Θύμα απάτης έπεσε μια 52χρονη στα Χανιά η οποία έδωσε τους κωδικούς της ηλεκτρονικής τραπεζικής της σε άγνωστο δράστη ο οποίος συστήθηκε ως βοηθός του λογιστή της, και ζήτησε τα προσωπικά δεδομένα της με το πρόσχημα ότι επρόκειτο να της καταβληθεί επίδομα. Σύντομα η γυναίκα διαπίστωσε πως 3.000 ευρώ είχαν κάνει φτερά από τον τραπεζικό λογαριασμό της.
Πρόκειται για το έκτο περιστατικό μέσα σε μια εβδομάδα στην Κρήτη. Η νέα υπόθεση ηλεκτρονικής απάτης, καταγγέλθηκε από την 52χρονη στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος την περασμένη Παρασκευή.
Την περασμένη Πέμπτη εξάλλου, μια 57χρονη στο Ηράκλειο είδε να κάνουν φτερά από τους λογαριασμούς της συνολικά 3.100 ευρώ. Η γυναίκα δέχτηκε τηλεφώνημα από έναν άγνωστο που ισχυριζόμενος ότι δεν δικαιούται το επίδομα επιστροφής φόρου την έπεισε να καταβάλει το ποσό των 2.300 ευρώ. Επιπλέον ο δράστης, πραγματοποίησε με τους κωδικούς της, αγορές συνολικής αξίας 800 ευρώ.
Στα τέλη Μαΐου, απατεώνες κατάφεραν να αποσπάσουν το ποσό των 45.000 από 58χρονο επιχειρηματία, ιδιοκτήτη εταιρείας εμπορίας γεωργικών εφοδίων με έδρα τις Αρχάνες. Παρά τις συνεχείς συστάσεις και τις οδηγίες προς τους πολίτες τόσο από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος όσο και από τις Τράπεζες, οι ηλεκτρονικές απάτες καταγράφονται με ανησυχητική συχνότητα και με τους επιτήδειους να εφευρίσκουν νέους τρόπους για να πείθουν τα θύματα τους.
Σύμφωνα την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2023, καταγράφηκε έκρηξη στις ηλεκτρονικές απάτες, με τις επιθέσεις στο «πλαστικό» χρήμα να φθάνουν το πρώτο εξάμηνο στις 202.000 και την αξία των συναλλαγών στα 12,5 εκατομμύρια ευρώ. Πρόπερσι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, ο «τζίρος» ήταν 6,2 εκατομμύρια ευρώ και οι υποθέσεις 136.153.
Πρόκειται για διπλασιασμό όσον αφορά στην αξία των συναλλαγών και αύξηση κατά 48,3% ως προς τον αριθμό των υποθέσεων ηλεκτρονικής απάτης. Ειδικότερα, το πρώτο εξάμηνο του 2023 καταγράφηκε μία συναλλαγή απάτης ανά 5.200 συναλλαγές ενώ σε όρους αξίας 1 ευρώ απάτης ανά 4.000 ευρώ αξία συναλλαγών.
Ο αριθμός των περιστατικών απάτης που καταγράφηκε ανά δίαυλο συναλλαγής ανήλθε σε 2.705 στις συναλλαγές ΑΤΜ, σε 26.000 στις πληρωμές POS και σε 174.000 στις συναλλαγές CNP (χωρίς την κάρτα). Η αντίστοιχη αξία των περιστατικών απάτης διαμορφώθηκε σε 900.000 ευρώ στις συναλλαγές ΑΤΜ, σε 2,5 εκατ. ευρώ στις πληρωμές POS και σε 9 εκατ. στις συναλλαγές CNP (Card-Not-Present).