Πενήντα τρεις άνθρωποι, που είτε κατέφευγαν στο Καταφύγιο Αστέγων του Δήμου Χανίων, είτε ζούσαν προσωρινά με εισαγγελικές εντολές στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών, είτε διαβιούσαν σε συνθήκες ακραίας φτώχιας, κατάφεραν χάρη στο πρόγραμμα “Στέγαση και εργασία για αστέγους” να κάνουν μια καινούργια αρχή.
Το τρέχον πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 15 Φεβρουαρίου, με ένα ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα, ενώ το επόμενο πρόγραμμα, ακόμη πιο ενισχυμένο σε παροχές, εντάσσει εκτός από τον Δήμο Χανίων, τρεις ακόμα Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας, με τη χρηματοδότηση της δράσης να φτάνει τις 460.000 ευρώ.
Ο Δήμος Χανίων ήταν ο πρώτος μεταξύ 89 Δήμων της χώρας, που αξιοποίησε στο έπακρο το πρόγραμμα, βρήκε κατοικίες τις οποίες μίσθωσε και εξόπλισε παραχωρώντας τις σε αστέγους και ταυτόχρονα βρήκε δουλειά σε δεκάδες ωφελούμενους που πλέον έχουν βγει στην αγορά εργασίας και μπορούν να βιοπορίζονται.
Διαβάστε επίσης ⇒ Ηράκλειο: Άστεγοι στα παγκάκια του Πάρκου Γεωργιάδη – Έντονος προβληματισμός για την κοινωνική κρίση (vid, pics)
«Το πρόγραμμα δεν ήρθε να βοηθήσει εσαεί αυτούς τους ανθρώπους, αλλά να τους στηρίξει στα πρώτα βήματα, να μπορέσουν μετά εκείνοι να ανοίξουν το κουβάρι της ζωής τους», εξήγησε η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων κ. Ελένη Ζερβουδάκη.
Στα Χανιά, από τους συνολικά 53 ωφελούμενους, οι 29 είναι ενήλικες και από αυτούς οι 20 ικανοί να εργαστούν. Εννέα λάμβαναν επιδότηση και οκτώ δε λάμβαναν την παραμικρή οικονομική ενίσχυση. Όσοι ήταν σε φάση συνταξιοδότησης, μπορούν πλέον με τη σύνταξή τους να πληρώνουν το ενοίκιό τους και να σταθούν στα πόδια τους, καθώς το πρόγραμμα δεν προβλέπει ανανέωση για τους ήδη ωφελούμενους.
Το νέο πρόγραμμα “Σπίτι και εργασία για τους αστέγους” έχει διπλάσιο προϋπολογισμό, φτάνει δηλαδή τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Εκτός από τη διασφάλιση στέγης, με δαπάνες του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, παρέχει τη δυνατότητα κατάρτισης και πλήρως επιδοτούμενης εργασίας για 12 μήνες, αλλά και την επιδότηση των ωφελούμενων προκειμένου να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση. Από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, μαζί με τον μητροπολιτικό δήμο, εντάσσονται οι δήμοι Αποκορώνου, Κισσάμου και Πλατανιά, διευκολύνοντας την ανεύρεση κατοικιών και δίνοντας την ευκαιρία σε περισσότερους πολίτες να επωφεληθούν.
Έτσι, από τα 20 νοικοκυριά που περιλαμβάνονται στον φάκελο των Χανίων, τρεις ωφελούμενοι θα είναι από τον δήμο Αποκορώνου, τρεις από τον δήμο Κισσάμου, δύο από τον δήμο Πλατανιά και δώδεκα από τον δήμο Χανίων. Στο πρόγραμμα “Στέγαση και εργασία για αστέγους” εντάχθηκαν ακόμη το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, ο Δήμος Ηρακλείου και οι Δήμοι Ρεθύμνου και Αγίου Βασιλείου.
Υπενθυμίζεται ότι με προηγούμενη απόφαση του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, εκτός από τους αστέγους, εντάχθηκαν και δύο νέες κατηγορίες δικαιούχων: οικογένειες που ζουν σε παραχωρημένα σπίτια από το Δημόσιο και νοικοκυριά που διαβιούν σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης. Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Σοφία Ζαχαράκη σημείωσε για το νέο πρόγραμμα πως «η κεντρική επιδίωξη της στεγαστικής πολιτικής του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας είναι η διασφάλιση αξιοπρεπούς κοινωνικής κατοικίας στους ευάλωτους συνανθρώπους μας, που αδυνατούν να καλύψουν μια απόλυτα βασική ανάγκη. Για τον λόγο αυτό βελτιώνουμε και διευρύνουμε συνεχώς τα σχετικά προγράμματα».
Το πρόγραμμα προβλέπει αυξημένες δαπάνες ενοικίου που προσαρμόζονται στον αριθμό των μελών κάθε νοικοκυριού. Ενδεικτικά για μονοπρόσωπα νοικοκυριά το ανώτατο ποσό ενοικίου αυξάνεται από τα 250 στα 300 ευρώ, για νοικοκυριά δύο μελών από τα 300 στα 350 ευρώ και για νοικοκυριά με τρία ή περισσότερα μέλη από τα 350 στα 400 ευρώ. Επιπλέον, οι δαπάνες οικοσκευής ενισχύονται κατά 200 ευρώ και διαμορφώνονται: από τα 1.000 στα 1.200 ευρώ για μονομελές νοικοκυριό, από τα 1.100 στα 1.300 για νοικοκυριό δύο μελών και από τα 1.300 στα 1.500 ευρώ για τρία μέλη και άνω.
Προβλέπεται δε κατάρτιση και επιδότηση εργασίας για δώδεκα μήνες, ενώ δίνεται η δυνατότητα για δημιουργία προσωπικής επιχείρησης. Δικαιούχοι του αναβαθμισμένου προγράμματος είναι οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Μεταβατικής Φιλοξενίας ή Υπνωτήρια, γυναίκες θύματα βίας που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Γυναικών, άτομα που ζουν σε δομές κοινωνικής επανένταξης θεραπευτικών προγραμμάτων για εξαρτημένους. Επίσης, νοικοκυριά που καταγράφονται από Κοινωνικές Υπηρεσίες ως άστεγοι, είτε στον δρόμο είτε σε ακατάλληλα καταλύματα, καθώς και οικογένειες και άτομα που διαμένουν σε παραχωρημένα σπίτια από φορείς του δημόσιου τομέα.