Άθλιες συνθήκες κράτησης καταγγέλλουν κρατούμενοι στις φυλακές Αγυιάς - Ασφυκτικά γεμάτες οι πτέρυγες, κοιμούνται στο πάτωμα (vid)

ακρόαση άρθρου
Χανιά
Άθλιες συνθήκες κράτησης καταγγέλλουν κρατούμενοι στις φυλακές Αγυιάς - Ασφυκτικά γεμάτες οι πτέρυγες, κοιμούνται στο πάτωμα (vid)
Άθλιες συνθήκες κράτησης στο κατάστημα Κρήτη 1 στην Αγυιά Χανίων καταγγέλλουν κρατούμενοι ζητώντας την παρέμβαση εισαγγελέα. Μιλούν για υπερπληθώρα κρατουμένων, για κελιά των τριών στα οποία στοιβάζονται πέντε, για γραφειοκρατικές διαδικασίες που καταπατούν δικαιώματα των κρατουμένων. Την κατάσταση είχε καταγγείλει στο παρελθόν και το Σωματείο Υπαλλήλων Καταστήματος Κράτησης Χανίων.
  • «Πέντε κρατούμενοι σε κελιά των τριών στο κατάστημα κράτησης «Κρήτη 1»
  • Χωρίς νερό για τρεις ημέρες το Σωφρονιστικό Κατάστημα

Συνθήκες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον κανονισμό του σωφρονιστικού καταστήματος, επικρατούν σύμφωνα με καταγγελία κρατουμένων στο κατάστημα κράτησης Κρήτη 1 στην Αγυιά Χανίων. Το θέμα να έχει τεθεί επανειλημμένα από το Σωματείο Υπαλλήλων, από τον Δικηγορικό Σύλλογο αλλά και μέσα από κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, και σήμερα οι κρατούμενοι επιχειρούν να κινητοποιήσουν τις αρχές, διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες για εκτίσουν την ποινή τους.

«Τα κελιά είναι για τρία άτομα κι αυτή τη στιγμή στοιβάζονται πέντε, δηλαδή κοιμούνται κάτω», καταγγέλλει κρατούμενος τους καταστήματος κράτησης «Κρήτη 1» και συμπληρώνει «και υπάρχει περίπτωση και να μη βρει στρώμα, δηλαδή να βάλει κάτω κουβέρτα για να κοιμηθεί».

Από τα τέλη του 2022 ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με επιστολή παρέμβαση του στον εισαγγελέα, έκανε λόγο για στοιβαγμένους κρατούμενους σε θαλάμους αλλά και για ένα εξαιρετικά δυσμενές κλίμα μεταξύ διοίκησης και υπαλλήλων. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει σήμερα κρατούμενος, τίποτα δεν έχει αλλάξει. «Δεν ξέρω ποια είναι η χωρητικότητα αλλά νομίζω ότι είναι γύρω στα 580 άτομα κι αυτή τη στιγμή μιλάμε για 680 -700 άτομα», όπως τονίζει ο κρατούμενος.

Τις προηγούμενες ημέρες όπως καταγγέλλουν κρατούμενοι, στερήθηκαν ακόμη και τους δικαιώματος τους σε κατάλληλες συνθήκες υγιεινής. «Τώρα τρεις μέρες δεν είχαμε νερό… έχουν κάνει κι άλλοι κρατούμενοι προσπάθεια να μιλήσουν στον διευθυντή, έχω κάνει προσφυγή στον εισαγγελέα αλλά δεν με δέχεται, δεν έχει μπει ποτέ εδώ για να δει τις καταστάσεις που υπάρχουν», όπως αναφέρει στο neakriti.gr και στην ΚΡΗΤΗ TV ο κρατούμενος.

Πριν από ένα χρόνο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με παρέμβαση τους έθεταν θέμα επαναφοράς του Καταστήματος Κράτησης «σε εύρυθμη λειτουργία». Επικαλούνταν μάλιστα καταγγελίες του Σωματείου Υπαλλήλων της φυλακής, στις οποίες γινόταν λόγος για σοβαρές παρατυπίες στη λειτουργία της.

«Μιλάμε για ανθρώπινη διαβίωση. Έχουμε δικαιώματα. Είμαστε άνθρωποι. Πληρώνουμε τα λάθη μας αλλά δε γίνεται να ζούμε σε αυτές τις συνθήκες», όπως τονίζει ο κρατούμενος.

Την ίδια στιγμή παραμένουν τα σοβαρά ζητήματα υποστελέχωσης του καταστήματος κράτησης με ότι αυτό συνεπάγεται για τη φύλαξη αλλά και για την ασφάλεια των κρατουμένων.

Δείτε το βίντεο:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News