dikh dikastirio

Σωτήρια παρέμβαση του Δήμου Αποκορώνου σε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας (ηχητικό)

Χανιά
Σωτήρια παρέμβαση του Δήμου Αποκορώνου σε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας (ηχητικό)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο μοναδικός Δήμος στην Κρήτη που επιχείρησε με επιτυχία στο πεδίο καθώς δανειολήπτης έσωσε το σπίτι του - «Η δημοτική Αρχή έδειξε ότι η κοινωνική πολιτική μπορεί να ξεφύγει της βοήθειας του ενός πακέτου μακαρόνια» διαμηνύει η Αγωνιστική Παρέμβαση κατά των Πλειστηριασμών

Κάλεσμα στους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων αλλά και της Κρήτης στο σύνολό τους να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Δήμου Αποκορώνου, ο πρώτος από την Κρήτη που πήρε θέση για να εμποδιστούν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας δημοτών, απευθύνει η Αγωνιστική Κίνηση κατά των Πλειστηριασμών και η εκπρόσωπός της Ελένη Ραβάνη, μέσω του Ράδιο 98.4.

«Καλούμε και τους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις δημοτικές παρατάξεις να συντονιστούν και να ενισχύσουν την επαγρύπνηση και την αντίστασή μας, ώστε οι άνθρωποι του κάθε τόπου να ζουν στη γη των πατέρων τους, να μεγαλώνουν εδώ τα παιδιά τους και να μην τα διώχνουν το εξωτερικό, να ζουν μια ζωής με αξιοπρέπεια και να μπορούν να ονειρεύονται ένα φωτεινό μέλλον» αναφέρει στο κάλεσμά της.

«Να καταδικάσετε τις πολιτικές που οδηγούν την πρώτη κατοικία πολιτών σε ξένα ή εγχώρια funds ή τράπεζες» τους ζητά.

«Να εκδηλώσετε έμπρακτα το ενδιαφέρον σας στηρίζοντας ηθικά, κοινωνικά και οικονομικά τις οικογένειες της περιοχής του Δήμου σας. Να συναντηθούμε έξω από κάθε σπίτι που θέλουν να αρπάξουν, έξω και μέσα στις δικαστικές αίθουσες. Η στέγη δεν είναι εμπόρευμα. Πλήρης και οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας. Κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Πραγματική κοινωνική στεγαστική πολιτική» .

Για την ενεργοποίηση του Δήμου Αποκόρωνα είπε: «Τον Μάρτιο στον Αποκόρωνα σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, συνδημότης μας κινδύνευσε να χάσει το σπίτι του. Αφορά έναν άνθρωπο γνωστό στη μικρή κοινωνία των χωριών, οικογενειάρχη, έντιμο και αγαπητό σε όλους, που δίνει καθημερινά εργαζόμενος σκληρά την μάχη της επιβίωσης με αξιοπρέπεια. Το παρατηρητήριο της κίνησης ενημέρωσε και ζήτησε τη βοήθεια του Δήμου, που με παρέμβαση – υπόμνημά του στην Τράπεζα της Ελλάδας και το Διοικητή της Γιάννη Στουρνάρα, όπως και τη βοήθεια της  Ενωτικής Πρωτοβουλίας κατά των πλειστηριασμών με έδρα την Αθήνα, καταφέραμε να έρθουμε σε επαφή με το funds για την εύρεση μιας βιώσιμης λύσης, κάτι που τελικά επετεύχθη.

Η Ελένη Ραβάνη κάλεσε τους Δήμους της ΠΕ Χανίων, να σταθούν απέναντι στο πρόβλημα με κοινωνική ευαισθησία, να ενώσουν τις φωνές και τις δυνάμεις τους με όσους και όσες αντιστέκονται και αγωνίζονται για να σώσουν την περιουσία τους. Ίδιο το κάλεσμα της και στους λοιπούς Δήμους του νησιού, με την πρόταση η Κοινωνική Πολιτική να μην περιορίζετε μόνο στην επισιτιστική βοήθεια, ή αλλιώς τη βοήθεια του «ενός πακέτου μακαρόνια», αλλά αυτή να αποκτήσει φωνή πολιτική παρεμβατική, διεκδικητική. Άλλωστε στα βήματα αυτά κινούνται ήδη οι Δήμοι Πετρούπολης, Καισαριανής και Χαϊδαρίου στην Αττική, κατά την ίδια.

Η Αγωνιστική Κίνηση και η Ελένη Ραβάνη υπενθυμίζει στην Πολιτεία ότι χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα, χάνουν τα σπίτια τους και βρίσκονται σε οικονομικό και υπαρξιακό αδιέξοδο.

«Γείτονες, συγχωριανοί, συνάδελφοι, φίλοι, μέλη της οικογένειάς μας ζουν ένα καθημερινό δράμα και προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στη ζούγκλα των τραπεζών, των servisers και των αρπακτικών. Συνήθως δεν μαθαίνουμε τίποτα γι’ αυτά που συντελούνται πίσω από κλειστές πόρτες, στην σιωπή, την ντροπή και την ενοχή» λέει χαρακτηριστικά.

«Όμως το πρόβλημα των πλειστηριασμών, όπως και το γενικότερο στεγαστικό, και το πρόβλημα της φτώχειας που καλπάζει δεν είναι μια ατομική δυστυχία, ούτε μια ατομική ευθύνη που βαραίνει τις πλάτες καθενός και καθεμίας. Είναι τα αποτελέσματα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών που σαρώνουν τα μεσαία και φτωχά λαϊκά στρώματα, σπρώχνοντας τον πλούτο από τα κάτω προς τα πάνω» προσθέτει.

►Διαβάστε επίσης: Νέοι πλειστηριασμοί ξενοδοχείων τον Δεκέμβριο, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ

Υπενθυμίζεται, λέει η Ελένη Ραβάνη, ότι η Αγωνιστική Κίνηση κατά των Πλειστηριασμών συγκροτήθηκε στα Χανιά για να κάνει γνωστές στο πανελλήνιο, από κοινού με άλλες κινήσεις και συλλογικότητες, όλες αυτές τις περιπτώσεις που πλέον δεν είναι μεμονωμένες και σπάνιες. Πως η Κίνηση αποτελείται από ανθρώπους που έχουν «πληγεί» αλλά και από όσους/όσες στέκονται με αλληλεγγύη απέναντι σε ανάλγητες οικονομικές πολιτικές. «Σπάμε τη σιωπή και βρισκόμαστε δίπλα σε όσους και όσες αντιμετωπίζουν στεγαστική επισφάλεια. Οι κινητοποιήσεις μας και οι οργανωμένες συλλογικές αντιδράσεις μας ήδη έφεραν τους πρώτους καρπούς. Δεν σωπαίνουμε πια. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας. Δίνουμε ένα άλλο παράδειγμα κοινωνικής συνοχής και στήριξης. Δεν αφήνουμε κανέναν και καμία μόνη της. Δεν είναι ανίκητοι» επισημαίνει και ενημερώνει πως κάθε Δευτέρα στο Στέκι Μεταναστών στο παλιό λιμάνι Χανίων,  πραγματοποιείται η ανοιχτή Γενική Συνέλευση.
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News