Μια απάτη- “μαμούθ” βρίσκεται τις τελευταίες ώρες στο επίκεντρο των αστυνομικών ερευνών στα Χανιά, με έναν 96χρονο να χάνει από τη μια στιγμή στην άλλη το μεγάλο χρηματικό ποσό των 80.000 ευρώ, αφού φέρεται να το πέταξε από το μπαλκόνι στους επιτήδειους!
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο 96χρονος φέρεται να έκλεισε ραντεβού με τον απατεώνα, ο οποίος, προσποιούμενος τον γιατρό του νοσοκομείου, του τηλεφώνησε ζητώντας χρήματα για να εγχειρήσει την κόρη του. Σε κατάσταση αλλοφροσύνης, ο ηλικιωμένος μάζεψε από διάφορα σημεία του σπιτιού όσα χρήματα είχε και πέταξε από το μπαλκόνι του στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, στον δράστη που βρισκόταν στο πεζοδρόμιο, μία νάιλον σακούλα με το ποσό των 80.000 ευρώ!
Λίγη ώρα αργότερα, ο ηλικιωμένος περιέγραφε στην κόρη του όσα είχαν συμβεί και μαζί πέρασαν το κατώφλι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων, όπου κατήγγειλαν την απάτη. Στη δήλωσή του στους αστυνομικούς, ο 96χρονος είπε πως το χρηματικό ποσό που έδωσε στον απατεώνα ανερχόταν σε 80.000 ευρώ, τονίζοντας πως αιφνιδιάστηκε και δεν αντιλήφθηκε πως επρόκειτο για απάτη. Οι αστυνομικές Αρχές διεξάγουν έρευνα, εξετάζοντας και οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, προκειμένου να ανακαλύψουν τους επιτήδειους.
Σωρεία απατών και το... μοτίβο της πλεκτάνης
Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Σεπτεμβρίου, στην περιοχή του Κουμπέ στα Χανιά, μια 77χρονη έδωσε σε δράστιδα, που αργότερα συνελήφθη, όλα της τα χρυσά κοσμήματα και τις οικονομίες της, όταν πείστηκε πως η κόρη της δίνει μάχη για τη ζωή της και ο γιατρός ζητά 57.000 ευρώ για να την εγχειρήσει.
Δύο ημέρες μετά, μία 45χρονη συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου για την υπόθεση απάτης σε βάρος της 77χρονης στα Χανιά και για τρεις ακόμη υποθέσεις στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο και στον Άγιο Νικόλαο. Η δράστιδα αποπειράθηκε να εξαπατήσει την ίδια περίοδο πέντε ακόμη πολίτες του νησιού, που ωστόσο αποδείχτηκαν πιο υποψιασμένοι.
Τα βήματα που ακολουθούν για να πείσουν τα θύματά τους οι δράστες είναι συνήθως συγκεκριμένα. Ένας φέρεται να αναλαμβάνει το κομμάτι της τηλεφωνικής επικοινωνίας και ένα δεύτερο άτομο αναλαμβάνει να επισκέπτεται τα θύματα στον τόπο κατοικίας του, με σκοπό να παραλάβει τα χρήματα.
SOS από την Ελληνική Αστυνομία
Σε μια προσπάθεια να αφυπνίσει τους ηλικιωμένους, που αποτελούν συνήθως τα... εύκολα θύματα, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, με τη συνεργασία των Διευθύνσεων Αστυνομίας και των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων, άρχισε ήδη στοχευμένη ενημερωτική δράση για τις διάφορες μορφές απάτης.
Τα “εγκαίνια” του νέου κύκλου δράσεων έγιναν στα ΚΑΠΗ του Μυλοποτάμου, όπου προχθές Τετάρτη η τρίτη ηλικία άκουσε από τους ειδικούς συμβουλές για να μπορέσουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους αλλά και... την περιουσία τους.
«Η δράση έχει να κάνει με την ηλεκτρονική και τηλεφωνική απάτη σε βάρος ηλικιωμένων πρωτίστως. Ακούμε, δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό και όχι μόνο ότι υπάρχουν πολλά περιστατικά εξαπάτησης. Καλό είναι να ακούσουν από τους ειδικούς κάποια πράγματα, ίσως έτσι γίνουν πιο πιστευτά τα όσα ακούμε κατά καιρούς», επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Μυλοποτάμου, Ζαχαρίας Λαδιανός.
Τα “κρούσματα” απατών είναι αρκετά συχνά, σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό Ελευθερία Βελονάκη.
«Συχνά φτάνουν στην υπηρεσία μας τέτοια περιστατικά, αρκετές φορές ενοχλούνται τηλεφωνικά ηλικιωμένοι και τους αναφέρεται ότι δήθεν τα παιδιά τους έχουν πέσει θύματα τροχαίου», δήλωσε η Ελευθερία Βελονάκη, κοινωνική λειτουργός-αναπληρώτρια διευθύντρια Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού.
Πάντως, υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου πολίτες κατάλαβαν στο... παρά ένα ότι πρόκειται για μια πλεκτάνη που έχει στηθεί σε βάρος τους. Τη δική της εμπειρία περιγράφει μια ηλικιωμένη, η οποία ήταν ένα από τα... παρ' ολίγον θύματα: «Εμένα χτύπησε μια μέρα το κινητό μου, μου λένε “είμαι από το γραφείο του λογιστή, ο Δημήτρης είμαι. Θα πάρετε μια επιδότηση” και έπειτα ο απατεώνας μού ζήτησε να του δώσω τον αριθμό της κάρτας μου, για να... βάλουν τα χρήματα. Ο σύζυγός μου έδωσε τον αριθμό της κάρτας. Εγώ όμως αμέσως αντιλήφθηκα την κατάσταση και του λέω “σε παρακαλώ δώσε μου τη Μαρία”. Λέει “δεν είναι εδώ”».
ΕΛ.ΑΣ.
Οι επόμενοι σταθμοί της δράσης της
Οι εξειδικευμένοι αξιωματικοί θα αναφερθούν στις διάφορες μορφές απάτης που πραγματοποιούνται κυρίως σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων, καθώς και σε πρακτικές πρόληψης έκνομων ενεργειών εις βάρος τους, όπως κλοπές, εκβιάσεις κ.ά.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες στα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) ως εξής:
- Την Τρίτη 19 Νοεμβρίου, στις 11 το πρωί, στο ΚΑΠΗ Αγίου Νικολάου Λασιθίου.
- Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, στις 10 το πρωί, στο ΚΑΠΗ Σητείας, και 12 το μεσημέρι, στο ΚΑΠΗ Νεάπολης Λασιθίου.
- Τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, στις 11 το πρωί, στο ΚΑΠΗ Ανωγείων Ρεθύμνου, στις 11 το πρωί στο ΚΑΠΗ Ιεράπετρας και στις 7:30 μ.μ. στο Δημαρχείο Κισσάμου Χανίων.
- Την Τρίτη 26 Νοεμβρίου, στις 10 το πρωί, στο Α’ ΚΑΠΗ Ρεθύμνου.
Οι δράσεις θα συνεχιστούν και στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Χανίων σε δομές και χώρους φιλοξενίας ηλικιωμένων.