Όνειρο ζωής για δεκάδες οικογένειες παιδιών με αναπηρία στα Χανιά αποτελούσε το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ, που μετά από προσπάθειες πολλών ετών έθεσε σε λειτουργία η δημοτική αρχή. Τα εγκαίνια τελέστηκαν χθες το απόγευμα σε κλίμα συγκίνησης, με τους γονείς να εκφράζουν την ικανοποίηση τους που επιτέλους μια σύγχρονη και ασφαλής δημοτική δομή, ήρθε να καλύψει ένα μεγάλο κενό.
Απόφοιτοι του ειδικού γυμνασίου και λυκείου Χανίων, παιδιά που ολοκλήρωσαν προγράμματα της ΕΛΕΠΑΠ και γενικά άτομα με αναπηρία που δικαιούνται τη χορήγηση voutcer από την ΕΤΑΑ, έχουν πια τον δικό τους χώρο για να απασχολούνται δημιουργικά από εξειδικευμένο προσωπικό. Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ατόμων με αναπηρία του δήμου Χανίων χαρίζει χαρά τους ωφελούμενους του και ταυτόχρονα ανακουφίζει τους γονείς που μπορούν επιτέλους να πάρουν μια ανάσα, μέσα στη δύσκολη καθημερινότητα τους.
«Μέσα από την λειτουργία του ΚΔΑΠ AμεΑ δίνουμε διέξοδο δημιουργική σε δεκάδες νέα παιδιά τα οποία μετά την αποφοίτηση τους από την όποια δομή ειδικών σχολείων , έχουν ένα περιβάλλον που με ασφάλεια και με ειδικούς, μπορούν να περνούν δημιουργικά το χρόνο τους. Προσβλέπουμε και στην επέκταση του συγκεκριμένου θεσμού και σε άλλες αντίστοιχες δομές, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις πολύ μεγάλες δυστυχώς ανάγκες που υπάρχουν» τόνισε στο περιθώριο των εγκαινίων ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης.
Για μια μεγάλη μέρα έκανε λόγο η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Χανίων κ. Ελένη Ζερβουδάκη, στην οποία πριν από πέντε χρόνια απευθύνθηκαν εκπρόσωποι γονέων παιδιών με αναπηρία, υποβάλλοντας το αίτημα για τη δημιουργία μιας τέτοιας δομής.
«Περιμέναμε με αγωνία να λειτουργήσει, για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη, για τη δική τους ικανοποίηση, αλλά και για την ανακούφιση των γονιών», είπε συγκινημένη η κ. Ζερβουδάκη.
Η κ. Χρυσούλα Καρτσωνάκη, μητέρα του 42χρονου Στέλιου, ο οποίος είχε παρακολουθήσει πρόγραμμα της ΕΛΕΠΑΠ και αργότερα ιδιωτικού κέντρου ,είχε κάθε λόγο χθες να εκφράζει την ικανοποίηση της που πλέον υπάρχει στα Χανιά, ένα πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης ατόμων με αναπηρία ως συνέχεια των προηγούμενων δομών. «Και αυτά τα παιδιά θέλουν την παρέα τους, την αλλαγή περιβάλλοντος. Όσο και να θέλουμε σαν γονείς να τα βγάλουμε έξω ,ο ελεύθερος μας χρόνος είναι 4-5 ώρες την ημέρα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αλλά και η κ. Βασιλική Γαρουφαλάκη, μητέρα του 39χρονου Κωνσταντίνου, υπογράμμισε τη σημασία της λειτουργίας της δομής, την οποία οι οικογένειες παιδιών με αναπηρία διεκδικούσαν πολλά χρόνια. Η ίδια θυμάται ότι οι προσπάθειες άρχισαν το 2011 και συνεχίστηκαν το 2019 οπότε και εντατικοποιήθηκαν. «Το παιδί μου είναι σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον και εμείς οι γονείς αποδεσμευόμαστε κάποιες ώρες τουλάχιστον τα πρωινά. Με δημιουργική απασχόληση, κοινωνικοποίηση και όλα όσα θέλουμε εμείς οι γονείς για τα παιδιάς μας».
Ο δημοτικός σύμβουλος Λευτέρης Κοκολογιαννάκης, αντιμετωπίζοντας και ο ίδιος πρόβλημα αναπηρίας, μετέφερε το συναίσθημα όλων των παιδιών που απολαμβάνουν
ήδη τις υπηρεσίες του κέντρου. «Το χαμόγελο είναι τεράστιο και όταν είναι εδώ και όταν φεύγουν καθώς όλοι που είναι εδώ τα αγαπάνε και τα προσέχουνε, οπότε η χαρά τους είναι μεγάλη» είπε.
Εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κρήτης η περιφερειακή σύμβουλος κ. Χρύσα Μακράκη Χαριτάκη συνεχάρη τον δήμο Χανίων για την ευαισθησία που επέδειξε υλοποιώντας το έργο , ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επί σειρά ετών εκπρόσωπο του αναπηρικού κινήματος κ. Αμαλία Μπασιά, η οποία τον τελευταίο χρόνο απέχει λόγο προβλημάτων υγείας από τα κοινά. «Αποψινή απούσα μια γυναίκα που έχει υπηρετήσει το αναπηρικό κίνημα εδώ και πολλά χρόνια, η Αμαλία η Μπασιά, η οποία με τις δικές της δυνάμεις, σαν προσωπικότητα και σαν φορέας των ατόμων με ειδικές ανάγκες ήθελε να γίνει αυτό το κέντρο», σημείωσε η κ. Χαριτάκη.
Στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με αναπηρία του δήμου Χανίων απασχολούνται προς το παρόν δώδεκα παιδιά στην πρωινή βάρδια, τα οποία διαθέτουν voutcer από την ΕΤΑΑ, ενώ η δυνατότητα είναι για δεκαπέντε ωφελούμενους. Από τον Σεπτέμβριο του 2026 αναμένεται να λειτουργήσει και η απογευματινή βάρδια για παιδιά μικρότερης ηλικίας.