Χανιά: Σύσκεψη για τον κίνδυνο λειψυδρίας – Ανοιχτό το ενδεχόμενοι παροχής νερού με το δελτίο (vid)

ακρόαση άρθρου
Χανιά
Χανιά: Σύσκεψη για τον κίνδυνο λειψυδρίας – Ανοιχτό το ενδεχόμενοι παροχής νερού με το δελτίο (vid)
Στο τραπέζι μέτρα και προτάσεις για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Έτοιμος να θέσει σε εφαρμογή το ακραίο σενάριο μέτρων που προβλέπει νερό άρδευσης με το δελτίο και σε συγκεκριμένες ώρες, είναι ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, αν διαπιστωθεί ότι περιοχές του νησιού είναι αντιμέτωπες με τον κίνδυνο λειψυδρίας.

Στη σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα στα Χανιά η διεύθυνση υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα», αναζητήθηκε το πλαίσιο διαχείρισης με το οποίο θα εξασφαλιστεί ότι οι καλλιέργειες δεν θα διψάσουν το φετινό καλοκαίρι, δεδομένου ότι το 80% της κατανάλωσης, αφορά σε νερό άρδευσης.

Το δεύτερο συνεχόμενο ξηρό υδρολογικό έτος για την Κρήτη έχει αφήσει το αποτύπωμα του σε φράγματα, πηγές και γεωτρήσεις, που εμφανίζουν δραματική μείωση των αποθεμάτων νερού, με τις αρχές και τους φορείς διαχείρισης να συζητούν μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στο νησί. Στα άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα είναι η υιοθέτηση πρακτικών από τους ίδιους τους καταναλωτές ,ο περιορισμός της κατανάλωσης μέσω των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων.

Ο προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Αγγελική Μαρτίνου, μίλησε για ζητήματα διαρροών, σημειώνοντας  ότι «και από την Περιφέρεια και από το υπουργείο υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για να αντικατασταθούν τα παλαιά δίκτυα κι έτσι να έχουμε εξοικονόμηση νερού». Η ίδια χαρακτήρισε πολύ σημαντικό να αλλάξει η νοοτροπία. «Η νοοτροπία του αρδεύω ανεξέλεγκτα, χωρίς όρια, θα πρέπει να αποτελέσει παρελθόν, όχι μόνο σε τέτοιες δύσκολες εποχές αλλά και σε εποχές με πλεόνασμα νερού», είπε.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η ορθολογική διαχείριση του νερού άρδευσης, καθώς παρατηρείται αλόγιστη χρήση και επιπλέον καταγράφονται φαινόμενα κλοπής νερού για τα οποία αναμένεται να ενεργοποιηθούν μηχανισμοί ελέγχων και επιβολής προστίμων. Ήδη οι ΤΟΕΒ έχουν ορίσει πλαφόν κατανάλωσης και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν προβεί σε διακοπή της παροχής νερού.

Ο κ. Άρης Παπαδογιάννης, διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ, μίλησε για τη συνεργασία με τις ΔΕΥΑ και τους καταναλωτές καθώς και την ανάγκη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την κατασκευή υδραυλικών έργων. Έκανε δε λόγο για ανεξέλεγκτη ανάπτυξη καλλιεργειών, όπως του αβοκάντο στα Χανιά, που απαιτεί πολύ μεγάλες ποσότητες νερού άρδευσης. Αλλά και ο βουλευτής Χανίων κ. Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης τόνισε τη σημασία «λελογισμένης χρήσης» και την ανάγκη κατασκευής έργων που όπως είπε «θα λειτουργούν συμπληρωματικά καθώς σε ολόκληρη την Κρήτη αλλά και στα Χανιά, στους δήμους Κισσάμου, Πλατανιά, Καντάνου Σελίνου, καταγράφονται ήδη προβλήματα έλλειψης αρδευτικού νερού».

Χαρακτηριστικά είναι όσα ανέφερε ο δήμαρχος Κισσάμου κ. Γιώργος Μυλωνάκης. «Αν δεν γίνουν άμεσα ενέργειες ώστε να ολοκληρωθεί η λιμνοδεξαμενή του Έλους και να δώσει νερό καθώς και άλλα μικρότερα έργα, θα υπάρξει σοβαρό ζήτημα και θα είμαστε αναγκασμένοι να κουβαλάμε νερό με το βυτείο. Λουσακιές, Πλάτανος ,Γραμβούσα υποφέρουν ήδη», τόνισε ο κ. Μυλωνάκης.  

Η εικόνα στα φράγματα της Κρήτης είναι απογοητευτική με τη μεγαλύτερη μείωση αποθεμάτων να εμφανίζει το Φράγμα του Αποσελέμη. Στη διάρκεια της σύσκεψης ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής μίλησε για περιπτώσεις παράνομης άντλησης νερού από φράγματα που θέτει σε κίνδυνο τις ίδιες τις υποδομές και τόνισε την ανάγκη καθιέρωσης σωστών πρακτικών. «Γενικότερα πρέπει να περάσει μια νοοτροπία στο χρήστη αρδευτικού νερού, για σεβασμό των διαθέσιμων αποθεμάτων», σημείωσε ο κ. Καλογερής.

Την ίδια στιγμή, ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «Δήμητρα» προτείνει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την δημιουργία μικρών υδραυλικών έργων και την ενημέρωση των παραγωγών για την εφαρμογή ορθών πρακτικών διαχείρισης του νερού. Ο κ. Νεκτάριος Κουργιαλάς, ερευνητής και υπεύθυνος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», αναφέρθηκε σε λύσεις που σχετίζονται με παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν με τη βοήθεια της πολιτείας, όπως «μικρά υδραυλικά έργα, στοχευμένα, σε περιοχές που θα μπορούσαν να δώσουν ανάσα και νερό. Υπάρχουν επίσης λύσεις που σχετίζονται με τη χρήση ανθεκτικών ποικιλιών, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους παραγωγούς μας, ούτως ώστε οι καλλιέργειες να γίνουν πιο ανθεκτικές σε ακραίες συνθήκες όπως αυτές που βιώνουμε».

Ο κ. Κουργιαλάς πρότεινε ακόμα επαναχρησιμοποίηση του νερού μετά από επεξεργασία των υγρών αποβλήτων, ενημέρωση των παραγωγών σε ό,τι αφορά τις ορθές γεωργικές πρακτικές, αλλά και υιοθέτηση της ευφυούς άρδευσης, δηλαδή τεχνικών που θα κάνουν πιο αποδοτική τη χρήση του νερού.  Στη συνάντηση αξιολογήθηκαν επίσης τα διαχειριστικά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και εφαρμόζονται, ενώ αποφασίστηκε επικαιροποίηση τους, όπου απαιτείται.

Δείτε το βίντεο:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News