faraggi tis samarias3

Πρεμιέρα σήμερα για το Φαράγγι της Σαμαριάς: Με τρεις γιατρούς, high-tech πρόγνωση και δωρεάν κράνη ξεκίνησε η σεζόν

Χανιά
Πρεμιέρα σήμερα για το Φαράγγι της Σαμαριάς: Με τρεις γιατρούς, high-tech πρόγνωση και δωρεάν κράνη ξεκίνησε η σεζόν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανοιχτό για τους επισκέπτες είναι από σήμερα το Φαράγγι της Σαμαριάς, σηματοδοτώντας την έναρξη της φετινής περιόδου

Πρεμιέρα σήμερα για την φετινή τουριστική σεζόν στο Φαράγγι της Σαμαριάς που άνοιξε με σημαντική καθυστέρηση, πλην όμως με ολοκληρωμένες τις παρεμβάσεις που το καθιστούν ασφαλές για τους περιπατητές.

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων που με ειδική άδεια, πραγματοποίησε την καθιερωμένη του πεζοπορία το περασμένο Σαββατοκύριακο, διαβεβαιώνει ότι το μονοπάτι είναι σε άριστη κατάσταση, σημειώνοντας πάντως πως το Φαράγγι θα έπρεπε να είναι ανοιχτό από την 1η Μαΐου.

Οι πρώτοι τουρίστες της φετινής περιόδου, διέσχισαν το φημισμένο φαράγγι με ιδανικές καιρικές συνθήκες, εγκαινιάζοντας μια σεζόν που πολλοί εκτιμούν ότι θα εξελιχθεί αμφίβολα, μετά το περσινό προηγούμενο με τα μεγάλα διαστήματα αναστολής λειτουργίας του λόγω καύσωνα. Τόσο από τον ΟΦΥΠΕΚΑ πάντως όσο και από την αντιπεριφέρεια Χανίων, καθίσταται σαφές ότι αποκαταστάθηκαν όλες οι καταστροφές που προκλήθηκαν τους προηγούμενους μήνες και πως το Φαράγγι θα λειτουργήσει με πρωταρχικό μέλημα την ασφάλεια των επισκεπτών του.

faraggi tis samarias3

«Θα πρέπει να καταβάλλουμε όλοι μια προσπάθεια, χωρίς να διακινδυνεύουν άνθρωποι ,το φαράγγι να μένει ανοιχτό. Όχι μόνο για την οικονομία των περιοχών που εξαρτώνται απόλυτα από το φαράγγι όπως ο Ομαλός και η Αγία Ρουμέλη, αλλά γιατί ως κληρονόμοι αυτής της σπάνιας ομορφιάς, δεν έχουμε το δικαίωμα να το στερούμε από τους ανθρώπους που θέλουν να το επισκεφτούν», είπε στη Ν.Κ. ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής.

Φέτος, για δεύτερη χρονιά, έχει εξασφαλιστεί, η χρήση εφαρμογής nowcasting, για προειδοποίηση ενδεχόμενου εμφάνισης έντονων και ακραίων καιρικών φαινομένων εντός δύο ωρών. Ο ΟΦΥΠΕΚΑ έχει μεριμνήσει ώστε να παρέχονται δωρεάν κράνη και στις δύο εισόδους, με τη χρήση τους όπως τονίζει ο Οργανισμός , να είναι προαιρετική αλλά ισχυρά συνιστώμενη. Σε ανακοίνωση του ο φορέας διαχείρισης σημειώνει ότι «η λειτουργία του φαραγγιού, όπως και πέρυσι, θα μπορεί να αναστέλλεται από συγκεκριμένες συνθήκες, όπως προβλέπει το Επιχειρησιακό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών για την προστασία των επισκεπτών από φυσικούς κινδύνους στο φαράγγι της Σαμαριάς».

faraggi tis samarias3

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής εξήγησε ότι  το εν λόγο σχέδιο βασίζεται στις καιρικές προγνώσεις, εξηγώντας πως από τη στιγμή που υπάρξει μια πρόβλεψη για έντονα καιρικά φαινόμενα και βρίσκονται μέσα στο δρυμό περιπατητές, είναι δύσκολο να ληφθούν μέτρα.

Φέτος, λόγω των εκτεταμένων καταστροφών στο μονοπάτι του δρυμού, απαιτήθηκε εκτός από τις εργασίες αποκατάστασης, ειδικός έλεγχος από ομάδα του καθηγητή και προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Μετά την έκδοση του σχετικού πορίσματος, ο ΟΦΥΠΕΚΑ αποφάσισε το άνοιγμα του Φαραγγιού τόσο από την είσοδο του Ξυλόσκαλου, όσο και από τη νότια είσοδο της Αγίας Ρουμέλης.

SASASA
Εκκλησάκι Οσίας Μαρίας μέσα στον εθνικό δρυμό.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ομάδα του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων με 170 ενήλικες και 35 παιδιά, διέσχισε με ειδική άδεια το Φαράγγι της Σαμαριάς και διανυκτέρευσε εντός του δρυμού, βιώνοντας μια μοναδική εμπειρία και αποδεικνύοντας ότι το σπάνιο αυτό μνημείο της φύσης, απαιτεί σεβασμό και μέτρα ατομικής ασφάλειας. Πρόκειται για την καθιερωμένη εκδρομή που οργανώνει ο Σύλλογος τον μήνα Απρίλιο για το πανηγύρι του ιερού ναού της Οσίας Μαρίας. Το εκκλησάκι λειτουργήθηκε αυτή τη φορά μήνα Μάιο, λόγω των συνθηκών. Μαζί με την ομάδα του Ορειβατικού Συλλόγου, στο φαράγγι βρέθηκε και ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Λάμπης και Σφακίων κ.κ. Μωυσής ο οποίος τέλεσε την θεία λειτουργία.

 

faraggi tis samarias3
faraggi tis samarias3

«Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι για τα Χανιά ότι η Κνωσσός για το Ηράκλειο, ότι η Ερμού για την Αθήνα. Πρέπει να το φροντίζουμε και να το ανοίγουμε στην ώρα του. Δεν μπορεί να περνάει η 1 Μαΐου που είναι το οριακό», είπε στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων κ. Σταύρος Μπαδογιάννης, εξηγώντας ότι ο προηγούμενος μήνας είχε αρκετά διαστήματα καλοκαιρίας και πως οι συνθήκες αυτής της περιόδου είναι ιδανικές για τους πεζοπόρους. Όσον αφορά στην επικινδυνότητα, υπογράμμισε πως «όταν πηγαίνει κανείς σε ένα φαράγγι που είναι ένας ζωντανός φυσικός οργανισμός, είναι λογικό να πέφτουν πέτρες και κλαδιά. Επάνω το φαράγγι έχει χιλιάδες δέντρα τα οποία έχουν ριζικό σύστημα που αναπτύσσεται μέσα στους βράχους και κάποια στιγμή θα ανοίξει ο βράχος. Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να φοράμε τα κατάλληλα παπούτσια, μποτάκια, ώστε στα σημεία που οι πινακίδες αναγράφουν ότι πρέπει να βαδίσουμε γρήγορα για τα επόμενα δύο χιλιόμετρα, να μπορούμε να το κάνουμε».

Φέτος για πρώτη χρονιά τοποθετήθηκαν τρείς γιατροί στο Φαράγγι της Σαμαριάς και στο Αγροτικό Ιατρείο Αγίας Ρουμέλης, για την διασφάλιση της έγκαιρης επέμβασης σε περιπτώσεις ανάγκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News