ipiccy_image

Τριτοκοσμικές συνθήκες στην Κίσσαμο: Διακομιδές ασθενών σε καρότσες αγροτικών και περιπολικά!

Χανιά
Τριτοκοσμικές συνθήκες στην Κίσσαμο: Διακομιδές ασθενών σε καρότσες αγροτικών και περιπολικά!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς οδηγό τα ασθενοφόρα του Κέντρου Υγείας Κισσάμου - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από πολίτες και φορείς για τις τριτοκοσμικές συνθήκες μεταφοράς ασθενών

Με περιπολικά της Αστυνομίας και αγροτικά αυτοκίνητα μεταφέρονται ασθενείς και τραυματίες στο Κέντρο Υγείας Κισσάμου, καθώς οι θέσεις οδηγών ασθενοφόρων παραμένουν κενές, με τις επιπτώσεις στη δημόσια Υγεία να είναι δραματικές. Χθες το πρωί, κάτοικοι και φορείς πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κέντρο Υγείας στο Καστέλι, καταγγέλλοντας την υποστελέχωση της δομής και καλώντας την Πολιτεία να βάλει τέλος στις τριτοκοσμικές συνθήκες διακομιδής ασθενών. 

Στο προαύλιο του Κέντρου Υγείας, πολίτες, στελέχη της δημοτικής Αρχής, εκπρόσωποι όλων των δημοτικών παρατάξεων, αλλά και εκπρόσωποι της Ιεράς Μητρόπολης Κισσάμου και Σελίνου ζήτησαν το αυτονόητο, καταγγέλλοντας συμβάντα με τραυματίες τροχαίων που περίμεναν μάταια την άφιξη ενός ασθενοφόρου για να τους παραλάβει. 

Διακομιδές και με περιπολικά 

Ο νεαρός Στρατής Μπρεδάκης έμεινε για ώρα πεσμένος στην άσφαλτο ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής, μετά από τροχαίο με μοτοσυκλέτα στην Κίσσαμο. Αστυνομικοί ήταν εκείνοι που μετέφεραν τόσο τον ίδιο όσο και τον επίσης τραυματισμένο φίλο του στο Κέντρο Υγείας της περιοχής. 
«Είχα ένα ατύχημα με ένα φίλο μου με το μηχανάκι, μας πετάχτηκε ένα αμάξι, χτυπήσαμε στο κεφάλι και οι δύο, κάλεσαν γείτονες ασθενοφόρο, το οποίο όμως δεν ήρθε ποτέ. Ήρθε η Αστυνομία γιατί την είχαν καλέσει και αυτή, είχαν μαζευτεί πολλοί άνθρωποι που μας βοήθησαν και μεταφερθήκαμε τελικά με το περιπολικό της Αστυνομίας», είπε στη “Νέα Κρήτη”. 

Μετέφερε το τραυματισμένο παιδί του 

Δεν είναι όμως το μοναδικό συμβάν που αναδεικνύει τη γύμνια του συστήματος Υγείας στην Κίσσαμο. Στις αρχές Ιουνίου σε ένα ακόμα τροχαίο ατύχημα, στο οποίο ενεπλάκη νεαρός κάτοικος, ειδοποιήθηκε ο πατέρας του για να τον μεταφέρει στο Κέντρο Υγείας. Ο κ. Γιώργος Βερυκάκης περιέγραψε χθες πόσο δύσκολο ήταν για τον ίδιο να διατηρήσει την ψυχραιμία του βλέποντας το παιδί του τραυματισμένο και να το μεταφέρει ο ίδιος με τη βοήθεια πολιτών στην κοντινότερη δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. 

Δεκάδες είναι τα περιστατικά που καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή και απαιτούν μεταφορά ασθενών στο Κέντρο Υγείας ή στο Νοσοκομείο Χανίων, παρ’ όλα αυτά η στελέχωση του ασθενοφόρου παραμένει υπό συζήτηση. 

Την προσωρινή κάλυψη της θέσης με οπλίτη μέσω των Ενόπλων Δυνάμεων διερευνά η 7η Υγειονομική Περιφέρεια. 

