Όνομα

Βγήκαν στους δρόμους οι λογιστές των Χανίων: «Η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί», λένε - Τι ζητούν (vid)

ακρόαση άρθρου
Χανιά
Βγήκαν στους δρόμους οι λογιστές των Χανίων: «Η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί», λένε - Τι ζητούν (vid)
Στο όριά τους οι φοροτεχνικοί που προχώρησαν χθες σε διαμαρτυρία στα Χανιά

Για εξωφρενική φορολόγηση των επαγγελματιών και για τεράστια επιβάρυνση του κλάδου τους μιλούν λογιστές και φοροτεχνικοί, που χθες πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Εφορία Χανίων. 

Όπως καταγγέλλουν, οι χρονικές προθεσμίες που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για τη διεκπεραίωση των φορολογικών δηλώσεων είναι ασφυκτικές και ζητούν παράταση στην προθεσμία υποβολής. Θέτουν, δε, ζητήματα υπερφορολόγησης, με βάση το νέο σύστημα, που τους φέρνει αντιμέτωπους με πελάτες, τους φορολογούμενους, στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. 
Λογιστές και φοροτεχνικοί εξηγούν ότι είναι αντιμέτωποι με ένα εξοντωτικό, όπως χαρακτηρίζουν, ρυθμό εργασίας και με τις επιπτώσεις των αλλαγών στο φορολογικό νομοσχέδιο. Η κ. Μαρία Σαριδάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Φοροτεχνικών Χανίων, τόνισε ότι «οι επαγγελματίες του κλάδου συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο της ΔΟΥ για να διαμαρτυρηθούν για τις δυσβάσταχτες και επικίνδυνες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται όχι μόνο φέτος, αλλά όλα τα τελευταία χρόνια. Φέτος όμως ειδικά η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Στην κινητοποίηση το “παρών” έδωσε και ο αντιπρόεδρος του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Ανδρέας Τσιριντουλάκης, ο οποίος στάθηκε στην αναφορά του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος κ. Στουρνάρα περί μετανάστευσης των ελεύθερων επαγγελματιών που δεν μπορούν να καλύψουν τα τεκμήρια. 

«Ποιος ασκεί οικονομική πολιτική σ’ αυτή τη χώρα; Η κυβέρνηση ή η Τράπεζα της Ελλάδος;», διερωτήθηκε ο κ. Τσιριντουλάκης. 

Για εξωφρενική φορολόγηση των επαγγελματιών και για τεράστια επιβάρυνση του κλάδου τους μιλούν λογιστές και φοροτεχνικοί, που χθες πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Εφορία Χανίων

Όπως καταγγέλλουν οι λογιστές, η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων άνοιξε με μεγάλη καθυστέρηση, με τις φορολογικές αλλαγές να έχουν ήδη αυξήσει τον όγκο εργασίας τους και τα περιθώρια να είναι ασφυκτικά. 

«Ειδικά φέτος θα έπρεπε να έχει ανοίξει πολύ νωρίτερα, προκειμένου και οι φορολογούμενοι και οι λογιστές να προετοιμαστούν κατάλληλα. Πιθανότατα και λόγω ευρωεκλογών η διαδικασία καθυστέρησε. Εμείς αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε έναν πανικό», είπε η κ. Σαριδάκη. 


Εξοντωτική η επιβάρυνση των πελατών τους 

Όμως το πιο δύσκολο για τους λογιστές είναι ότι καλούνται να διαχειριστούν συνθήκες εξοντωτικής επιβάρυνσης των πελατών τους, επαγγελματιών, που με το νέο φορολογικό σύστημα του τεκμαρτού καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά στην Εφορία, δυσανάλογα με τα έσοδά τους. 

«Δεν τολμάμε καν να πάρουμε τους πελάτες μας να τους κοινοποιήσουμε το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης με βάση τα δεδομένα», σημείωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών. 

Όπως καταγγέλλουν οι λογιστές, η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων άνοιξε με μεγάλη καθυστέρηση, με τις φορολογικές αλλαγές να έχουν ήδη αυξήσει τον όγκο εργασίας τους και τα περιθώρια να είναι ασφυκτικά

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα επαγγελματία με ζημιά 60.000 ευρώ λόγω επένδυσης σε νέο τεχνολογικό εξοπλισμό κόστους 300.000 ευρώ, ο οποίος θα φορολογηθεί για κέρδη 50.000 ευρώ. Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Λογιστών Φοροτεχνικών Χανίων ζητούν παράταση στη λήξη της προθεσμίας των φορολογικών δηλώσεων, εξηγώντας ότι η διορία που έχει δοθεί είναι εξαντλητικά μικρή. 

 

Όνομα

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News