Το πρόβλημα της εύρεσης προσιτής στέγης ιεραρχεί ως το σημαντικότερο αυτήν την περίοδο για τα Χανιά ο δήμαρχος της πόλης Παναγιώτης Σημανδηράκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr.
Ο κ. Σημανδηράκης επισημαίνει ότι η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται τα κατάλληλα εργαλεία από το κράτος, για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τα προβλήματα που ανακύπτουν καθημερινά, και επισημαίνει ότι πολύ συχνά το κεντρικό κράτος δεν “ακούει” στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
* Κύριε δήμαρχε, αν σας ζητούσαν να ιεραρχήσετε τα τρία βασικά ζητήματα που αποτελούν τεράστιο “πονοκέφαλο” για τη δημοτική Αρχή, ποια είναι αυτά;
«Είναι πολλές οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει κάθε δημοτική Αρχή. Αυτό το οποίο πρωτίστως μας απασχολεί αυτήν την περίοδο στα Χανιά είναι το ζήτημα του στεγαστικού, η δυσκολία δηλαδή των νέων οικογενειών, των ανθρώπων που έρχονται για εργασία εδώ, στα Χανιά, να βρουν μια προσιτή στέγη, γεγονός που οφείλεται στην τεράστια τουριστική ανάπτυξη και ιδιαίτερα στην βραχυχρόνια μίσθωση. Αυτό που βιώνουμε σήμερα είναι πολύ υψηλά ενοίκια, περιορισμένο αριθμό διαθέσιμων κατοικιών και όλο αυτό αποτελεί για μας μία τεράστια πρόκληση, την οποία όμως, για να διαχειριστούμε, θα πρέπει να έχουμε τα κατάλληλα θεσμικά εργαλεία από το κεντρικό κράτος. Φυσικά, στις πόλεις όπως στα Χανιά, οι οποίες σχεδιάστηκαν πριν από πολλές δεκαετίες, βασικό επίσης ζήτημα είναι και το κομμάτι του κυκλοφοριακού, ο τρόπος με τον οποίο έχουμε μάθει να κινούμαστε, η δυσκολία εξεύρεσης χώρων στάθμευσης και η υπερ-συγκέντρωση οχημάτων, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, που δυσκολεύει την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και των επισκεπτών. Πέρα όμως από αυτά τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουμε ως τοπική κοινωνία, υπάρχουν ζωτικά προβλήματα για τη λειτουργία των Δήμων που έχουν να κάνουν με την υποστελέχωση, την υποχρηματοδότηση και την απόλυτη ή την πολύ υψηλή εξάρτησή μας με το κεντρικό κράτος».
* Είναι δεδομένο πως τα Χανιά αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα κυρίως τους μήνες αιχμής το καλοκαίρι. Θεωρείτε ότι η πόλη χρειάζεται μια νέα, πιο στοχευμένη κυκλοφοριακή μελέτη;
«Το κυκλοφοριακό είναι σίγουρα ένα από τα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζει η πόλη των Χανιών, γι’ αυτόν τον λόγο βρισκόμαστε ήδη στο πλαίσιο της εφαρμογής της ολοκληρωμένης μελέτης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Το ΣΒΑΚ αποτελεί το προϊόν συνεργασίας μεταξύ επιστημόνων και των υπηρεσιών μας, όπου με ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία έχει δημιουργηθεί και έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή ένας ειδικός χάρτης πάνω στον οποίο θα μπορέσουμε να βασιστούμε για να απαντήσουμε στο σοβαρό αυτό ζήτημα. Με βάση το ΣΒΑΚ, έχουμε θέσει σε λειτουργία το πρώτο περιφερειακό πάρκινγκ με 5 ηλεκτρικά λεωφορεία, τα οποία έχουμε προμηθευτεί με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, έχουμε βελτιστοποιήσει την προσβασιμότητα στο κέντρο της πόλης με εκτεταμένες αναπλάσεις, διαπλατύνσεις πεζοδρομίων και τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων, δίνουμε δηλαδή ουσιαστικά έμφαση στο κομμάτι της μικροκινητικότητας. Επιπλέον, όλο το κομμάτι της παλιάς πόλης θα οριοθετηθεί μέσα από ένα δίκτυο με μπάρες εισόδου-εξόδου, όπου θα ελέγχεται το ωράριο, αλλά και η είσοδος και έξοδος των οχημάτων απ’ όλη την παλιά πόλη, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους. Βήμα-βήμα βελτιώνουμε την κατάσταση του κυκλοφοριακού και κυρίως αλλάζουμε τη νοοτροπία του κόσμου για την προσέγγιση στο κέντρο της πόλης.
