ΦΩ

Το «πλοίο της ειρήνης» στο ενετικό λιμάνι Χανίων - Μηνύματα αλληλεγγύης απ' το πλήρωμα (pics)

Χανιά
Το «πλοίο της ειρήνης» στο ενετικό λιμάνι Χανίων - Μηνύματα αλληλεγγύης απ' το πλήρωμα (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέοι από δεκάδες χώρες της μεσογείου ενωμένοι για έναν σκοπό

Μηνύματα ειρήνης και διαπολιτισμικής συνεργασίας μεταφέρει το σχολικό πλοίο Bel Espoir που πλέει στη Μεσογείο για ένα οκτάμηνο ταξίδι με τριάντα σταθμούς.

Ένας από τους σταθμούς του ήταν το Ενετικό λιμάνι των Χανίων όπου παρέμεινε για τρεις ημέρες , με το πλήρωμα, να μιλά για τη μοναδική του εμπειρία στο περιθώριο της συμμετοχής του σε ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» για την θέση της γυναίκας στη Μεσόγειο. Το βράδυ, πίσω από το Γυαλί Τζαμί το πλήρωμα του πλοίου συμμετείχε στην Τελετή Ειρήνης που διοργανώθηκε για την επέτειο της επίσημης λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

ΩΦΩ

Νέοι και νέες από το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο και από άλλες χώρες της Μεσογείου, που ταξιδεύουν με το πλοίο Bel Espoir ,μοιράζονται τις ίδιες σκέψεις και τους ίδιους προβληματισμούς. Αν και διαφορετικής κουλτούρας, θρησκείας και εθνικότητας, όλοι έχουν ένα κοινό σημείο αναφοράς. Όπως είπε ο πατήρ Λουκάς, ιερέας στην Καθολική Εκκλησία των Χανίων που υποδέχτηκε τους νέους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, «όλοι έχουν ένα σκοπό. Να μπορούν πραγματικά να ζουν μαζί ειρηνικά και να είναι αυτό ένα σημείο ειρήνης, μέσα στο μεγάλο αυτό πέλαγος που δυστυχώς διαδραματίζονται και πόλεμοι».

Η ιδέα του σχολικού πλοίου καλλιεργήθηκε μετά από πολλές συναντήσεις στη Μασσαλία. Κάθε λιμάνι φιλοξενεί μια καινούρια ομάδα 25 νέων, που εκπροσωπούν διαφορετικές χώρες. Αυτή τη φορά οι νέοι προέρχονται από την Αίγυπτο, την Παλαιστίνη, το Ισραήλ, τη Ρουμανία, την Ιταλία, τη Γεωργία και οι περισσότεροι από τη Γαλλία. «Αυτή η εμπειρία με κάνει να αισθάνομαι ότι βρίσκομαι σε μια πολύ μεγάλη οικογένεια. Είμαστε από διαφορετικές χώρες, αλλά όλοι μιλάμε για την ειρήνη», είπε στη Ν.Κ. η Αντονέλλα από τη Ροθμανία.

Ο  Ροάμι από την Παλαιστίνη και ο Μακάριος από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, μετέφεραν με τη σειρά του το πιο ισχυρό μήνυμα που εκπέμπει η συνύπαρξη τους πάνω στο πλοίο. «Ήταν η πιο μοναδική εμπειρία της ζωής μου. Είμασταν είκοσι νέοι άνθρωποι, που ταξιδέψαμε σε όλη τη Μεσόγειο, συναντηθήκαμε μαζί σε ένα μικρό χώρο, μέσα στο πλοίο για δύο εβδομάδες για να μοιραστούμε εμπειρίες και γίναμε στην πραγματικότητα μια οικογένεια. Χωρίς να μας ενδιαφέρει η θρησκεία, η κουλτούρα, γίναμε σαν ένα μαζί» τόνισε ο Ροάμι. 

ΩΦΔΩ

Τον ενθουσιασμό του εξέφρασε και ο Μακάριος, ένας νεαρός φοιτητής που με το τέλος του ταξιδιού θα επιστρέψει στην Αλεξάνδρεια. «Δεν ήξερα πως θα εξελισσόταν αυτό το ταξίδι. Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα σε ιστιοπλοΐα σ αυτή τη μεγάλη απόσταση. Με διαφορετικές εθνικότητες, διαφορετικούς ανθρώπους, με διαφορετικές θρησκείες επίσης. Και μετά από αυτό γίναμε μια οικογένεια».

Το πλήρωμα του πλοίου της Ειρήνης επισκέφθηκε την Καθολική Εκκλησία στην παλιά πόλη και συμμετείχε σε σειρά δράσεων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News