Ένας αλλοδαπός ταυτοποιήθηκε από τις αστυνομικές αρχές των Χανίων ως δράστης στην τελευταία υπόθεση τηλεφωνικής απάτης με θύμα ηλικιωμένη. Από την έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Χανίων, προέκυψε ότι ο εν λόγο αλλοδαπός ήταν εκείνος που βρέθηκε κάτω από το σπίτι της ηλικιωμένης και παρέλαβε μια τσάντα που περιείχε χρηματικό ποσό ύψους 6.000 ευρώ.
Είχε προηγηθεί το τηλεφώνημα αγνώστου στην ηλικιωμένη γυναίκα, ο οποίος προσποιούμενος τον γιατρό και επικαλούμενος δήθεν τραυματισμό στενού συγγενικού της προσώπου σε τροχαίο, την έπεισε να καταβάλει όσα χρήματα είχε, δήθεν για την απαιτούμενη χειρουργική επέμβαση. Η ηλικιωμένη, σύμφωνα και με την ανακοίνωση της αστυνομίας, υπό το κράτος σύγχυσης και φόβου, απέρριψε από μπαλκόνι του σπιτιού της σε άγνωστο άνδρα το χρηματικό ποσό. Σε βάρος του αλλοδαπού σχηματίστηκε δικογραφία ενώ η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Χανίων καθώς εκτιμάται ότι ο δράστης είχε και συνεργό.
►Διαβάστε επίσης: Σοκ με τη νέα απάτη: Πώς έπεισαν τον 96χρονο να πετάξει από το μπαλκόνι σακούλα με 80 χιλ. ευρώ για να «σώσει» την κόρη του (vid)
Την ίδια στιγμή, δύο ακόμη περιστατικά καταγγέλθηκαν στις αστυνομικές αρχές του Ηρακλείου με τους απατεώνες να αποσπούν χρηματικά ποσά ύψους 4.900 ευρώ και 500 ευρώ αντίστοιχα. Αίσθηση προκάλεσε η υπόθεση με θύμα 53χρονο Ηρακλειώτη τον οποίο προσέγγισε άγνωστος μέσω γνωστής πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης παριστάνοντας τον αντιδήμαρχο Πάρου. Ο δράστης υποτίθεται ότι θα πουλούσε στον 53χρονο χωματουργικό μηχάνημα έναντι του ποσού των 6.700 ευρώ. Το θύμα, πείστηκε και κατέθεσε προκαταβολή 4.900 ευρώ για να διαπιστώσει αργότερα πως μηχάνημα δεν υπήρχε και τα χρήματα του τα είχε μεταφέρει σε έναν άγνωστο.
Δεν ήταν και η μοναδική απάτη που σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες στο Ηράκλειο. Άγνωστος υποδυόμενος τον λογιστή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων επικοινώνησε τηλεφωνικά με 44χρονο από το Ηράκλειο και με το πρόσχημα της ενεργοποίησης της πλατφόρμας πληρωμών IRIS, του έδωσε τους κωδικούς πρόσβασης σε τραπεζικό του λογαριασμό, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά θα επιβαρυνόταν με «τσουχτερό πρόστιμο. Ακολούθησαν τρεις συναλλαγές συνολικού ύψους 500 ευρώ.
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, με αφορμή τις απανωτές υποθέσεις απάτης στο νησί με θύματα ανυποψίαστους πολίτες, επαναλαμβάνει βασικές οδηγίες για την πρόληψη και αποφυγή νέων περιστατικών. Μεταξύ άλλων καλεί τους πολίτες να είναι επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι επιχειρήσουν να τους πείσουν είτε δια ζώσης είτε τηλεφωνικά, για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου. Τους προτρέπει επίσης να μην πείθονται από άγνωστα άτομα που τους πλησιάζουν ή τους τηλεφωνούν, είτε με το πρόσχημα ευκαιριακών αγορών, είτε ως λογιστές ή υπάλληλοι δημοσιών υπηρεσιών και επιχειρήσεων είτε ως γνωστοί συγγενών τους, προφασιζόμενοι είτε την επιστροφή χρημάτων -επιδομάτων είτε την εξόφληση χρέους είτε την οικονομική ενίσχυση για λογαριασμό των συγγενικών σας προσώπων.
Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κρήτης συστήνει επίσης: Προσοχή στις ευκαιριακές αγορές προϊόντων που προτείνουν άγνωστα άτομα. Οι επιτήδειοι γνωρίζουν πολύ καλά πόσο σημαντικός είναι ο αιφνιδιασμός και η συναισθηματική φόρτιση των υποψήφιων θυμάτων τους. Για το λόγο αυτό καλούνται οι πολίτες να διατηρούν την ψυχραιμία τους.
Επισημαίνεται ακόμη ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών νοσοκομεία ή δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν. Σε κάθε περίπτωση παρακαλούνται οι πολίτες να ενημερώνουν άμεσα τις Αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης εις βάρος τους.