Στην τύχη της γραφειοκρατίας και των φθορών… ο Άγιος Μηνάς

Ηράκλειο
Στην τύχη της γραφειοκρατίας και των φθορών… ο Άγιος Μηνάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

SOS εκπέμπει ένα από τα πιο ιστορικά μνημεία του Ηρακλείου - Φθορές, ρωγμές, αποκολλήσεις τμημάτων

Ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Μηνά εκπέμπει σήμα… κινδύνου, λόγω σημαντικών φθορών στο ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Φθορές και ζημιές οι οποίες επιδεινώθηκαν τα τελευταία χρόνια… όπως ρωγμές στα τόξα, στις κολώνες και όχι μόνο.

Αυτά μάλιστα τα κομμάτια αποκολλήθηκαν πριν μια βδομάδα από τον ναό ενώ ορατές είναι οι ζημιές στη βάση της κολώνας εξαιτίας της σκουριάς στο εσωτερικό της.

Από το 2014 καταβάλλονται προσπάθειες ευαισθητοποίησης των αρμοδίων ώστε να συνταχθούν στατικές μελέτες για την αποκατάσταση των ζημιών, το κόστος των οποίων αγγίζει τις 124.000 ευρώ.

Από τότε μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει με το παραμικρό, με τον εφημέριο να εκφράζει την πικρία του αλλά και την αναγκαιότητα να προχωρήσουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στο εμβληματικό μνημείο, το οποίο συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες Ελλήνων πιστών αλλά και ξένων επισκεπτών που ταξιδεύουν απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης για να θαυμάσουν το μεγαλείο του.

Σύμφωνα με την στατική περιληπτική περιγραφή, ο Μητροπολιτικός ναός παρουσιάζει μεταξύ άλλων:

Παθολογία Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Μηνά

Μεγάλες ζημιές στο εσωτερικό και εξωτερικό του ναού

Μόνιμες παραμορφώσεις στο βόρειο κωδωνοστάσιο και μετατοπίσεις τμήματος των υποστηλωμάτων στήριξής του

Μεγάλες ρηγματώσεις στη βάση του τυμπάνου των κύριων τόξων στήριξης του ναού

Εκτεταμένες ρηγματώσεις σε όλους τους πεσσούς

Στη στάθμη του γυναικωνίτη σε όλα τα τόξα που συγκρατούν το θόλο διαπιστώνονται μεγάλες ρωγμές που θέτουν ζήτημα αντοχής τους σε σεισμό

Στις κόγχες του ιερού παρατηρούνται εκτεταμένες οριζόντιες και κάθετες ρωγμές που συνοδεύονται από ανιούσα υγρασία

Σημαντική φθορά των τοιχοπληρώσεων και της επικάλυψης αυτών

Επιπλέον, φαίνεται πως μπαίνει «μπλόκο» στον σχεδιασμό για δημιουργία υπόγειας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στην αυλή του Αγίου Μηνά, όπως μας ανέφερε ο εφημέριος του Ιερού Μητροπολιτικού ναού, πάτερ Μανόλης Σταυρουλάκης.

Πρόσφατα ο Γιώργος Δέδες συνοδευόμενος από τον Σωκράτη Βαρδάκη ενημερώθηκε για τις ζημιές στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά αλλά και για τις εκθέσεις που έχουν συνταχθεί από επιστήμονες τα τελευταία χρόνια.

Με πρόσφατο έγγραφο του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά προς την υπουργό Πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά γίνεται αναφορά στην συνολική επιβάρυνση του ιστορικού μνημείου, τονίζοντας την ανάγκη σύνταξης μελετών οι οποίες θα καταδείξουν σε βάθος το πολύμορφο και πολύπλευρο μέγεθος των ζημιών ώστε στη συνέχεια αυτές να αποκατασταθούν.

«Σας γνωρίζουμε ότι δεν διαθέτουμε οικονομικά αποθέματα, μάλλον αδυνατούμε να πληρώσουμε ακόμη και αυτόν τον φόρο εισοδήματος, γι’ αυτό σας παρακαλούμε να μας συνδράμετε εις την σύνταξη στατικών μελετών αρχικά, αλλά και εις την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί στο Ναό και να μας υποδείξετε τον τρόπο αναθέσεως των μελετών.  Εκτός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης έχουμε απευθυνθεί εις τον Περιφερειάρχη Κρήτης και την Αρχαιολογική υπηρεσία λόγω όμως της γνωστής γραφειοκρατίας δεν έχουμε εκτός των υποσχέσεων ουδέν ένα αποτέλεσμα, γι’ αυτό απευθυνθήκαμε άμεσα στη νέα υπουργό Πολιτισμού», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο του 2016, στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος «Ασπίδα» - Αναβάθμιση υποδομών για την αντισεισμική προστασία της χώρας σε μνημεία, μουσεία -, το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής εκτέλεσε γεωφυσικές εργασίες μέσα και γύρω από το ναό του Αγίου Μηνά, υπό την εποπτεία του Αναπληρωτή Καθηγητή Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΕΜΠ Γεωργίου Αποστολόπουλου.

Το χρονικό διάστημα 20/06/2017 έως 30/09/2017, στα πλαίσια του έργου « Σεισμική απόκριση Μιναρέδων, ιστορικών κτιρίων μεγάλου ύψους και Μνημείων στην Κρήτη» από την έδρα της UNESCO « Φυσικής της Στερεάς Γης και μείωσης των γεωκινδύνων» πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις που αφορούν τη μελέτη σεισμικής απόκρισης των κωδωνοστασίων του Ναού του Αγίου Μηνά και την αλληλεπίδραση εδάφους – ανωδομής.

Τα αποτελέσματα των εργασιών αυτών έχουν καταδείξει σημαντικές πληροφορίες σε ότι αφορά την στρωματογραφία και τη ρηγμάτωση του υπεδάφους του Ναού και το κατά πόσο αυτοί οι εδαφικοί σχηματισμοί μπορούν να ενισχύουν τη σεισμική κίνηση της ανωδομής, έτσι ώστε οι πληροφορίες αυτές όσον αφορά τη θεμελίωση και τη στατικότητα του Ναού να είναι χρήσιμες για την περαιτέρω χρηστή συντήρηση και διατήρηση του.

Με βάση τα παραπάνω και σε συνδυασμό ότι ο Νομός βρίσκεται σε υψηλή ζώνη σεισμικού κινδύνου, σύμφωνα με τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό, απαιτείται:

Σύνταξη στατικής μελέτης αποτίμησης φέρουσας ικανότητας του Ναού

Σύνταξη στατικής μελέτης σχεδιασμού ενισχύσεων - επεμβάσεων

Σύνταξη μελέτης συντήρησης του Ναού

Τέλος, όλα τα παραπάνω αναφέρονται και στην από 20.12.2017  έκθεση του επίκουρου καθηγητή Ε.Μ.Π. Χαράλαμπου Μουζάκη ο οποίος πραγματοποίησε αυτοψία στο Ναό.  Σε ότι αφορά στο κόστος των παραπάνω μελετών, το ποσό ανέρχεται σε 124.000 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News