Astynomiki epixeirisi _Kissamos

Εξαρθρώθηκαν 4 εγκληματικές ομάδες στην Κρήτη: Στη «φάκα» 16 ημεδαποί – Εμπλέκονται ακόμη έξι άτομα εκ των οποίων οι δύο είναι ανήλικοι (pics)

Χανιά
Εξαρθρώθηκαν 4 εγκληματικές ομάδες στην Κρήτη: Στη «φάκα» 16 ημεδαποί – Εμπλέκονται ακόμη έξι άτομα εκ των οποίων οι δύο είναι ανήλικοι (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλη επιχείρηση από τις αστυνομικές Αρχές στην Κίσσαμο - Εξαρθρώθηκαν 4 εγκληματικές ομάδες οι οποίες ενέχονται σε εκβιάσεις ιδιοκτητών αγροτικών περιοχών, σωματικές βλάβες, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, καθώς και παραβάσεις του νόμου για τα όπλα - Στη «φάκα» 16 ημεδαποί, ενώ στην δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμη έξι άτομα, εκ των οποίων οι δύο είναι ανήλικοι

Αποφασιστικό χτύπημα στο οργανωμένο έγκλημα στην περιοχή της Κισσάμου, έδωσε η Ελληνική Αστυνομία, μετά από μια συντονισμένη επιχείρηση-σκούπα, που αποτέλεσε καρπό κι αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας συλλογής στοιχείων και πληροφοριών και έρευνας από τις τοπικές αστυνομικές  αρχές.

Η επιχείρηση ξεκίνησε πολύ νωρίς χθες το πρωί και ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγες ώρες, με αποτέλσμα μεταξύ των άλλων

  - Να εξαρθρωθούν τέσσερις εγκληματικές ομάδες οι οποίες ενέχονται σε εκβιάσεις ιδιοκτητών αγροτικών περιοχών, σωματικές βλάβες, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, καθώς και παραβάσεις του νόμου για τα όπλα

- Να συλληφθούν συνολικά 16 κάτοικοι της περιοχής (όλοι Έλληνες), ενώ στην δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνονται ακόμη -6- άτομα, εκ των οποίων -2- ανήλικοι

- Να εξιχνιαστούν περιπτώσεις άλλων αδικημάτων, που περιλαμβάνουν από ληστείες, σωματικές βλάβες, έως και θανάτωση ζώων συντροφιάς

- Στα αδικήματα που περιλαμβάνονται στις δικογραφίες που σχηματίστηκαν, βρίσκονται ακόμη παραβάσεις της Αστυνομικής Διάταξης περί Ζωοκλοπής, του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και νομοθεσίας περί ευζωίας ζώων συντροφιάς

- Τέλος  ακινητοποιήθηκαν -12- Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητα, επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους άνω των -64.000- ευρώ.

Ολοι μέλη μιας οικογένειας

Πρόκειται για ένα σημαντικό χτύπημα στην παραβατικότητα που καταγράφεται σε συγκεκριμένες περιοχές της Κρήτης, μάλιστα η επιχείρηση είχε στόχο μέλη συγκεκριμένης οικογένειας της περιοχής, που εμφάνιζαν έντονα παραβατική συμπεριφορά. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη επιχείρηση-σκούπα που γίνεται στην περιοχή της Κισσάμου από τις αστυνομικές αρχές της Κρήτης. Πριν από λίγους μήνες είχε ξαναγίνει επέμβαση της ΕΛΑΣ στην περιοχή.

Οι αστυνομικές αρχές παρακολουθούσαν και ερευνούσαν για καιρό την συγκεκριμένη οικογένεια και τις παράνομες δραστηριότητες της και όταν συγκέντρωσαν επαρκή στοιχεία, προχώρησαν στην επιχείρηση!

