4309378

Μέσα στο σαββατοκύριακο οι υπόλοιπες απολογίες των εγκληματικών ομάδων της Κισσάμου - Πριν 2 χρόνια είχαν ξεσηκωθεί κάτοικοι, χωρίς όμως αποτέλεσμα

Χανιά
Μέσα στο σαββατοκύριακο οι υπόλοιπες απολογίες των εγκληματικών ομάδων της Κισσάμου - Πριν 2 χρόνια είχαν ξεσηκωθεί κάτοικοι, χωρίς όμως αποτέλεσμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα στο σαββατοκύριακο αναμένεται να απολογηθούν τα υπόλοιπα μέλη των εγκληματικών ομάδων της Κισσάμου

Ένας 24χρονος που φέρεται να εμπλέκεται με πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες στην υπόθεση των εγκληματικών ομάδων που λυμαίνονταν την ενδοχώρα της Κισσάμου άνοιξε τον κύκλο των απολογιών στον ανακριτή Χανίων. 

Ο νεαρός κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος χθες το μεσημέρι μετά την απολογία του, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, οι οποίοι του επέβαλαν τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης μία φορά τον μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.

Δύο ακόμη φερόμενα μέλη των εγκληματικών ομάδων, ένας ανήλικος και ένας 41 ετών, αφέθηκαν ελεύθεροι το βράδυ της Τετάρτης. Αύριο από τις 7:30 το πρωί θα αρχίσει σταδιακά η προσαγωγή των υπόλοιπων δεκατριών συλληφθέντων στον ανακριτή. Σημειώνεται ότι όλοι αρνούνται τις βαριές κατηγορίες που τους αποδίδονται.

Αρνούνται τις κατηγορίες 

Ο κ. Γιώργος Φραντζεσκάκης, δικηγόρος του 24χρονου και δύο ακόμη κατηγορουμένων, υποστήριξε ότι η δικογραφία είναι ογκωδέστατη και εφόσον αναγνωστεί θα ασκηθούν όλα τα δικαιώματα που ο νόμος προβλέπει. 

Η κ. Μαρία Παπαδάκη, δικηγόρος τεσσάρων κατηγορουμένων, χαρακτήρισε πρόωρη οποιαδήποτε εκτίμηση, είπε ωστόσο ότι οι εμπλεκόμενοι έχουν αιφνιδιαστεί και δεν περίμεναν τις σε βάρος τους κατηγορίες. 

Εκπροσωπώντας πέντε εκ των φερόμενων μελών των εγκληματικών ομάδων ο δικηγόρος κ. Μάνος Τραχαλάκης, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί μετά την ανάγνωση της δικογραφίας, ενώ ο κ. Γιάννης Ντερμανάκης είπε ότι οι πελάτες του δεν έχουν καμία σχέση με όσα κατηγορούνται. Ειδικά για τη συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης σημείωσε ότι «ούτε προκύπτει, ούτε πρόκειται να αποδειχτεί. Θεωρώ ότι με το πέρας της ανακρίσεως θα διευκρινιστεί η κατηγορία και θα αποκατασταθεί η πραγματική διάσταση των κατηγοριών», είπε ο κ. Ντερμανάκης. 

Μαραθώνιες απολογίες 

Η διαδικασία των απολογιών αναμένεται μαραθώνια λόγω του μεγάλου αριθμού των κατηγορουμένων και λόγω του όγκου των δικογραφιών που έχουν σχηματιστεί σε βάρος τους από το Τμήμα Οργανωμένου Εγκλήματος. Οι διώξεις που τους άσκησε ο εισαγγελέας αφορούν κυρίως σε κακουργήματα. Μεταξύ άλλων, τα μέλη των εγκληματικών ομάδων διώκονται για σύσταση συμμορίας, απόπειρες ανθρωποκτονίας, εκβιάσεις ιδιοκτητών αγροτικών περιοχών, πρόκληση σωματικών βλαβών, φθορές ξένης περιουσίας, ζωοκλοπές, παραβάσεις του νόμου περί ευζωίας ζώων συντροφιάς, παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ακόμη και για ληστεία που είχε διαπραχθεί σε βάρος αλλοδαπού στα Χανιά τον περασμένο Φεβρουάριο. 

Είχαν ξεσηκωθεί, αλλά χωρίς αποτέλεσμα 

Τον Ιούλιο του 2022, θύματα του καθεστώτος ανομίας, καταπάτησης και αυθαίρετης εκμετάλλευσης γης που είχαν επιβάλει οι φερόμενοι ως δράστες είχαν κινητοποιηθεί σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσουν όσα βίωναν. Προειδοποιούσαν μάλιστα τότε πως, αν η Πολιτεία δεν παρέμβει για να πατάξει την αδεσποτία και τα επακόλουθά της, θα κατέφευγαν στη Δικαιοσύνη. 

Η κ. Μαρία Κληδουχάκη, που μέχρι το 1992 ζούσε στη Γερμανία, επέστρεψε στην Ελλάδα για να ζήσει στα πατρογονικά της και να φροντίσει την περιουσία που κληρονόμησε από τον πατέρα της, όμως κατέληξε να επιδίδεται σε έναν ατέρμονο αγώνα μηνύσεων και προσφυγών σε όλες τις Αρχές. Μιλώντας πριν από δύο χρόνια στην “ΚΡΗΤΗ ΤV” και τη “Νέα Κρήτη” περιέγραφε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση: «Από τρεις τόνους λάδι που παρήγαγα, έφτασα να παράγω τριακόσια κιλά. Ενενήντα πέντε μουρέλα που είχα πλέον δεν υπάρχουν. Αν έρθετε στο χωριό, θα δείτε τώρα κάτω από την περιουσία μου τετρακόσια ζώα». 

Κάτοικοι του χωριού Μουρί υποστήριζαν πως οι εικόνες με εκατοντάδες αιγοπρόβατα να βόσκουν ανεπιτήρητα, καταστρέφοντας από ελαιοκαλλιέργειες μέχρι κηπευτικά και λουλούδια, ήταν συνυφασμένες με την καθημερινότητά τους. Ισχυρίζονταν πως ούτε η παρέμβαση των αστυνομικών Αρχών κατά καιρούς ήταν ικανή να βάλει τέλος στο φαινόμενο και μιλούσαν για πολιτικές ευθύνες. Ο κ. Νεκτάριος Τσουρουδιακάκης έκανε λόγο για ένα χρόνιο πρόβλημα, το οποίο εντείνεται χρόνο με τον χρόνο με την ανοχή της Πολιτείας, ενώ επέρριπτε ευθύνες στις αστυνομικές Αρχές. 

«Έχουν καταφέρει να μας έχουν κλείσει στα σπίτια μας, κήπο δεν μπορούμε να έχουμε και η Αστυνομία δεν κάνει το παραμικρό. Οι άνθρωποι του χωριού φοβούνται να μιλήσουν, δέχονται απειλές ή και επιθέσεις κι αναρωτιέμαι από πού κι ως πού πέντε-έξι άτομα έχουν καταστρέψει μια ολόκληρη περιοχή», έλεγε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Επαμεινώνδας Καρτσωνάκης υποστήριζε πως «δεν είναι δυνατόν έξι οικογένειες να απειλούν 500 ανθρώπων τις ζωές. Αυτούς τους ανθρώπους ποιος τους προστατεύει; Κάποιοι πολιτικοί προφανώς. Διότι όταν πυροβολεί τον άλλο και τον αφήνουν ελεύθερο, είναι αυτή Δικαιοσύνη; Άλλου του βγάλανε τα μάτια». 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News