Μαφία Κισσάμου

Η "μαφία" της Κισσάμου: "Κράτος εν κράτει" στην περιοχή οι εγκληματικές ομάδες - Πώς δρούσαν (vid)

Χανιά
Η "μαφία" της Κισσάμου: "Κράτος εν κράτει" στην περιοχή οι εγκληματικές ομάδες - Πώς δρούσαν (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τρομοκρατία, εκβιασμούς, βία και απειλές καταπατούσαν αγροτεμάχια και περιουσίες - Στον εισαγγελέα χθες τα 16 μέλη των εγκληματικών ομάδων που για χρόνια λυμαίνονταν την περιοχή

Ενώπιον του εισαγγελέα Χανίων οδηγήθηκαν λίγο μετά τις 3 χθες το μεσημέρι τα δεκαέξι μέλη των τεσσάρων εγκληματικών ομάδων που εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία μετά από μια συντονισμένη επιχείρηση νωρίς το πρωί της Τρίτης, στην ενδοχώρα της Κισσάμου. 

Η διαδικασία στον εισαγγελέα Χανίων ήταν μαραθώνια και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις οκτώ το βράδυ. Δύο από τους δεκαέξι κατηγορουμένους, ένας ανήλικος και ένας 41χρονος, αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς βαρύνονται με πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες. Ένας αναμένεται να απολογηθεί σήμερα το πρωί ενώ οι υπόλοιποι δεκατρείς αναμένεται να απολογηθούν σταδιακά μέσα στο σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με τους συνηγόρους τους, όλοι, αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται. 

Ο εισαγγελέας τους άσκησε διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα καθώς οι δράστες φέρονται να εμπλέκονται μεταξύ άλλων σε εκβιάσεις ιδιοκτητών αγροτικών περιοχών, σωματικές βλάβες, φθορές ξένης περιουσίας και ζωοκλοπές.
Η μεταφορά τους στα δικαστήρια των Χανίων έγινε με κλούβες του Τμήματος Μεταγωγών κι ενώ στον αύλειο χώρο είχαν συγκεντρωθεί συγγενικά τους πρόσωπα. Χαρακτηριστικό της ογκώδους δικογραφίας σε βάρος τους, είναι ότι οι φάκελοι μεταφέρθηκαν στην εισαγγελική αρχή νωρίτερα, μέσα σε κούτα.

Το χτύπημα της ΕΛΑΣ κατά του οργανωμένου εγκλήματος, για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη περιοχή, έρχεται να τερματίσει ένα χρόνιο καθεστώς τρομοκρατίας και ανομίας. Είναι η μοναδική φορά που τα στόματα άνοιξαν και η ανάγκη ανθρώπων της υπαίθρου για δικαίωμα πάνω στην ίδια τους την ιδιοκτησία, απομάκρυνε τον φόβο που τους κρατούσε ομήρους ενός ακόμα ιδιότυπου άβατου στην Κρήτη. Το γεγονός εξάλλου πως οποιαδήποτε απόπειρα αντιμετώπισης και καταστολής φαινομένων παραβατικότητας στην περιοχή τα προηγούμενα χρόνια έπεφτε στο κενό, είχε καλλιεργήσει συν τοις άλλοις κλίμα παραίτησης και έλλειψης εμπιστοσύνης στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές.

Είχαν χωρίσει τη γη που λυμαίνονταν 

 

Από την πολύμηνη και μεθοδευμένη έρευνα των αστυνομικών του Οργανωμένου Εγκλήματος διαπιστώθηκε ότι οι εγκληματικές ομάδες, τα μέλη των οποίων συνδέονται με συγγενικούς δεσμούς, δραστηριοποιούνταν συντονισμένα και συγκροτημένα τουλάχιστον από το 2019 σε περιοχές των δήμων Κισσάμου, Κανδάνου Σελίνου και Πλατανιά. 

