Ένας 32χρονος υπήκοος Νοτίου Σουδάν συνελήφθη από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων, καθώς αναγνωρίστηκε ως ο διακινητής ομάδας μεταναστών που εντοπίστηκαν σε πνευστή λέμβο στα ανοιχτά της Γαύδου.
Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 (παράνομη είσοδος στη χώρα), του άρθρου 306 του Ποινικού Κώδικα (έκθεση ανθρώπινης ζωής σε κίνδυνο) και του άρθρου 25 του Ν. 5038/2023 (διευκόλυνση παράνομης μεταφοράς).
Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προανάκρισης που βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά από επιχείρηση διάσωσης 13 αλλοδαπών – 11 ανδρών και 2 γυναικών – οι οποίοι επέβαιναν σε πνευστή λέμβο 16 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Γαύδου.
Το περιστατικό εκτυλίχθηκε τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής, όταν το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημέρωσε τις Λιμενικές Αρχές Παλαιόχωρας, Χώρας Σφακίων, Αγίας Γαλήνης και Γαύδου για την παρουσία της λέμβου στη θαλάσσια περιοχή.
Στο σημείο έσπευσε πλοίο της δύναμης FRONTEX, το οποίο εντόπισε τη λέμβο και προχώρησε στη διάσωση των επιβαινόντων. Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Παλαιόχωρας, με τη συνδρομή περιπολικού σκάφους του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Από εκεί, υπό τη συνοδεία στελεχών της Λιμενικής Αρχής Χανίων, οδηγήθηκαν με λεωφορεία σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας στην Αγυιά Χανίων, όπου τους παρασχέθηκε ανθρωπιστική και ιατρική υποστήριξη.
