agrotes xania kinitopoiisi

Στους δρόμους οι αγρότες των Χανίων: Αλλάζουν μορφή αγώνα – Στήριξη από φοιτητές και εργατικά σωματεία - Δείτε φωτογραφίες

Χανιά
Στους δρόμους οι αγρότες των Χανίων: Αλλάζουν μορφή αγώνα – Στήριξη από φοιτητές και εργατικά σωματεία - Δείτε φωτογραφίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με νέο συλλαλητήριο στο κέντρο των Χανίων συνέχισαν τον αγώνα τους οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού, στέλνοντας μήνυμα κλιμάκωσης και αλλαγής μορφής κινητοποιήσεων. Στο πλευρό τους βρέθηκαν φοιτητές και εκπρόσωποι εργατικών σωματείων, εκφράζοντας αλληλεγγύη στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου

Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγροτοκτηνοτρόφοι των Χανίων, οι οποίοι βγήκαν ξανά στους δρόμους, πραγματοποιώντας το απόγευμα ένα ακόμη συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης.

agrotes

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, κάνοντας λόγο για αλλαγή μορφής κινητοποιήσεων, με στόχο την ενίσχυση της πίεσης και την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας.

Σημαντική ήταν και αυτή τη φορά η παρουσία φορέων που στάθηκαν στο πλευρό του αγροτικού κόσμου. Φοιτητές, αλλά και εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων εργατικών σωματείων, συμμετείχαν και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους, υπογραμμίζοντας ότι τα αιτήματα των αγροτών αφορούν συνολικά την κοινωνία και πως απαιτούνται ουσιαστικές λύσεις σε ζητήματα επιβίωσης και παραγωγής.

agrotes

Το μήνυμα των συγκεντρωμένων ήταν σαφές: ο αγώνας συνεχίζεται και ενισχύεται, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν νεότερες κινήσεις, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των δράσεων.

Σκέψεις για συλλαλητήριο στην Αθήνα

Οι επόμενες κινήσεις του αγροτικού κόσμου βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο των συζητήσεων, καθώς οι αγρότες ξεκαθαρίζουν ότι ο αγώνας δεν τελειώνει, αλλά αλλάζει μορφή. Ήδη σε αρκετά μπλόκα έχει ξεκινήσει η σταδιακή αποχώρηση των τρακτέρ από τους δρόμους, στο πλαίσιο μιας νέας φάσης κινητοποιήσεων.

Όπως επισημαίνουν, οι παρεμβάσεις και τα μέτρα που έχουν αποσπαστεί έως τώρα αποτελούν καρπό της πίεσης που ασκήθηκε με τα μπλόκα και τις μαζικές δράσεις σε όλη τη χώρα. Στο επόμενο διάστημα, οι αγροτικές κινητοποιήσεις αναμένεται να μεταφερθούν εντός των πόλεων, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η προοπτική μεγάλου πανελλαδικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα. Παράλληλα, σε περίπου δεκαπέντε ημέρες προγραμματίζεται συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής, προκειμένου να γίνει αποτίμηση των δράσεων και να χαραχθεί η συνέχεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αντιπρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Σωκράτης Αλειφτήρας, μιλώντας στο ΕΡΤnews, ανέφερε πως στο μπλόκο της Νίκαιας οι αγρότες έλαβαν την απόφαση, έπειτα από 52 ημέρες κινητοποιήσεων, να ολοκληρώσουν την παρουσία των μπλόκων στον δρόμο την Παρασκευή, τονίζοντας ότι «κάθε αγώνας έχει αρχή, μέση και τέλος».

Όπως είπε, οι αγρότες σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν διέλευση με τρακτέρ από το κέντρο της Λάρισας, τόσο για να υπογραμμίσουν ότι οι διεκδικήσεις συνεχίζονται, όσο και για να ευχαριστήσουν τους πολίτες που στάθηκαν δίπλα τους. Όπως σημείωσε, η κοινωνία αντιλαμβάνεται πλέον ότι τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα αφορούν το σύνολο της χώρας.

Στο τραπέζι η Αθήνα

Ο κ. Αλειφτήρας υπογράμμισε ότι οι αγρότες προχωρούν σε νέα μορφή δράσεων, δίνοντας βάρος σε συλλαλητήρια και παρεμβάσεις, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα συμμετέχουν στον διάλογο, εφόσον υπάρξει πρόσκληση από την κυβέρνηση. Τόνισε ωστόσο πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, ενώ στην προσεχή συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής θα αξιολογηθεί συνολικά η πορεία του αγώνα, θα εξεταστούν τυχόν αστοχίες και θα κατατεθούν προτάσεις για νέες μεγάλες κινητοποιήσεις, είτε στην Αθήνα είτε σε άλλες μεγάλες πόλεις, με συμμετοχή τρακτέρ και μετακινήσεις με λεωφορεία.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι αγρότες ζητούν σαφείς απαντήσεις και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για όσα έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατό να περιμένουν μήνες για την εφαρμογή των δεσμεύσεων ή την καταβολή ενισχύσεων. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε 6 και 8 μήνες ή να δοθεί η αναπλήρωση εισοδήματος μετά από έναν χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, υποστήριξε ότι ο αγώνας άφησε μια σημαντική παρακαταθήκη: αφενός την ενότητα του αγροτικού κινήματος, αφετέρου τη δυναμική παρουσία νέων ανθρώπων στις κινητοποιήσεις, οι οποίοι – όπως είπε – έστειλαν σαφές μήνυμα πως θέλουν να παραμείνουν στην ύπαιθρο, να επενδύσουν και να συνεχίσουν την παραγωγή ποιοτικών και προσιτών προϊόντων για την κοινωνία.

Μάλγαρα: Κλήσεις για ανωμοτί καταθέσεις

Την ίδια ώρα, εξελίξεις καταγράφονται και στο μπλόκο των Μαλγάρων, καθώς οι αγροτοσυνδικαλιστές Κώστας Ανεστίδης και Κώστας Ρούζιος κλήθηκαν για ανωμοτί καταθέσεις, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που έχει διαταχθεί από τον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης για ενδεχόμενη παρακώλυση συγκοινωνιών λόγω των μπλόκων.

Οι δύο αγροτοσυνδικαλιστές εμφανίστηκαν στην Τροχαία Αυτοκινητοδρόμου Θεσσαλονίκης στα Μάλγαρα μαζί με νομικό σύμβουλο, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκαν αγρότες της περιοχής που συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο σε ένδειξη συμπαράστασης.

Ο κ. Ανεστίδης σχολίασε ότι η εξέλιξη αυτή εκλαμβάνεται ως προσπάθεια εκφοβισμού, θέτοντας ερωτήματα για το γιατί η κλήση έγινε την τελευταία ημέρα και όχι νωρίτερα, ενώ ανέφερε πως υπάρχουν πληροφορίες για επιπλέον σχετικές δικογραφίες. Από την πλευρά του, ο κ. Ρούζιος σημείωσε ότι οι αγρότες είχαν προετοιμαστεί για τέτοιες κινήσεις, παραπέμποντας και σε προηγούμενες ενέργειες όπως δεσμεύσεις λογαριασμών.

Δείτε φωτογραφίες:

agrotes
agrotes
agrotes
agrotes
agrotes
agrotes
agrotes
agrotes1
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News