Δώδεκα ΙΧ φορτηγά αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ξεπερνούν τις 64.000 ευρώ

Χαρακτηριστικό του καθεστώτος ανομίας που είχαν επιβάλλει, είναι ότι είχαν χωρίσει γεωγραφικά τον τόπο της παράνομης δραστηριοποίησης τους. Ενεργώντας μεθοδικά τρομοκρατούσαν τους κατοίκους με χρήση βίας, απειλών, σωματικών βλαβών, χρήση πυροβόλων όπλων και άλλων εγκληματικών πράξεων με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος, το οποίο κατάφερναν με την καταπάτηση αγροτεμαχίων και την οικονομική εκμετάλλευση μέσω της ανεξέλεγκτης βόσκησης των κοπαδιών με τα αιγοπρόβατα τους. Η οικονομική ζημιά που είχαν προκαλέσει υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 1.565.000 ευρώ.

Μέλη γνωστής οικογενείας 

 

Η ανεξέλεγκτη εγκληματική δράση των μελών γνωστής οικογένειας στην ενδοχώρα της Κισσάμου ήταν γνωστή εδώ και χρόνια. Μικρότερης κλίμακας επιχείρηση της ΕΛΑΣ είχε πραγματοποιηθεί και στο πρόσφατο παρελθόν, ωστόσο φαίνεται πως δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Και τότε είχαν ακινητοποιηθεί ΙΧ φορτηγά αυτοκίνητα και είχαν βεβαιωθεί παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Αυτή τη φορά όμως το αποφασιστικό χτύπημα του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος αιφνιδίασε τους πάντες. Με τη συμμετοχή της ΕΚΑΜ, των ΟΠΚΕ και των ΤΑΕ Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, του Τμήματος Μεταγωγών Δικαστηρίων Ηρακλείου, του Αστυνομικού Τμήματος Κισσάμου και της Ασφάλειας Χανίων, ελέγχθηκαν σπίτια, αυτοκίνητα και ποιμνιοστάσια, πολύ πρωινές ώρες ώστε οι δράστες να μην έχουν περιθώρια αντίδρασης.

Δεν πλήρωναν ούτε το ρεύμα - Έπαιρναν στο κυνήγι... τα συνεργεία της ΔΕΗ

 

Το εύρος της δράσης των εγκληματικών ομάδων δεν περιορίζονταν στις τοπικές κοινωνίες αλλά στρέφονταν και κατά ζώων συντροφιάς όπως επίσης κατά υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Οι αστυνομικοί του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος εξιχνίασαν ακόμα: μία περίπτωση ληστείας σε βάρος αλλοδαπού τον περασμένο Φεβρουάριο σε περιοχή του δήμου Χανίων, μία πρόκλησης σωματικών βλαβών σε βάρος ημεδαπού τον περασμένο Απρίλη στην Κίσσαμο, περίπτωση θανάτωσης σκύλου σε περιοχή του δήμου Κισσάμου για την οποία επιβλήθηκε το διοικητικό πρόστιμο των 30.000 ευρώ. Μάλιστα σε συνεργασία με τη ΔΕΔΔΗΕ Χανίων εκτελέστηκαν εκκρεμείς εντολές διακοπής ρευματοδότησης σε συνολικά επτά παροχές με στοιχεία δραστών. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως μέλη των εγκληματικών ομάδων, είχαν ανεξόφλητες οφειλές προς τον ΔΕΔΔΗΕ κι όταν συνεργεία της επιχείρησης μετέβαιναν στην περιοχή για να προχωρήσουν σε διακοπή της ηλεκτροδότησης, οι πάροχοι, τους έκαναν να φύγουν κακήν κακώς! 

Η μεταφορά τους στα δικαστήρια των Χανίων έγινε με κλούβες του Τμήματος Μεταγωγών κι ενώ στον αύλειο χώρο είχαν συγκεντρωθεί συγγενικά τους πρόσωπα

Σημειώνεται δε ότι στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκαν διακόσια ανεπιτήρητα προβατοειδή, ενώ εντοπίσθηκαν δεκατέσσερα σκυλιά για τα οποία δεν τηρούνταν από τους ιδιοκτήτες τους οι προβλεπόμενοι κανόνες ευζωίας . Η δικογραφία σε βάρος των δεκαέξι - και έξι ακόμα ατόμων μεταξύ των οποίων και δύο ανηλίκων - περιλαμβάνει επίσης παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Δώδεκα ΙΧ φορτηγά αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ξεπερνούν τις 64.000 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News