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Λεπτομέρειες για την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και αποδοτική επιχείρηση, δόθηκε σε σχετική ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ. αργά χθες το απόγευμα:

"Από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, εξαρθρώθηκαν -4- εγκληματικές ομάδες τα μέλη της οποίας συνδέονται μεταξύ τους με οικογενειακούς δεσμούς και ενέχονται σε εκβιάσεις ιδιοκτητών αγροτικών περιοχών, πρόκληση σωματικών βλαβών, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, καθώς και παραβάσεις του νόμου περί όπλων.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες σήμερα (18.06.2024) συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που οργανώθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, ενώ συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας Κρήτης, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων, του Αστυνομικού Τμήματος Κισσάμου, των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, των Τμημάτων Τροχαίας Χανίων και Ηρακλείου,   των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος Χανίων, Ρεθύμνης και Ηρακλείου και του Τμήματος Μεταγωγών Δικαστηρίων Ηρακλείου.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες και ποιμνιοστάσια,  των    μελών των εγκληματικών ομάδων,  συνελήφθησαν -16- ημεδαποί και σε βάρος τους καθώς και σε βάρος ακόμη τριών -6- ημεδαπών (μεταξύ των οποίων και -2- ανήλικοι) σχηματίσθηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, εκβίαση,  πρόκληση  σωματικών βλαβών,   φθορά ξένης ιδιοκτησίας, βία κατά των υπαλλήλων και για παράβαση των νόμου για τα όπλα, καθώς και για παραβάσεις της Αστυνομικής Διάταξης περί Ζωοκλοπής.

Ειδικότερα, έπειτα από πολύμηνη συστηματική έρευνα και αξιοποίηση του συλληφθέντος προανακριτικού υλικού διακριβώθηκε ότι οι εγκληματικές οργανώσεις δραστηριοποιούνταν συντονισμένα και συγκροτημένα τουλάχιστον από το 2019 σε περιοχές των Δήμων Κισσάμου Σελίνου-Κανδάνου και Πλατανιά.

Ως προς τον τρόπο δράσης, τα μέλη των ομάδων ενεργώντας μεθοδικά  επέβαλαν ένα καθεστώς τρομοκρατίας, με χρήση βίας, απειλών, σωματικών βλαβών, χρήση πυροβόλων όπλων και λοιπών εγκληματικών πράξεων με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος το οποίο επιτύγχαναν με την καταπάτηση  αγροτεμαχίων για τα οποία ουδεμία νόμιμη αξίωση είχαν και την οικονομική  εκμετάλλευση μέσω της ανεξέλεγκτης βόσκησης των ποιμνίων τους (χωρίς την καταβολή αντιτίμου).

Η υπολογιζόμενη οικονομική ζημιά που είχαν προκαλέσει υπερβαίνει το  1.565.000 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης εξιχνιάστηκαν, επίσης, μία περίπτωση ληστείας σε βάρος αλλοδαπού την 03.02.2024 σε περιοχή του Δήμου Χανίων και μία πρόκλησης σωματικών βλαβών σε βάρος ημεδαπού την 13.04.2024 σε περιοχή του Δήμου Κισάμου.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκαν 200 ανεπιτήρητα  προβατοειδή, ενώ εντοπίσθηκαν 14 ζώα συντροφιάς (σκύλοι) για τα οποία δεν  τηρούνταν από τους ιδιοκτήτες τους οι προβλεπόμενοι κανόνες ευζωίας και βεβαιώθηκαν διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 31.600 ευρώ.

Επιπροσθέτως, εξιχνιάσθηκε περίπτωση θανάτωσης σκύλου την 02.05.2024 σε περιοχή του Δήμου Κισσάμου για την οποία επιβλήθηκε το διοικητικό πρόστιμο των 30.000 ευρώ.

Επίσης, σε συνεργασία με τη ΔΕΔΔΗΕ Χανίων εκτελέστηκαν εκκρεμείς εντολές διακοπής ρευματοδότησης σε συνολικά επτά παροχές υπό στοιχεία δραστών.

Τέλος, ακινητοποιήθηκαν -12-  Ι.Χ.Φ αυτοκίνητα, βεβαιώθηκαν -24- παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους -2.580- ευρώ.

Οι συλληφθέντες, θα οδηγηθούν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης.

Ο πίνακας συμμετεχόντων έκλεισε

Επιχείρηση Κίσσαμος
Επιχείρηση Κίσσαμος
Επιχείρηση Κίσσαμος
Επιχείρηση Κίσσαμος
Επιχείρηση Κίσσαμος
Επιχείρηση Κίσσαμος
Επιχείρηση Κίσσαμος
Επιχείρηση Κίσσαμος
Επιχείρηση Κίσσαμος
Επιχείρηση Κίσσαμος
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News