Συγνώμη στο όνομα της Γερμανίας για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Γερμανοί στην Κρήτη κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ζήτησε από τη μαρτυρική Κάντανο, σε μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φράνκ Βάλτερ Σταϊνμαιερ. Η υποδοχή του νωρίς σήμερα το μεσημέρι, έγινε εν μέσω αντιδράσεων, σε ψυχρή και συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, με επιζώντες της ναζιστικής θηριωδίας να τονίζουν στον Γερμανό πρόεδρο, τη βαρβαρότητα των κατακτητών το 1941. Ο ίδιος, αν και αναγνώρισε τις γερμανικές θηριωδίες, δηλώνοντας πως τον κυριεύει φρίκη και ντροπή, δεν έκανε καμία αναφορά στις γερμανικές επανορθώσεις.
►Διαβάστε επίσης: Κάντανος: Ζήτησε συγγνώμη ο Γερμανός πρόεδρος - «Ζητώ συγχώρεση στο όνομα της Γερμανίας - Υποκλίνομαι με σεβασμό απέναντι στους νεκρούς»
«Θα ήθελα σήμερα να ζητήσω συγχώρεση στο όνομα της Γερμανίας», είπε στην ελληνική γλώσσα ο κ. Σταϊνμαιερ. «Ζητώ από εσάς, τους επιζώντες και απογόνους συγχώρεση για τα βαριά εγκλήματα που διέπραξαν εδώ οι Γερμανοί. Ζητώ συγχώρεση για το γεγονός ότι η χώρα μου καθυστέρησε για δεκαετίες να τιμωρήσει ποινικά τα εγκλήματα αυτά .Συγχώρεση για το γεγονός ότι μετά τον πόλεμο, απέστρεψε το βλέμμα της από αυτά και παρέμεινε σιωπηλή» πρόσθεσε.
Στην πλατεία της Καντάνου, τον Γερμανό πρόεδρο υποδέχτηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο δήμαρχος Καντάνου Σελίνου κ. Αντώνης Περράκης, ενώ φθάνοντας στον χώρο της τελετής, είχε σύντομη συνομιλία με την βουλευτή Χανίων και πρώην Υπουργό κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Την ώρα που συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα για δικαιοσύνη, ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμαιερ μίλησε σε όλους τους επιζώντες της Γερμανικής εισβολής που του μετέφεραν ολοζώντανες τις οδυνηρές μνήμες τους.
Η 97χρονη Δέσποινα Φιωτάκη, ήταν 14 ετών όταν οι εισβολείς έκαψαν και κατέστρεψαν την Κάντανο. Ήταν ίσως η μοναδική που δέχτηκε να ανταλλάξει χειραψία με τον Γερμανό πρόεδρο, στον οποίο είπε πως «η Κάντανος ήταν τότε μονάχα στάχτες και αποκαϊδια» και πως η ίδια ανεβασμένη στην κορυφή του βουνού, έβλεπε το χωριό της να καίγεται. Η δε κόρη της, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια της, λέγοντας του, πως το χέρι που τείνει, είναι το χέρι του σφαγέα και δηλώνοντας πως αρνείται να τον αντικρίσει.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κατέθεσε στέφανο στο μνημείο των πεσόντων αποδίδοντας φόρο τιμής και στη συνέχεια ξεναγήθηκε από τον δήμαρχο Καντάνου Σελίνου κ. Περράκη στο μουσείο της Κανδάνου, όπου είδε έκπληκτος φωτογραφικό και αρχειακό υλικό από τις εκτελέσεις του πληθυσμού από τους Γερμανούς τον Ιούνιο του 1941, όταν το χωριό καταστράφηκε ολοσχερώς για να μην ανοικοδομηθεί ποτέ πια, όπως έγραψαν σε μαρμάρινη πλάκα οι κατακτητές.
