Όπως αναφέρουν οι τεχνίτες που είχαν αναλάβει την ανακαίνιση του παλιού ιερού ναού, κατά τις εργασίες που πραγματοποιούσαν, ανακάλυψαν ότι η πέτρα της Αγίας Τράπεζας στο ιερό της εκκλησίας, την οποία έξυσαν καθώς είχε φθαρεί ο σοβάς, περιείχε κάπως ιδιαίτερα σύμβολα. Άμεσα άρχισαν να απομακρύνουν το σοβά όλο και βαθύτερα, μέχρι που έμειναν εμβρόντητοι μπροστά στην αποκάλυψη: μια παλιά οθωμανική πέτρινη πινακίδα.

Κατά πάσα πιθανότητα, η επιγραφή που φέρει τη χαρακτηριστική αραβική γραμματοσειρά προέρχεται από παλιό οθωμανικό τέμενος ή άλλο κτίριο της τότε περιόδου, ενώ μεταξύ των γραμμάτων και συμβόλων, φαίνεται και η ημερομηνία 1285.

Το θέμα ανέδειξε ο συγγραφέας και συλλέκτης/μελετητής του οπλισμού των Κρητικών επαναστάσεων Ευτύχης Τζιρτζιλάκης, ο οποίος αναφέρει ότι η πλάκα είχε τοποθετηθεί από την περίοδο που οι Οθωμανοί Τούρκοι βρίσκονταν στο νησί και έβαζαν παρόμοιες επιγραφές στους Κουλέδες. Ως προς την ημερομηνία που αναγράφεται πάνω ο κ. Τζιρτζιλάκης αναφέρει ότι το 1285 σε αραβικούς αριθμούς αντιστοιχεί με τη δική μας χρονολογία του 1868.

“Είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο και συναρπαστικό εύρημα, καθώς δεν έχει εντοπιστεί κάπου αλλού η Αγία Τράπεζα ενός ναού να χτίζεται πάνω σε ισλαμικό σύμβολο“, σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Τζιρτζιλάκης στην τοποθέτησή του για το θέμα.
πηγή: ΕΡΤ