Επίσκεψη Γραφάκου στις εγκαταστάσεις της ΔΕΔΙΣΑ

Χανιά: Αναζητούν λύση μετά τη φωτιά στο εργοστάσιο της ΔΕΔΙΣΑ - Έκτακτη επίσκεψη Γραφάκου (vid)

ακρόαση άρθρου
Χανιά
Χανιά: Αναζητούν λύση μετά τη φωτιά στο εργοστάσιο της ΔΕΔΙΣΑ - Έκτακτη επίσκεψη Γραφάκου (vid)
Με την διαδικασία του κατεπείγοντας η αποκατάσταση

Με κρατική χρηματοδότηση και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αναμένεται να προχωρήσει η αποκατάσταση του εργοστασίου ανακύκλωσης της ΔΕΔΙΣΑ στο Ακρωτήρι Χανίων που καταστράφηκε από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο χώρο υποδοχής την περασμένη Κυριακή.

Σε έκτακτη επίσκεψη και αυτοψία στο χώρο το απόγευμα της Δευτέρας (10/6) από τον γενικό γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Μανώλη Γραφάκο, δόθηκαν διαβεβαιώσεις για δρομολόγηση της επαναλειτουργίας της μονάδας με τις λιγότερο δυνατές παρενέργειες στους τομείς καθαριότητας όλων των δήμων του νομού.

Η καταστροφή του εργοστασίου συνεπάγεται προβλήματα στη διαχείριση της ανακύκλωσης, όχι μόνο στους δήμους του νομού αλλά και του Ρεθύμνου, εν μέσω μάλιστα τουριστικής περιόδου. Σε πρώτη φάση αποφασίστηκε η ανακύκλωση του Ρεθύμνου να μεταφέρεται στο Ηράκλειο, ενώ υπό συζήτηση είναι η λύση για την ανακύκλωση των Χανίων.

Όπως υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλης Γραφάκος, αυτό που ενδιαφέρει το υπουργείο είναι «η επόμενη μέρα να ξεκινάει με στόχο να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό η λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος του εργοστασίου. Αυτό θα πει ότι προφανώς θα πάμε με μια διαδικασία μέσω κατεπείγοντος».

Ο κ. Γραφάκος, μαζί με τον βουλευτή κ. Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη, τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή, τον δήμαρχο κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη και τον πρόεδρο της ΔΕΔΙΣΑ κ. Νίκο Ηλιάκη, συζήτησαν όλες τις πιθανές λύσεις, ώστε να μη χαθεί ούτε μέρα και ο χρόνος αποκατάστασης να μην έχει επιπτώσεις στην καθαριότητα των δήμων.

Επίσκεψη Γραφάκου στις εγκαταστάσεις της ΔΕΔΙΣΑ

«Η παρουσία του γενικού γραμματέα έχει σκοπό να συμφωνήσουμε και να δούμε τα επόμενα βήματα για να πετύχουμε την ταχύτερη δυνατή επαναλειτουργία του εργοστασίου ώστε να διαχειριστούμε τόσο τα σύμμικτα απορρίμματα όσο και της ανακύκλωσης», επεσήμανε ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Για μάχη με το χρόνο έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής εξηγώντας πως θα πρέπει να μεσολαβήσουν πολλές διαδικασίες μέχρι να λειτουργήσει ξανά το τμήμα υποδοχής της μονάδας. Εκτίμησε δε πως θα καταβληθεί από όλους η μέγιστη προσπάθεια για λόγους κυρίως περιβαλλοντικούς.

Η φωτιά στο εργοστάσιο της ΔΕΔΙΣΑ και η επ αόριστον αναστολή της λειτουργίας του, προκαλεί παρενέργειες και στους υπόλοιπους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας για τους οποίους πάντως υπήρξε δέσμευση ότι δεν θα επιβαρύνονται με τέλος ταφής μέχρι την επαναλειτουργία της μονάδας. Ο βουλευτής Χανίων κ. Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση, σημειώνοντας ότι το τέλος ταφής αποτελεί μια μεγάλη επιβάρυνση για τους δήμους. «Μένει λοιπόν από πλευράς των τεχνικών υπηρεσιών να κάνουν γρήγορα αυτό που πρέπει να κάνουν ώστε να δρομολογηθούν όλα το ταχύτερο δυνατόν», είπε. 

Τις επόμενες δέκα ημέρες αναμένεται να γίνει ακριβής εκτίμηση του ύψους των ζημιών και να συνταχθεί τεχνική έκθεση από την ΔΕΔΙΣΑ για να προχωρήσει η προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού. «Αυτό που πρέπει να τονιστεί προς τους πολίτες είναι ότι η στη διαλογή στην πηγή δεν θα πάει χαμένη και η ΔΕΔΙΣΑ με δική της ευθύνη και με τρόπους που θα βρει θα μπορέσει να ανακτήσει», πρόσθεσε ο δήμαρχος Χανίων κ. Σημανδηράκης.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων κ. Νίκος Ηλιάκης, δεν έχει αλλάξει το παραμικρό στην αποκομιδή των απορριμμάτων και στην καθημερινότητα των πολιτών ενώ και οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους. «Ίσως οι συνθήκες θα είναι πιο επιβαρυντικές αλλά θα κάνουμε ότι μπορούμε για τις κάνουμε καλύτερες όπως και για να πετύχουμε τον πιο σύντομο χρόνο αποκατάστασης έτσι ώστε να επανέλθουμε στην καθημερινότητα μας», είπε ο κ. Ηλιάκης.  

Υπενθυμίζεται ότι πιθανή αιτία για την καταστροφική πυρκαγιά είναι η απόρριψη εύφλεκτου υλικού σε μπλε κάδο ανακύκλωσης που κατέληξε στην μονάδα υποδοχής του εργοστασίου. Έκκληση στους πολίτες να δείχνουν περιβαλλοντική συνείδηση απηύθυνε με την ευκαιρία ο Γ.Γ. διαχείρισης αποβλήτων κ. Γραφάκος.

Δείτε το βίντεο:

Επίσκεψη Γραφάκου στις εγκαταστάσεις της ΔΕΔΙΣΑ
Επίσκεψη Γραφάκου στις εγκαταστάσεις της ΔΕΔΙΣΑ
Επίσκεψη Γραφάκου στις εγκαταστάσεις της ΔΕΔΙΣΑ
Επίσκεψη Γραφάκου στις εγκαταστάσεις της ΔΕΔΙΣΑ
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News