Μετανάστες

Ρεκόρ μεταναστευτικών ροών στην Κρήτη – Πάνω από 2.000 αφίξεις σε τρεις μήνες, φόβοι για 10.000 ως το τέλος του έτους (vid)

ακρόαση άρθρου
Χανιά
Ρεκόρ μεταναστευτικών ροών στην Κρήτη – Πάνω από 2.000 αφίξεις σε τρεις μήνες, φόβοι για 10.000 ως το τέλος του έτους (vid)
Πρώτη πύλη εισόδου η Κρήτη -  Τους 2.000 ξεπέρασαν οι αλλοδαποί που από την αρχή του χρόνου αποβιβάστηκαν στο νησί

Μία ακόμη επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στήθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής (16/3) από το λιμενικό σώμα στη θαλάσσια περιοχή νότια της Παλαιόχωρας. Εβδομήντα έξι μετανάστες περισυνελλέγησαν από δεξαμενόπλοιο σημαίας Γαλλίας και συνοδεία πλωτών του λιμενικού μεταφέρθηκαν στην Αγία Γαλήνη και προωθήθηκαν στον χώρο της Περιφερειακής Αγοράς της Αγυιάς στα Χανιά. Τα στοιχεία της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης μιλούν για πάνω από 2.000 μετανάστες από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα στη νότια Κρήτη.

Το χθεσινό περιστατικό διαχειρίστηκαν οι λιμενικές αρχές υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες καθώς στο νότιο Κρητικό πέλαγος έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Μάλιστα η αρχική προσπάθεια οι μετανάστες να μεταφερθούν στην Παλαιόχωρα απέτυχε και χρειάστηκε τα πλωτά να επιστρέψουν στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης. Εκεί, μεσημβρινές ώρες, οι εβδομήντα έξι μετανάστες επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία και μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις της πρώην περιφερειακής αγοράς της Αγυιάς όπου θα ακολουθηθεί η γνωστή διαδικασία της καταγραφής, ταυτοποίησης και εν συνεχεία της προώθησης τους σε Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στην κεντρική Ελλάδα.

Έντονη ανησυχία για την αύξηση των ροών

Ο μεγαλύτερος όγκων των μεταναστών που φθάνουν στα νότια παράλια του νησιού καταλήγει για προσωρινή φιλοξενία στα Χανιά. Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Χανίων κ. Ελένη Ζερβουδάκη εξέφρασε την ανησυχία της, σημειώνοντας ότι από πέρυσι τον Μάιο μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί στην Αγυιά περί τις 4.000 μετανάστες. «Είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός για εμάς γιατί αυτό υποδηλώνει κάτι. Φαίνεται αύξηση των ροών. Ας ευχηθούμε η κατάσταση να αλλάξει, να ηρεμήσουν τα πράγματα», είπε η κ. Ζερβουδάκη.

Η δημοτική αρχή των Χανίων απευθύνθηκε εκ νέου στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, πριν ακόμη αλλάξει η πολιτική ηγεσία, ζητώντας οικονομική στήριξη. Πεποίθηση της αρμόδιας αντιδημάρχου, είναι ότι η υφυπουργός πλέον κ. Σέβη Βολουδάκη θα δει θετικά το αίτημα ώστε ο δήμος να ενισχυθεί τουλάχιστον οικονομικά.

Σύμφωνα με την Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης, η Κρήτη αναδεικνύεται στην πρώτη πύλη εισόδου μεταναστών στη χώρα μας. Ενδεικτικά εξάλλου είναι τα στοιχεία που αποτυπώνουν την συνεχώς αυξητική τάση. Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί συνολικά 44 περιστατικά στην Κρήτη περιλαμβανομένου του τελευταίου, με 2.080 μετανάστες. Από τα 44 τα 28 καταγράφηκαν στα Χανιά με 1.363 μετανάστες, μόλις 2 στο Ρέθυμνο με 65 μετανάστες και 14 στο Ηράκλειο με 652 μετανάστες.

Η εκτίμηση των συνδικαλιστών του λιμενικού σώματος, είναι ότι η χρονιά θα κλείσει με τουλάχιστον 10.000 μετανάστες να έχουν αποβιβαστεί στο νησί, αριθμός ρεκόρ για τα τοπικά δεδομένα.

Δείτε το βίντεο: 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News