«Το πρόβλημα είναι διαχρονικό. Θυμάστε τα προβλήματα που είχαμε με το παλιό ασθενοφόρο, καταφέραμε και το επισκευάσαμε και φέραμε και καινούργιο, και τώρα δεν έχουμε οδηγούς να τα επανδρώσουν», τόνισε ο δήμαρχος κ. Γιώργος Μυλωνάκης, σημειώνοντας πως είναι σε επικοινωνία με τον κ. Αγαπίου από την 7η Υ.ΠΕ., αναζητώντας τρόπους στελέχωσης του Κέντρου Υγείας. 

Οι ευθύνες 

Το 2015 οι ανάγκες του Κέντρου Υγείας καλύπτονταν από οδηγούς του Δήμου Κισσάμου. Ο τότε δήμαρχος και σημερινός επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θοδωρής Σταθάκης είχε διασφαλίσει την πλήρωση των κενών με οδηγούς του Δήμου. 

«Την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου είχαμε δύο νεκρούς στην Κίσσαμο και είχαμε το ίδιο πρόβλημα. Ο χώρος εδώ ήταν γεμάτος με κατοίκους που διαμαρτύρονταν. Πιέσαμε την Πολιτεία ώστε να μπορούν οι οδηγοί του Δήμου και οι πυροσβέστες να οδηγούν τα ασθενοφόρα», υπενθύμιζε ο κ. Σταθάκης, καλώντας τη Διοικούσα Επιτροπή του Κέντρου Υγείας, στην οποία συμμετέχουν και στελέχη του Δήμου να παρέμβει όπως οφείλει. 

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στο Δημοτικό Συμβούλιο Κισσάμου κ. Γιώργος Φραγκιουδάκης μίλησε για μια κατάσταση που χρονίζει και για την οποία υπάρχουν ευθύνες. 

«Σήμερα “ο κόμπος έφτασε στο χτένι”, γιατί δε μπορεί εν έτει 2024 να μεταφέρεις ασθενείς σε καρότσες. Ο Δήμος έχει για μένα πολύ μεγάλη ευθύνη, γιατί είναι στην αρμοδιότητά του η διαχείριση του προβλήματος. Όμως τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχει η Πολιτεία, που δεν έχει στελεχώσει αυτόν τον κουτσουρεμένο οργανισμό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκιουδάκης. 

Η παράταξη “Κίσσαμος, Ενωμένοι Πολίτες” ζητά έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου και αναζήτηση ποινικών ευθυνών, με τον επικεφαλής κ. Αντώνη Παρτσαλάκη να σημειώνει ότι «ο Δήμος πρέπει να πάρει θέση και να βοηθήσει». 

Στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων και η τοπική Εκκλησία. Τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Κισσάμου και Σελίνου στους πολίτες, που ζητούν το αυτονόητο, εξέφρασε ο εφημέριος της ενορίας του Αγίου Αντωνίου, πατήρ Ιωάννης Λουπασάκης, λέγοντας μάλιστα πως «δεν μπορεί ολόκληρη επαρχία με τόσο κόσμο και τόσους ξένους τουρίστες να κινδυνεύει». 

Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν λύση από την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και από το υπουργείο, πριν να είναι αργά. 

Το καλοκαίρι ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται  - «Χρειαζόμαστε δέκα οδηγούς, δεν έχουμε ούτε έναν!» 

Από τους τρεις μόνιμους οδηγούς των ασθενοφόρων του Κέντρου Υγείας Κισσάμου, ο ένας απουσιάζει με γονική άδεια, ο δεύτερος με αναρρωτική και ο τρίτος έχει αποσπαστεί το Κέντρο Υγείας Καντάνου. Όπως υπογράμμισε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας κ. Δημήτρης Ανυφαντάκης, «το καλοκαίρι ο κόσμος τριπλασιάζεται. Έχουμε τρία τουριστικά θέρετρα, Μπάλο, Ελαφονήσι και Φαλάσαρνα, με πολύ μεγάλη χιλιομετρική απόσταση και αυτό απαιτεί τριπλάσια δύναμη σε οδηγούς. Θέλουμε, δηλαδή, δέκα οδηγούς και δεν έχουμε ούτε έναν». 

Για ένα γιγαντωμένο πρόβλημα με βαθύτερα αίτια έκανε λόγο ο κ. Γιώργος Χαραλαμπάκης, διασώστης στα πληρώματα των ασθενοφόρων που δεν έχουν οδηγούς! 
«Δεν είναι μόνο οι οδηγοί. Είναι οι νοσηλευτές, οι γιατροί, όλο το προσωπικό», σημείωσε χαρακτηριστικά.
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News