Στην ομιλία του στο Πολιτιστικό Κέντρο του μαρτυρικού χωριού, ενώπιον των δημάρχων Ανωγείων, Βιάννου, Κανδάνου Σελίνου, Πλατανιά και άλλων δήμων της Κρήτης, εκπροσώπων τοπικών και στρατιωτικών αρχών και κατοίκων, ο Γερμανός πρόεδρος, αναγνώρισε τα εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας αλλά και το γεγονός ότι η χώρα του δεν απέδωσε ευθύνες στους ναζιστές εγκληματίες πολέμου.
«Αβάσταχτη είναι η σκέψη και μόνο της πραγματικής έκτασης της βαρβαρότητας. Συγκλονίζει ο πόνος των συγγενών. Αισθάνομαι φρίκη γι’ αυτά που γράφτηκαν στη δική μου γλώσσα ,σ αυτές τις επιγραφές που τοποθέτησε η Βέρμαχτ. Και με κυριεύει ντροπή διότι αυτές οι επιγραφές φανερώνουν ότι η γερμανική Βέρμαχτ θεώρησε πως είχε το δικαίωμα να καταστρέψει το μέρος αυτό κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μη μπορέσει ποτέ να οικοδομηθεί. Η βαρβαρότητα, η φρίκη, η απανθρωπιά των Γερμανών κατακτητών, μου κόβουν ακόμα κι εμένα και ειδικά σήμερα την ανάσα», είπε μεταξύ άλλων.
Όπως εξήγησε, ήταν για εκείνον εξαιρετικά δύσκολο να βρίσκεται στην μαρτυρική Κάνδανο, αλλά αδύνατον να επισκεφτεί την Κρήτη χωρίς να βρεθεί στο ιστορικό χωριό. Μάλιστα ευχαρίστησε τους κατοίκους οι οποίοι όπως τόνισε του το επέτρεψαν. «Γνωρίζω ότι στις οικογένειες σας συνεχίζει να ζει η οδύνη, συνεχίζει να ζει ο πόνος. Κι όμως. Μας τείνετε χείρα συμφιλίωσης κάτι για το οποίο σας ευγνωμονώ βαθύτατα. Δε μπορούμε να αναστρέψουμε την οδύνη που προκλήθηκε και δε θα μπορέσουμε ποτέ να απαλλαγούμε από το βάρος και να επανορθώσουμε. Πρέπει όμως να διατηρήσουμε τη μνήμη ζωντανή», υπογράμμισε ο Φράνκ Βάλτερ Σταϊνμαιερ.
Ο δήμαρχος Κανδάνου Σελίνου κ. Αντώνης Περράκης, υποδεχόμενος τον Γερμανό πρόεδρο σημείωσε ότι η Κάνδανος κατέχει τη δραματική πρωτιά να είναι ο τόπος τον οποίο οι Ναζί αποφάσισαν να εκθεμελιώσουν, αφήνοντας μάλιστα σχετική επιγραφή. «Κύριε πρόεδρε, οι Ναζί θέλησαν να εξαφανίσουν την Κάντανο απ το χάρτη. Και να μην της επιτρέψουν να γεννηθεί ξανά όπως γράψανε στις πινακίδες. Η Κάντανος είναι εδώ, με ιδιαίτερη χαρά σας φιλοξενεί, είναι ολοζώντανη, τιμά την ιστορία και τα μαρτυρικά χώματα ,τιμά τους σκοτωμένους της και αγωνίζεται για να διατηρηθεί η μνήμη», είπε στη σύντομη ομιλία του ο κ. Περράκης.
Ο Γερμανός πρόεδρος ωστόσο, αν και αναγνώρισε την οδύνη, τον πόνο και την καταστροφή που σκόρπισαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στις γερμανικές επανορθώσεις, ζήτημα που του έθεσε στον σύντομο χαιρετισμό του ο μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος. «Οι γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, δεν είναι μια υπόθεση που κλείνει κι ένα νομικό ζήτημα, αλλά μια δέσμευση ιστορικής ευθύνης της χώρας σας. Είναι ηθική επιταγή», είπε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης ενώ κατηγόρησε ευθέως την Γερμανία και για τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Δείτε το βίντεο: