default-image

Αναλαμβάνουν δράση κατά της λειψυδρίας

Ηράκλειο
Αναλαμβάνουν δράση κατά της λειψυδρίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευαισθητοποιημένη στην κλιματική αλλαγή και στην ξηρασία που φαίνεται να προκαλεί στην Κρήτη, η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει τις συσκέψεις ευαισθητοποίησης και εξεύρεσης λύσεων για το πρόβλημα, αυτή τη φορά μεταφέροντας τη δράση της στις Μοίρες.

Οι δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον ορατές και στην Κρήτη. Είμαστε μάρτυρες ακραίων καιρικών φαινομένων και των δυσμενών συνεπειών τους, τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δράσης. Η Κρήτη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εκτιμάται ότι θα είναι πιο ευάλωτη και θα επηρεαστεί περισσότερο από τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής.

Ήδη υπάρχουν επιδράσεις στο φυσικό περιβάλλον και την τοπική οικονομία, ενώ τα επόμενα χρόνια η κλιματική αλλαγή θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές, με πιο ορατές την έλλειψη νερού (ξηρασία και λειψυδρία) και τις επακόλουθες επιπτώσεις στην τοπική και εθνική οικονομία. Ήδη έχουν αρχίσει και γίνονται ορατές σε όλους μας οι επιπτώσεις της λειψυδρίας. Ειδικότερα, στην περιοχή της Μεσαράς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δημιουργούν σημαντική ανησυχία ιδίως όσον αφορά στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.

Οι λιγότερες βροχές φέρνουν ξανά στο προσκήνιο το θέμα της αξιοποίησης και ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων, καθώς και της προσαρμογής στις νέες κλιματικές συνθήκες και στη μείωση του διαθέσιμου νερού. Είναι δεδομένο ότι θα χρειαστεί να λάβουμε μέτρα για τη λειψυδρία, καθώς η μείωση των βροχοπτώσεων θα προκαλέσει προβλήματα στις καλλιέργειες, ενώ, παράλληλα, μπορεί να επηρεάσει είδη καλλιεργειών (π.χ. να αυξήσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών σε εύκρατες περιοχές και να μειώσει τις αποδόσεις σε υποτροπικές και τροπικές ζώνες) και να επιβάλλει την ανάγκη στροφής σε νέες καλλιέργειες. Περαιτέρω, είναι ορατή η απειλή ερημοποίησης του κάμπου της Μεσαράς σε περίπτωση που ο υδροφόρος ορίζοντας υποχωρήσει στο επίπεδο της στάθμης της θάλασσας, με αποτέλεσμα το αρδευτικό νερό να γίνει αλμυρό.

Η Ν.Δ. αναλαμβάνει μια σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων, με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος της λειψυδρίας και την εξεύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων.

Η 1η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Απριλίου στο Ηράκλειο και εστίασε στις επιπτώσεις της λειψυδρίας στην ύδρευση κυρίως στα αστικά κέντρα του νομού, και στις επακόλουθες συνέπειες σε δημότες και σε επιχειρήσεις, ιδίως δε στις τουριστικές περιοχές.

Η 2η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις Μοίρες μεθαύριο Τετάρτη 9 Μαΐου, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Φαιστού, και επικεντρώνεται στις επιπτώσεις της λειψυδρίας στην άρδευση και στις επακόλουθες συνέπειες στον πρωτογενή τομέα της τοπικής οικονομίας.

Θα μιλήσουν ειδικοί (ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων, υπηρεσιακοί παράγοντες) σε θέματα διαχείρισης υδάτινων πόρων όσον αφορά στην άρδευση.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν φορείς που σχετίζονται με ζητήματα διαχείρισης υδάτινων πόρων και άρδευσης, καθώς και φορείς και εκπρόσωποι που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής.

Ομιλητές στο πάνελ θα είναι οι κ.κ. Λευτέρης Αυγενάκης, γραμματέας Ν.Δ.-βουλευτής Ηρακλείου, καθ. κ. Θεοφάνης Παυλίδης, Διευθέτηση Ορεινών Υδάτων, ΑΠΘ, καθ. κ. Θρασύβουλος Μανιός, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων ΤΕΙ Κρήτης, Ευριπίδης Κουκιαδάκης, αντιπεριφερειάρχης ν. Ηρακλείου, Μαρίνος Κριτσωτάκης, προϊστάμενος Διεύθυνσης Υδάτων, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, Γεώργιος Βασιλάκης, πρόεδρος ΤΟΕΒ Γ’ Ζώνης Μεσαράς (Μοιρών), Ευάγγελος Τσιμπραγάκης, Πρόεδρος Αγροτοβιομηχανικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου και ΤΟΕΒ Α’ Ζώνης Μεσαράς (Τυμπακίου), και Δημήτρης Μηλιός, MSc και υπ. δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών στη Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών και Κρίσεων.

Στην εκδήλωση οι συμμετέχοντες φορείς

Οι φορείς που συμμετέχουν είναι οι ακόλουθοι: Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, η Διεύθυνση Υδάτων, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού (ΠΕ.ΧΩ.) και η Διεύθυνση Δασών, από την Περιφέρεια Κρήτης, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων-Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος, οι Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων Π.Ε.-Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής και οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Επίσης, θα συμμετέχουν οι Δήμοι της Κρήτης και οι Δημόσιες Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) των Δήμων του νησιού.

Οι επιστημονικοί φορείς είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, το Πολυτεχνείο Κρήτης-Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος και Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, και το ΤΕΙ Κρήτης-Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών. Επίσης, θα συμμετάσχουν το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, επιτροπές και φορείς διαχείρισης φραγμάτων, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), η Διεύθυνση Υδραυλικών Έργων, ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), το ΓΕΩΤΕΕ, το ΤΕΕ και το ΕΕΤΕΜ.

Τέλος, θα λάβουν μέρος η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου (ΟΑΣΝΗ), οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) νομού Ηρακλείου, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί του νομού, ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου (ΣΕΚΝΗ), ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός, η Ένωση Αμπελουργών, οι ΤΟΕΒ Κρήτης και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News