Polytexneio foithtes.jpg

Ερώτηση στη Βουλή για πειθαρχικές διώξεις εστιακών φοιτητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Χανιά
Ερώτηση στη Βουλή για πειθαρχικές διώξεις εστιακών φοιτητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βουλευτές καταγγέλλουν προσπάθεια πειθαρχικής δίωξης εστιακών φοιτητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, κάνοντας λόγο για άδικα κριτήρια στέγασης, κενές κλίνες και κίνδυνο εξώθησης ενεργών φοιτητών εκτός σπουδών λόγω του υψηλού κόστους διαβίωσης στα Χανιά

Σοβαρά ερωτήματα για τη στάση της διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης και την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική στη φοιτητική στέγη θέτουν βουλευτές με κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας και Εθνικής Οικονομίας. Αφορμή αποτελούν οι καταγγελίες εστιακών φοιτητών στα Χανιά, οι οποίοι, ενώ παραμένουν ενεργοί στις σπουδές τους, απειλούνται με πειθαρχικές διώξεις και εξαναγκαστική απομάκρυνση από τις εστίες.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών

Θέμα: Για την προσπάθεια πειθαρχικής δίωξης εστιακών φοιτητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά

Πρωτοφανείς είναι οι καταγγελίες έξι οικότροφων φοιτητών της εστίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, που αναφέρουν μέσω ανακοίνωσης του φοιτητικού τους συλλόγου ότι απειλούνται με πειθαρχικές διώξεις από τη διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ο λόγος είναι ότι οι φοιτητές αδυνατούν να εγκαταλείψουν τις εστίες που διαμένουν, όπως επιδιώκει να τους αναγκάσει η διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.

Πρόκειται για φοιτητές σε ενεργά έτη, που επιθυμούν και παλεύουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Μεταξύ των φοιτητών που απειλούνται είναι και οι εξής:

- Τελειόφοιτος φοιτητής με μόλις 7 μαθήματα για πτυχίο που δεν ξεπερνά τα ν+3 έτη σπουδών, όριο που προβλέπεται στις Πολυτεχνικές σχολές με βάση το νόμο της κυβέρνησης για να διαγραφεί. Παρόλα αυτά του ζητείται να εγκαταλείψει την εστία του, επειδή έχει ξεπεράσει τα ν έτη σπουδών.

- Φοιτητής 6ου έτους, του οποίου το εισόδημα φέτος ξεπερνάει κατά μόλις 430 ευρώ τα εισοδηματικά κριτήρια «φτώχειας», με τα οποία δικαιούται δωμάτιο στην εστία όλα αυτά τα χρόνια.

- Φοιτητής 5ου έτους που εργάζεται σε 2 δουλειές, παράλληλα με τις σπουδές του για να καταφέρει να ανταπεξέλθει στο κόστος σπουδών.

Παρόμοιες καταστάσεις αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιποι 3 φοιτητές, οι οποίοι επίσης εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους. Ενώ μέσα σε αυτούς περιλαμβάνεται φοιτήτρια που διανύει μόλις το 3ο έτος των σπουδών της.

Τα παραπάνω, παραδείγματα, είναι χαρακτηριστικά και τεκμηριώνουν ότι η διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης, υλοποιώντας πλήρως την πολιτική της κυβέρνησης, επιδιώκει να οδηγήσει με πρωτοφανή, βάρβαρο και άδικο τρόπο ενεργούς φοιτητές εκτός σπουδών! Την ίδια στιγμή μάλιστα που στην εστία του Πολυτεχνείου Κρήτης, υπάρχουν κενές, διαθέσιμες κλίνες! Η απόφαση της διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι πρωτοφανής. Στέλνει εκτός σπουδών φοιτητές, που ακόμα και με βάση τους νόμους της κυβέρνησης δεν απειλούνται με διαγραφές.

Η προαναφερθείσα κατάσταση αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα, μέσα στις απαράδεκτες συνθήκες της φοιτητικής στέγης που επικρατούν σε όλη τη χώρα αλλά και στα Χανιά.

Οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτοξευθεί περισσότερο από +60% τα τελευταία χρόνια, οι φοιτητικές εστίες δεν καλύπτουν τις ανάγκες των φοιτητών. Κι αυτό σε μια πόλη όπως τα Χανιά, με πολύ ακριβά ενοίκια (400-500 ευρώ το μήνα), μια πόλη που οι φοιτητές πετιούνται εκτός των σπιτιών τους κατά τη διάρκεια της σεζόν, αφού το σπίτι που νοικιάζουν μετατρέπεται σε Airbnb.

Παράλληλα,  εφαρμόζονται μια σειρά από ακαδημαϊκά (30 ects περασμένα μαθήματα ανά έτος, που αντιστοιχούν στα μισά μαθήματα ανά έτος) και οικονομικά κριτήρια, που στόχο έχουν να «ρυθμίζουν» το πόσοι φοιτητές δικαιούνται δωρεάν στέγαση. Τα κριτήρια στέγασης που έχει θεσπίσει η διοίκηση είναι τόσο αυστηρά, που η εφαρμογή τους έχει ως συνέπεια να απορρίπτονται οι αιτήσεις πολλών φοιτητών και την ίδια στιγμή να μένουν δεκάδες θέσεις στις εστίες κενές! Παράλληλα η πρυτανεία σύμφωνα με τον κανονισμό που έχει ψηφιστεί μπορεί να δεσμεύσει δωμάτια και να τα αξιοποιήσει εμπορικά για διαμονή φιλοξενούμενων της με ενοίκιο έως 30€ ανά μέρα.

Επιβεβαιώνεται, μέσα και από αυτές τις συνθήκες, το δίκαιο που έχουν τα αιτήματα των φοιτητών που απειλούνται με πειθαρχικές διώξεις σε περίπτωση που δεν εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Γίνεται σαφές, ότι αν φύγουν από τα δωμάτια τους, θα οδηγηθούν εκτός σπουδών λόγω του τεράστιου κόστους σπουδών, που για το μέσο φοιτητή του Πολυτεχνείου Κρήτης ξεπερνά τα 1000 ευρώ.

Αντί να πάρουν μέτρα στήριξης των φοιτητών για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, με ανέγερση νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, με διεύρυνση των δικαιούχων επιδόματος στέγασης, με αύξηση της χρηματοδότησης στα Πανεπιστήμια ώστε να μην πληρώνουν οι φοιτητές από την τσέπη τους για τον απαραίτητο εργαστηριακό εξοπλισμό, με έκτακτη εμβόλιμη εξεταστική, με απαλλακτικές εργασίες, κυβέρνηση και διοικήσεις επιδιώκουν να πετάξουν εκτός σπουδών τελειόφοιτους φοιτητές! Και μάλιστα τους απειλούν και με πειθαρχικές κυρώσεις!

Επιβεβαιώνεται η πραγματική στόχευση της συγκρότησης πειθαρχικών συμβουλίων. Όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει κανένα από τα προβλήματα των φοιτητών, αλλά έρχεται να ενισχύσει την ανασφάλεια, τις απειλές απέναντι σε φοιτητές, των οποίων το μόνο τους «παράπτωμα» είναι ότι αγωνίζονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να σταματήσουν οι πειθαρχικές διώξεις και να ληφθούν  μέτρα ανακούφισης από το κόστος της φοιτητικής στέγης στα Χανιά και συγκεκριμένα:

- Να σταματήσει άμεσα κάθε προσπάθεια πειθαρχικής δίωξης στους εστιακούς φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης.

- Να καταργηθούν οι άδικοι κόφτες από τις φοιτητικές εστίες και το χαράτσι των 50 ευρώ. Να εξασφαλιστούν δωρεάν δωμάτια για όλες τις φοιτήτριες και τους φοιτητές που κάνουν αίτηση διαμονής στις φοιτητικές εστίες και να αξιοποιούνται αποκλειστικά για τις ανάγκες των φοιτητών κι όχι εμπορικά.

- Να διασφαλιστεί άμεσα χρηματοδότηση για την ανέγερση δημόσιων και δωρεάν φοιτητικών εστιών στην Πολυτεχνειούπολη που θα καλύπτουν τις ανάγκες. Εκμετάλλευση αναξιοποίητων κτηρίων τόσο του ιδρύματος όσο και του κράτους (π.χ. παλιό Ψυχιατρείο) για τη στέγαση φοιτητών.

- Να αυξηθεί το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα με βάση τις αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων. Να διευρυνθούν οι δικαιούχοι. Να καταβάλλεται μηνιαία και όχι στο τέλος του χρόνου.

- Να διασφαλιστεί δωρεάν μετακίνηση, σίτιση και internet για όλους τους φοιτητές. Να μειωθεί και να μπει πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, με ένταξη της φοιτητικής στέγης στο κοινωνικό τιμολόγιο. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

Οι Βουλευτές: 

Συντυχάκης Μανώλης

Κτενά Αφροδίτη

Δελής Γιάννης

Κομνηνάκα Μαρία

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News