* Η στάθμευση αποτελεί τεράστιο ζήτημα για τη δημοτική Αρχή των Χανίων και την ίδια ώρα βασικό παράπονο των δημοτών. Είστε αισιόδοξος για έναν σχεδιασμό που θα μπορούσε να αλλάξει την εικόνα προς το καλύτερο; Ήδη αποτελεί σημαντική “ανάσα” το πάρκινγκ του Κλαδισού.
«Δυστυχώς, αποτελεί πραγματικότητα ότι στα Χανιά για πολλές δεκαετίες δεν καταφέραμε ή δε φροντίσαμε να εξασφαλίσουμε χώρους στάθμευσης. Μοιραία, λοιπόν, έχει διαμορφωθεί πλέον μία κατάσταση, όπου το μεγαλύτερο μέρος του αστικού ιστού έχει δομηθεί, γεγονός που περιορίζει εξαιρετικά τις επιλογές που έχουμε.
«Μέσα στο επόμενο διάστημα, μετά από 40 χρόνια διεκδικήσεων, ο Δήμος Χανίων, με κάθε επισημότητα, θα έχει στην ιδιοκτησία και κυριότητά του τα 52 στρέμματα του πρώην στρατοπέδου Μαρκοπούλου, για να δημιουργηθεί στον χώρο το καλύτερο μητροπολιτικό πάρκο της χώρας»
Ίσως από τις πιο επιτυχημένες παρεμβάσεις του Δήμου Χανίων στο κομμάτι της στάθμευσης αποτελεί το περιφερειακό πάρκινγκ του Κλαδισού. Στους 4 μήνες λειτουργίας του, σύμφωνα με τα στατιστικά του Δήμου Χανίων, περισσότεροι από 500 οδηγοί καθημερινά χρησιμοποίησαν τον χώρο για να σταθμεύουν το όχημά τους, ανακουφίζοντας το κέντρο από την κίνηση.
Μέσα στο επόμενο διάστημα, μετά από 40 χρόνια διεκδικήσεων, ο Δήμος Χανίων με κάθε επισημότητα θα έχει στην ιδιοκτησία και κυριότητά του τα 52 στρέμματα του πρώην στρατοπέδου Μαρκοπούλου, για να δημιουργηθεί στον χώρο το καλύτερο μητροπολιτικό πάρκο της χώρας. Το μεσοδιάστημα μέχρι την ολοκλήρωση των μελετών και την κατασκευή του συγκεκριμένου πάρκου, προσανατολιζόμαστε στην αξιοποίηση ενός μικρού μέρους από αυτήν την τεράστια έκταση για τη δημιουργία προσωρινού χώρου στάθμευσης.
Ο περιφερειακός χώρος στάθμευσης στο Μαρκόπουλο, συνδυαστικά με τον χώρο που λειτουργεί στην περιοχή του Κλαδισού, αλλά και με άλλους χώρους, των οποίων οι δυνατότητες αξιοποίησης ως χώροι στάθμευσης είναι υπό διερεύνηση, θα δώσουν μία απάντηση στο μεγάλο αυτό ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση, εξαντλούμε κάθε εναλλακτική και πιστεύω ότι σε 4 μόλις χρόνια καταφέραμε σημαντικά πράγματα, τα οποία δεν είχαν γίνει τα προηγούμενα 40».
* Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η παρέμβαση στα 30 οικοδομικά τετράγωνα και πώς οραματίζεστε την υλοποίηση του έργου με λιγότερα προβλήματα, αλλά και την επόμενη μέρα στα Χανιά;
«Το έργο έχει ήδη ξεκινήσει. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και αφορά στη μεγαλύτερη ανάπλαση που έχει γίνει ποτέ στην Κρήτη. Τριάντα οικοδομικά τετράγωνα, μία τεράστια περιοχή στην “καρδιά” της πόλης των Χανίων, που για δεκαετίες είχε παραμεληθεί, θα δεχτεί μια μεγάλη, ζωτική παρέμβαση. Στόχος μας είναι να παραδώσουμε πίσω στους κατοίκους μία περιοχή που περιλαμβάνει τον απαραίτητο αστικό εξοπλισμό, την υπογειοποίηση και αντικατάσταση των δικτύων κοινής ωφέλειας, με πεζοδρόμια τα οποία θα επιτρέπουν την απρόσκοπτη προσπελασιμότητα και με νέες φυτεύσεις, φροντίζοντας την ίδια στιγμή να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις θέσεις στάθμευσης που θα χαθούν από αυτήν την παρέμβαση. Είμαι απόλυτα αισιόδοξος ότι οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής θα δουν τις περιουσίες τους να παίρνουν περισσότερη αξία, αλλά κυρίως την ποιότητα της ζωής τους να αναβαθμίζεται σημαντικά».
