Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο ιστορικό φρούριο Φιρκάς στα Χανιά η καθιερωμένη τελετή έπαρσης των σημαιών της Νέας Ζηλανδίας, της Αυστραλίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ελλάδας, στο πλαίσιο των εορτασμών για την 84η επέτειο της Μάχης της Κρήτης.
Η τελετή ξεκίνησε με αναφορές στα γεγονότα της Μάχης του 1941, από τους επίσημους διοργανωτές, τιμώντας την ηρωική αντίσταση του κρητικού λαού και των συμμαχικών δυνάμεων. Ακολούθησε η έπαρση των τεσσάρων συμμαχικών σημαιών, μέσα σε κλίμα σεβασμού και συγκίνησης.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ξενάγηση των επίσημων προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων και πρέσβεις των συμμαχικών χωρών, στην ειδική πτέρυγα του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, που είναι αφιερωμένη στη Μάχη της Κρήτης και φυλάσσει πολύτιμα ιστορικά τεκμήρια εκείνης της εποχής.
Διαχρονικό μάθημα ελευθερίας η Μάχη της Κρήτης
Περάσαν 84 ολόκληρα χρόνια από την ηρωική μάχη του κρητικού λαού ενάντια στη ναζιστική Γερμανία, η οποία αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα λαμπρότερα ιστορικά γεγονότα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο, καθώς το παράδειγμα των Κρητικών αποτελεί μέχρι σήμερα παράδειγμα προς μίμηση για κάθε ελεύθερο άνθρωπο.
Μέσα από τη γενναιότητα και την αυτοθυσία τους, οι Κρητικοί το επικό 1941 απέδειξαν πως μπροστά στον ιερό σκοπό της ελευθερίας δεν υπάρχει ανίκητος αντίπαλος και πως ο πόλεμος του “Δαυίδ απέναντι στον Γολιάθ” δε βρίσκεται μόνο στις σελίδες της Παλαιάς Διαθήκης, αλλά παρατηρείται και μέσα από τα ανθρώπινα έργα. Φορείς και κόμματα αποτίνουν φόρο τιμής στη θρυλική Μάχη της Κρήτης, θυμίζοντας στους νεότερους το διαχρονικό μήνυμα των προγόνων μας.
Μαρινάκης: «Η Μάχη της Κρήτης αποτελεί το διαχρονικό εφαλτήριο ετοιμότητας και ελπίδας»
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος της ΠΕΔ, Γιώργης Μαρινάκης, αναφέρει στο μήνυμά του: «Με τον προσήκοντα σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων της θρυλικής Μάχης της Κρήτης και στα μαρτύρια που βίωσαν για πολλά χρόνια οι λαοί της Ευρώπης, τιμούμε και φέτος κάθε αγώνα κατά του ναζισμού, του φασισμού και της μισαλλοδοξίας.
Η Μάχη της Κρήτης δεν αποτελεί μόνο μια ιστορική επέτειος. Αποτελεί το διαχρονικό εφαλτήριο ετοιμότητας και ελπίδας. Διότι πάντα θα είμαστε μπροστά για να υπερασπιστούμε τα αρχέγονα ιδανικά της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ελευθερίας των λαών.
Πάντα θα είμαστε ικανοί και δυνατοί να εμπνέουμε την ελπίδα και την αισιοδοξία απέναντι σε ό,τι αντιστρατεύεται τις πανανθρώπινες αξίες της αξιοπρέπειας και της αυτοδιάθεσης.
Τιμώντας τη Μάχη της Κρήτης συγκινούμαστε για το σθένος που επέδειξαν οι πρόγονοί μας και θωρακίζουμε τις ψυχές μας με το χρέος της έμπρακτης υπεράσπισης της παρακαταθήκης που παραλάβαμε και οφείλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας.
Η Μάχη της Κρήτης αποτελεί ένα ορόσημο που θα συνεχίσει να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί στο διηνεκές.
Εναποθέτουμε τις δάφνες στα μνημεία των πεσόντων με την υπόσχεση της άσβεστης μνήμης και του συνεχώς ανατροφοδοτούμενου χρέους μας, να παραδώσουμε αλώβητη τη γη και τα ιδανικά μας στις επόμενες γενιές».
Επετειακές εκδηλώσεις από τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας
Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, αναγνωρίζοντας τη συμβολή της Μαχαιράς στη Μάχη της Κρήτης και τιμώντας τους ανθρώπους που αντιστάθηκαν και αγωνίστηκαν κατά την περίοδο της γερμανικής Κατοχής με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, καλεί τους δημότες να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 84η επέτειο της Μάχης της Κρήτης, που θα λάβουν χώρα στο Τοπικό Διαμέρισμα της Μαχαιράς.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1 Ιουνίου, στις 6:30 το απόγευμα, και διοργανώνεται από τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαχαιράς.
Πρόγραμμα εκδήλωσης:
- Επιμνημόσυνη δέηση.
- Κατάθεση στεφάνων.
- Προσκλητήριο πεσόντων.
- Ενός λεπτού σιγή.
- Εθνικός Ύμνος.
- Χαιρετισμοί.
- Κεντρική ομιλία από την αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, Καλλιόπη Αποστολογιωργάκη.
- Βράβευση μαθητών από την οικογένεια Μπαντουβά.
- Παραδοσιακά τραγούδια από τη Μικτή Χορωδία του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.
- Παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού Ομίλου “Ερφαλής” - Λύρα: Μανόλης Κορναράκης.
- Λήξη εκδήλωσης.
Θα ακολουθήσει κέρασμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαχαιράς.
Ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ
Το ΚΚΕ Κρήτης ανέφερε: «Τιμούμε τα 84 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης. Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε από την ηρωική στάση όλων όσων όρθωσαν ανάστημα, κράτησαν παλικαρίσια στάση δίνοντας και τη ζωή τους απέναντι στη ναζιστική-φασιστική πολεμική μηχανή.
Η Μάχη της Κρήτης κατέχει ιδιαίτερη θέση στη λαϊκή αντίσταση και πάλη της περιόδου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Για πρώτη φορά, στην έως τότε πορεία του πολέμου, η ναζιστική εισβολή βρήκε απέναντί της μια γενικευμένη αντίσταση του λαού. Σηματοδότησε το τέλος της έως τότε παθητικής αποδοχής της και σήμανε την έναρξη της παλλαϊκής αντίστασης.
Ο λαός της Κρήτης έγραψε το δικό του έπος κατά των ναζί, παρότι η κυβέρνηση Μεταξά είχε μεριμνήσει να αφοπλίσει τον λαό. Η άμυνα του νησιού επί της ουσίας δεν προετοιμάστηκε ούτε από το επίσημο αστικό ελληνικό κράτος, ούτε από το βρετανικό Επιτελείο Στρατού, που ήξερε καιρό πριν τα σχέδια των Γερμανών.
Αυτό ακριβώς το παράδειγμα, που εξέπεμψε ο μαζικός λαϊκός ξεσηκωμός κατά τη διάρκεια της Μάχης, θέλησαν τα ναζιστικά στρατεύματα να κάμψουν, επιστρατεύοντας για πρώτη φορά το μέτρο των αντιποίνων με τις φρικαλεότητες στο Κοντομαρί, στην Κάντανο, στη Βιάννο και σε εκατοντάδες χωριά στην Κρήτη και σε ολόκληρη τη χώρα στη συνέχεια.
Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των μαχών για την υπεράσπιση της Κρήτης, παρά τα πλήγματα που είχε δεχτεί από τη μεταξική δικτατορία, με χιλιάδες μέλη του στις φυλακές και τις εξορίες. Μπήκε μπροστά και αποτέλεσε στη συνέχεια τον κύριο αιμοδότη, οργανωτή και εμπνευστή της ΕΑΜικής αντίστασης, που συσπείρωσε γύρω της τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού.
Τα διδάγματα από εκείνη τη περίοδο είναι πολύτιμα για το σήμερα.
Ο φασισμός-ναζισμός “τράφηκε” μέσα από τους αστικούς θεσμούς, στηρίχτηκε στη γέννησή του από τα μονοπώλια της Γερμανίας και της Ιταλίας, ως μορφή άσκησης εξουσίας για να καταστείλει τον “εχθρό λαό” όταν αμφισβητήθηκε η εξουσία τους, αλλά και για να επιβάλλει με τη βία μια νέα μοιρασιά των αγορών, των αποικιών, των σφαιρών επιρροής προς όφελός τους.
Δεν αμφισβήτησε ποτέ τα ιερά και όσια του καπιταλισμού.
Το τέρας του ναζισμού-φασισμού νικήθηκε από την καθοριστική συμβολή της ΕΣΣΔ - του πρώτου εργατικού κράτους στην ιστορία - και των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων, στα οποία πρωτοστάτησαν τα Κομμουνιστικά Κόμματα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος (όπως και ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος) ήταν αποτέλεσμα των ανταγωνισμών των καπιταλιστικών κρατών για το μοίρασμα του κόσμου. Ήταν ένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος».
Το σήμερα: Καταδίκη των ιμπεριαλιστικών πολέμων
«Είναι πολύ πιο φανερό σήμερα», συνεχίζει η ανακοίνωση του ΚΚΕ Κρήτης, «τρία και πλέον χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, με τα παζάρια που βρίσκονται σε εξέλιξη, αυτό που είπε το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή: Ότι ο πόλεμος γίνεται μεταξύ “ληστών” για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους δρόμους μεταφοράς ενέργειας κόντρα σε όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που είτε τάσσονταν με το ευρωατλαντικό μπλοκ αναπαράγοντας τη ΝΑΤΟϊκή προπαγάνδα, είτε με το ρωσικό που αναπαρήγαγαν τα περί αντιφασιστικού αγώνα της Ρωσίας.
Είναι πολύ πιο φανερό σήμερα ότι η ανοιχτή στήριξη του Ισραήλ από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. και ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση, στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, με την ανοικτή ή συγκαλυμμένη στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων, που αποδέχτηκαν από την πρώτη στιγμή τα περί δικαιώματος αυτοάμυνας του Ισραήλ, ότι βασίζεται στις “μπίζνες” και στα ευρύτερα σχέδια εδραίωσης της επιρροής του ευρωατλαντικού μπλοκ στην περιοχή.
Το ίδιο σκηνικό των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων αναπαράγει εκατοντάδες πολεμικές εστίες σε όλη τη γη.
Σε αυτό το σκηνικό η ελληνική κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη και των άλλων αστικών κομμάτων, εμπλέκει ολοένα και περισσότερο τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, επιδιώκοντας μέρος της λείας για λογαριασμό της αστικής τάξης της χώρας μας.
Η στροφή στην πολεμική οικονομία παρασέρνει τα ήδη σμπαραλιασμένα κοινωνικά λαϊκά δικαιώματα ακόμα πιο κάτω. Η επιθετική εξωτερική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, που ασκείται μέσω της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., ακολουθεί ακόμη πιο επιθετική πολιτική στο εσωτερικό με τη μεγαλύτερη καταπίεση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων».