1ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου ήγειρε ένα μήνυμα στο κινητό τους από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Το εν λόγω μήνυμα ανέφερε λακωνικά: «Αύριο το πρωί, για προληπτικούς λόγους, να συνοδεύσετε τα παιδιά σας στο σχολείο».

Αφορμή για το συγκεκριμένο μήνυμα από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων στάθηκε η απρόκλητη επίθεση μίας ομάδας κουκουλόφορων, οι οποίοι όχι μόνο έσκισαν ένα πανό των μαθητών του Καπετανάκειου, αλλά πέταξαν πέτρες στον προάυλειο χώρο του σχολείου, ενώ απείλησαν και τους ίδιους τους μαθητές, λέγοντας πως… θα τους βάλουν φωτιά!

Όπως ανέφερε στο neakriti.gr μητέρα μαθητών που φοιτούν στο ιστορικό σχολείο του Ηρακλείου, οι μαθητές σήμερα αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στις καταλήψεις που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, αλλά αντ’ αυτού, ανάρτησαν στα κάγκελα του σχολείου τους, ένα πανό που ανέγραφε χαρακτηριστικά: «Έξω οι φασίστες από τα σχολεία».

Αυτή ήταν - πιθανότατα - και η αφορμή η οποία πυροδότησε την οργισμένη αντίδραση μιας ομάδας, περίπου, 30 ατόμων, όλων των ηλικιών, οι οποίοι φορώντας κουκούλες, μετέβησαν σήμερα νωρίς το μεσημέρι στο 1ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου και όχι μόνο έσκισαν το πανό, αλλά, όπως σχολίασε η μητέρα των μαθητών πετούσαν πέτρες αλλά και «εκτόξευσαν» ευθείες απειλές προς τους μαθητές αναφέροντας - μεταξύ άλλων - «Θα σας κάψουμε», «Δε θα μείνει κανένας μαθητής μέσα στο σχολείο» και άλλες.

Μάλιστα, όπως σχολίασε η μητέρα, η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε χρόνο που στο σχολείο γινόταν μάθημα, ενώ, κάποιοι μαθητές βρίσκονταν στο προαύλιο, καθώς παρακολουθούσαν το μάθημα της γυμναστικής.

Και η αστυνομία στο σημείο

Όπως αναφέρει η μητέρα των μαθητών, στο σχολείο βρέθηκε και η αστυνομία, δυνάμεις της οποία μετέβησαν στο σημείο, περίπου, μία ώρα μετά το επίμαχο περιστατικό.

Σύμφωνα, πάντως, με αστυνομικές πηγές, η επίθεση πραγματοποιήθηκε από μία ομάδα 15, περίπου, μαθητών, οι οποίοι μετέβησαν στο Καπετανάκειο προκειμένου να ξεκρεμάσουν το πανό που βρισκόταν στα κάγκελα του σχολείου.

Όπως ανέφεραν στο neakriti.gr οι ίδιες πηγές, μεταξύ των μαθητών του Καπετανακείου και της ομάδας υπήρξε λεκτικός τσακωμός και έπειτα η ομάδα αποχώρησε.

«Η κοινωνία πρέπει να καταδικάσει την επίθεση»

Η καθηγήτρια του 1ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου και μέλος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, κ. Αρετή Σπαχή, η οποία ήταν, μάλιστα, αυτόπτης μάρτυρας στα γεγονότα, περιέγραψε στο neakriti.gr όλα όσα συνέβησαν.

Σύμφωνα με την κ. Σπαχή, ο φύλακας του σχολείου, ενεργώντας άμεσα και με επαγγελματισμό, έκλεισε τις πόρτες του Καπετανάκειου αμέσως μόλις είδε την ομάδα των 30, περίπου, εθνικιστών, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, να σκίζουν το πανό των μαθητών.

Όπως ανέφερε η ίδια, τα άτομα αυτά «εφοδιάστηκαν» με πέτρες, τις οποίες και συγκέντρωσαν σε ένα παγκάκι απέναντι από το σχολείο και ξεκίνησαν, αφότου χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και από τις δύο πλευρές της λεωφόρου Δημοκρατίας, να προκαλούν τους μαθητές του Καπατενάκειου, με ύβρεις και συνθήματα.

Σύμφωνα με την ίδια, οι μαθητές έδειξαν μια απύθμενη εγκράτεια έναντι της ομάδας των ακροδεξιών στοιχείων, οι οποίοι, μάλιστα, φώναξαν - τουλάχιστον - δύο φορές το σύνθημα «Αίμα - Τιμή - Χρυσή Αυγή», καταδεικνύοντας, με αυτό τον τρόπο, την ταυτότητά τους.

Όπως τόνισε η κ. Σπαχή: «Τα σχολεία, αλλά και ολόκληρη η κοινωνία οφείλει να καταδικάσει τη συγκεκριμένη επίθεση».

Δημοκρατία ή Χούντα;

Είτε έξω από το σχολείο βρέθηκαν 15 άτομα, είτε 30, είτε ανήκαν σε κάποια ακροδεξιά οργάνωση, είτε μετέβησαν στο σχολείο μεμονωμένα, αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία στην τοπική κοινωνία του Ηρακλείου, αλλά και αυτό που εγείρει και τα περισσότερα ερωτηματικά είναι το ζήτημα της ασφάλειας των μαθητών και, εν γένει, των κατοίκων της πόλης, μιας και η εν λόγω επίθεση πραγματοποιήθηκε - αν μη τι άλλο - στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου.