* Η επόμενη μέρα στη Δημοτική Αγορά των Χανίων έχει θέσει τις βάσεις για τον τρόπο της λειτουργίας της, αλλά και τη διατήρηση της ιστορικής αξίας του εμβληματικού μνημείου;
«Η αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς αποτελεί ένα κορυφαίο έργο, που δεν αφορά μόνο την κοινωνία των Χανιών, αλλά ολόκληρη την Κρήτη, αν όχι την Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικό για μας, και το τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία, ότι η παρέμβαση και ανακατασκευή του μνημείου είναι ισότιμης σημασίας με τον καθορισμό ενός νέου τρόπου λειτουργίας, ώστε την επόμενη μέρα η Δημοτική Αγορά των Χανίων να προωθεί τα ντόπια προϊόντα και την τοπική επιχειρηματικότητα, αφαιρώντας οτιδήποτε την απομακρύνει από την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας. Στην κατεύθυνση αυτή, ήδη, έχει γίνει μία πάρα πολύ σοβαρή δουλειά και προετοιμαζόμαστε να παρουσιάσουμε την πρότασή μας, την οποία θα διαβουλευτούμε με τους καταστηματάρχες και τους επαγγελματικούς φορείς, το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων και κάθε ενδιαφερόμενο, ώστε να λάβουμε τις τελικές αποφάσεις. Ο κανονισμός λειτουργίας της Δημοτικής Αγοράς θα καθορίζει τον τύπο των καταστημάτων που θα λειτουργήσουν την επόμενη μέρα, τον τύπο των προϊόντων που θα υποχρεούνται οι καταστηματάρχες-ενοικιαστές της Δημοτικής Αγοράς να εμπορεύονται και θα διασφαλίζει τη συντήρηση, την καθαριότητα και τη φύλαξη του κτηρίου. Όλα αυτά έχουν προβλεφθεί σε έναν κανονισμό που πραγματικά νομίζω ότι θα είναι σε θέση την επομένη της επαναλειτουργίας της Δημοτικής Αγοράς να εγγυηθεί το καλύτερο αποτέλεσμα για όλους».
* Έχετε κάνει στην ΚΕΔΕ μια πολύ αυστηρή τοποθέτηση για τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης αλλά και τη στήριξη ή όχι που λαμβάνει από την κεντρική Πολιτεία. Μάλιστα, η πρόταση-παρέμβαση έτυχε μεγάλης αποδοχής. Πιστεύετε ότι κάποιοι βάζουν “τρικλοποδιές” στον θεσμικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης;
«Αυτό το οποίο συζητήθηκε στην ΚΕΔΕ και ήταν και η ουσία της δικής μου τοποθέτησης, αλλά και δεκάδων συναδέλφων, ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης, είναι η αγωνία μας να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε πιο αποτελεσματικά για τις τοπικές μας κοινωνίες. Έχουμε διαπιστώσει ότι το κεντρικό κράτος δεν αφουγκράζεται αυτές τις αγωνίες και σε πάρα πολλές περιπτώσεις προβάλλει εμπόδια και δεν κατανοεί τις ανάγκες που υπάρχουν. Χαρακτηριστικά, στο κομμάτι του περιβάλλοντος είναι τρεις οι βασικοί άξονες που αφορούν την τοπική πολιτική: η διαχείριση των απορριμμάτων, η διαχείριση των υδάτων, αλλά και η διαχείριση της ενέργειας, όπου και στους τρεις αυτούς άξονες υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρές ενστάσεις και αντιδράσεις σχετικά με τις πολιτικές που έχει επιλέξει το συγκεκριμένο υπουργείο. Απέχουμε πάρα πολύ από το μοντέλο που ακολουθεί η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών και απέχουμε πάρα πολύ από τις κατευθύνσεις της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Παλεύουμε” για τον τρόπο λειτουργίας των κοινωνιών μας, την επί της ουσίας αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και ελπίζω, μετά από τις συντονισμένες παρεμβάσεις και της ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ, να εισακουστούμε από την κυβέρνηση.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη αυτονομία, πολύ μεγαλύτερη ευελιξία και για να γίνει αυτό, το κεντρικό κράτος θα πρέπει να εμπιστευτεί τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος αποτελεί έναν άμεσα εκλεγμένο και πολιτικά ισχυρό πυλώνα της Δημοκρατίας μας. Θεωρώ ότι είναι μονόδρομος, εάν θέλουμε να φτάσουμε σε ένα καλύτερο επίπεδο λειτουργίας των κοινωνιών μας».
* Ποιο είναι το όραμα του Παναγιώτη Σημανδηράκη για την επόμενη μέρα μετά την Αυτοδιοίκηση και αν αποκλείετε το ενδεχόμενο στο μέλλον να υπηρετήσετε τα κοινά από μια άλλη θεσμική θέση;
«Διατελώ τη δεύτερη θητεία μου ως δήμαρχος Χανίων, με έχουν τιμήσει οι πολίτες της πόλης μου για να υπηρετήσω τα Χανιά για ακόμα μια φορά. Αξιολογώ αυτή τη θέση και τη δυνατότητα προσφοράς μέσω αυτής στην πόλη μου, ως κορυφαία. Αγαπώ την Αυτοδιοίκηση και μια από τις μεγαλύτερες επιθυμίες μου είναι να μπορέσω να παραδώσω τον Δήμο Χανίων σε μία πολύ καλύτερη κατάσταση, σε όλα τα επίπεδα, από αυτόν τον οποίο παρέλαβα. Αυτή είναι η αγωνία μου, ως εκ τούτου επικεντρώνομαι και προσανατολίζομαι σε αυτό».
Τα Χανιά του πολιτισμού: «Ενίσχυση υποδομών και δράση καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς»
* Αντιλαμβανόμαστε πως ο πολιτισμός αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο για τη δημοτική Αρχή και ήδη στον Δήμο έχουν γίνει πολύ σημαντικά πράγματα. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για να γίνουν τα Χανιά παγκόσμιο σημείο αναφοράς πολιτισμού και τέχνης;
«Η πολιτική μας στο κομμάτι του πολιτισμού πατά επάνω σε δύο πυλώνες: ο πρώτος έχει να κάνει με τις υποδομές του πολιτισμού και ο δεύτερος με τις δράσεις που υλοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στο κομμάτι των υποδομών έχουμε προχωρήσει σε εκτεταμένες παρεμβάσεις και ανακατασκευές στους χώρους πολιτισμού, καθώς και στην απόκτηση νέων, ταυτόχρονα όμως - και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γι’ αυτό - είμαστε ένα βήμα πριν τη δημοπράτηση του εμβληματικού έργου της ανακατασκευής και επανάχρησης των Ενετικών Νεωρίων. Τα Ενετικά Νεώρια, μαζί με το θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” και το Μεγάλο Αρσενάλι θα αποτελέσουν ένα μεγάλο σύμπλεγμα πολιτιστικής υποδομής, που θα είναι σε θέση να φιλοξενεί γεγονότα υπερτοπικής αναφοράς και διεθνούς εμβέλειας. Στο κομμάτι των δράσεων και των πρωτοβουλιών, όπως και η ίδια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναφέρει κατά την παρουσία της εδώ, τα Χανιά είναι “η πόλη των φεστιβάλ”, είναι η πόλη όπου ιστορικοί χώροι αξιοποιούνται δημιουργικά για να φιλοξενήσουν τα ετήσια φεστιβάλ μουσικής δωματίου και χορού, και είμαστε περήφανοι καθώς φιλοξενούμε κορυφαία φεστιβάλ τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, τα οποία δείχνουν τις δυνατότητες και τον πλούτο των ανθρώπων.
Εκτός από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, το οποίο είναι ένα από τα πλέον εδραιωμένα φεστιβάλ του είδους του, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, το οποίο μόλις σε 3 χρόνια έχει καταφέρει να αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα σημεία σύνδεσης όλων των ανθρώπων του πνεύματος και του πολιτισμού, ανά την υφήλιο. Συνεχίζουμε σε αυτήν την κατεύθυνση ενισχύοντας τον πολιτισμό, καθώς θεωρούμε ότι μέσα στην πολύ μεγάλη ανάπτυξη, οικονομική ανάπτυξη που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια, για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τα στοιχεία της βιωσιμότητας είναι ζωτικό να επενδύσουμε στον πολιτισμό και να αναδείξουμε τον πλούτο των ανθρώπων μας».