Χαρακτηριστική είναι η απάντηση της μητέρας των μαθητών του Καπετανάκειου ερωτηθείσα εάν, αύριο, η ίδια θα συνοδεύσει τα παιδιά της στο Λύκειο, η οποία ανέφερε ότι αυτά τα άτομα ζουν στην πόλη μας και ενδεχομένως να επιτεθούν στον οποιονδήποτε, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Μάλιστα, η μητέρα μίλησε και για το συναίσθημα του φόβου που δημιουργείται στα παιδιά με αφορμή τέτοιου είδους περιστατικά, σχολιάζοντας: «Πως γίνεται να ζούμε σε μία δημοκρατική κοινωνία και να υπάρχουν περιστατικά όπου ο εκφοβισμός που προκαλούν φασιστικές ομάδες να είναι μεγαλύτερος από όταν ζούσαμε στη Χούντα;».

Η ανακοίνωση της Αγωνιστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτών Ηρακλείου

Για το ζήτημα έχει ενημερωθεί και η Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτών Νομού Ηρακλείου, η οποία, μέσω μίας ανακοίνωσης, αναφέρει, μεταξύ άλλων, «την ημέρα της διοργάνωσης των υποκινούμενων από τους φασιστικούς κύκλους εθνικιστικών συλλαλητηρίων, επέλεξε η εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής να κάνει επίδειξη τρομοκρατικής δράσης έναντι των μαθητών και των εκπαιδευτικών του Καπετανάκειου». Στόχος της συγκεκριμένης επίθεσης σύμφωνα με την ανακοίνωση ήταν «να απειλήσει και  να εκφοβίσει το μαθητικό και εκπαιδευτικό κίνημα».

Ενώ, όπως αναγράφεται στην ανακοίνωση: «Μια φασιστική συμμορία περίπου 30 κουκουλοφόρων - αφού πρώτα κατέβασε το πανό με το σύνθημα «Έξω ο φασισμός από τα σχολεία» που είχε αναρτήσει, με τη συλλογική της απόφαση, η μαθητική κοινότητα, στη συνέχεια επιδόθηκε, για δυο ώρες, σε μια επίμονη προσπάθεια πρόκλησης των  δημοκρατών μαθητών.

Με υβρεολόγια και πέτρες ανά χείρας και λέγοντας το γνωστό σύνθημα της Χρυσής Αυγής, παρευρισκόμενοι εθνικιστές απειλούσαν τους έκπληκτους μαθητές, ενώ χωρίστηκαν  σε δυο ομάδες, παίρνοντας θέση μάχης (!) και κρατώντας μεγάλη εφεδρεία από πέτρες στο παγκάκι απέναντι από την είσοδο του σχολείου.

Λόγω της ουσιαστικής παρέμβασης του φύλακα - που έκλεισε την πύλη της αυλής μόλις αντιλήφθηκε τις προθέσεις και… τον εξοπλισμό των εθνικιστών της Χρυσής Αυγής, - αλλά και των μελών του συλλόγου διδασκόντων που με το διάλογο έπεισαν τους μαθητές να μην παρασυρθούν από τους ομοϊδεάτες των Ναζί σε προσχεδιασμένα σκηνικά βίας, τα επεισόδια αποτράπηκαν.

Ο σύλλογος των εκπαιδευτικών ζήτησε από την Αστυνομική Αρχή να κατοχυρώσει την ασφαλή μεταφορά των μαθητών από στο σχολείο στα σπίτια τους και έκφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του στις φασιστικές πρακτικές του εκφοβισμού, των απειλών και της ανελευθερίας.»

Η ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγου Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου:

Ενώ, καταγγελτική ανακοίνωση εξέδωσε και η Ένωση Συλλόγου Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου, στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων:

«Καταγγέλλουμε τη θρασύδειλη επίθεση ομάδας κουκουλοφόρων φασιστοειδών σήμερα ενάντια στους μαθητές του Καπετανάκειου Γυμνασίου - Λυκείου! Ομάδα κουκουλοφόρων διαφόρων ηλικιών, κρατώντας κράνη και έχοντας και τα απαραίτητα “πολεμοφόδια” με ύβρεις και χειρονομίες επιτέθηκαν στους αμυνόμενους μαθητές ενώ κατέβασαν το αντιφασιστικό πανό που με απόφαση του 15μελούς Συμβουλίου των μαθητών του Λυκείου είχε αναρτηθεί έξω από το σχολείο.

Η επίθεσή τους όμως δεν έμεινε αναπάντητη! Δυναμικά και συντονισμένα σύσσωμη η σχολική κοινότητα απάντησε στην ενέδρα που στήθηκε έξω από το σχολείο!

Οι μαθητές σήμερα σε μια σειρά σχολείων του Δήμου Ηρακλείου, με πνεύμα ωριμότητας δεν επέτρεψαν στους εθνικιστές και στους φασίστες να διεισδύσουν στα σχολεία τους. Δεν άφησαν στο μίσος να μολύνει τις ψυχές τους. Έβαλαν μπροστά τις δικές τους ανάγκες, για τις οποίες από την αρχή της χρονιάς αγωνίζονται.

Οι μαθητές με δυναμισμό γύρισαν την πλάτη στην ενορχηστρωμένη δράση εξωσχολικών ατόμων που πρόσκεινται σε ακροδεξιά και νεοναζιστικά μορφώματα.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News