Νεώρια Χανιά

Ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση και του τελευταίου μνημείου των Χανίων – Εξασφαλίστηκαν 22 εκατ. ευρώ για τα ενετικά νεώρια (vid)

ακρόαση άρθρου
Χανιά
Ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση και του τελευταίου μνημείου των Χανίων – Εξασφαλίστηκαν 22 εκατ. ευρώ για τα ενετικά νεώρια (vid)
Σε πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος εντάσσεται το μεγαλόπνοο έργο

Με 22 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα «Διατηρώ» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, τα Ενετικά Νεώρια των Χανίων μπαίνουν μετά από σαράντα χρόνια φθοράς και εγκατάλειψης σε τροχιά αποκατάστασης και επανάχρησης. Η μελέτη του έργου είναι εγκεκριμένη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και εκτιμάται ότι με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης η δημοπράτηση είναι ζήτημα χρόνου. Πρόκειται για το τελευταίο μνημείο της πόλης που παρέμενε σε εκκρεμότητα και το οποίο ο δήμος φιλοδοξεί να συμπληρώσει το σύμπλεγμα πολιτιστικών υποδομών της παλιάς πόλης, πλάι στο Θέατρο "Μίκης Θεοδωράκης" και στο Μεγάλο Αρσενάλι.

Η εξαγγελία της χρηματοδότησης έγινε από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη την περασμένη Κυριακή, στη διάρκεια της ομιλίας του στο Δημοτικό Κήπο Χανίων. Χθες το θέμα τέθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τον δήμαρχο κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη να εκφράζει την ικανοποίηση του για τις εξελίξεις. Νωρίτερα, μιλώντας στη Ν.Κ. εξήγησε ότι «όλο αυτό σημαίνει πρακτικά για τους πολίτες ότι τους επόμενους δύο με τρεις μήνες το πολύ θα είναι ο διαγωνισμός στον αέρα και την άνοιξη ή το αργότερο το καλοκαίρι του 2025 θα δούμε επιτέλους το εργοτάξιο να στήνεται στα Ενετικά Νεώρια για να μπορεί να ξαναπάρει μορφή και κυρίως χρήση για τους πολίτες».

Οι προτάσεις των μελετητών απαντούν στο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για ενσωμάτωση των Νεωρίων στην καθημερινότητα της πόλης και των πολιτών. Τα Νεώρια όταν αποκατασταθούν θα είναι προσβάσιμα στους επισκέπτες, η βόρεια πρόσοψη θα είναι γυάλινη και θα μπορούν σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους χώρους πολιτισμού να φιλοξενήσουν παγκοσμίου επιπέδου πολιτιστικές δράσεις. Ο επιστημονικά υπεύθυνος του έργου, καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Νίκος Σκουτέλης είχε επισημάνει κατά την παρουσίαση της μελέτης ότι «τα Νεώρια θα αποκτήσουν όλη εκείνη τη διαφάνεια την οποία είχαν από την αρχή της κατασκευής τους, εκείνη που έβλεπαν ουσιαστικά οι βαρκάρηδες. Άρα ένα περιπατητής θα μπορεί να βλέπει μέσα και να απολαμβάνει αυτόν τον χώρο».

Ο δήμαρχος Χανίων εκτιμά πως τη στιγμή που θα ολοκληρώνεται και θα παραδίδεται η Δημοτική Αγορά, θα παίρνει τη σκυτάλη το μνημείο των Νεωρίων. Με βάση την εγκεκριμένη μελέτη, τα τέσσερα πρώτα Νεώρια θα λειτουργήσουν ως χώροι περιοδικών εκθέσεων και εκδηλώσεων ενώ τα υπόλοιπα τρία από την ανατολική πλευρά θα έχουν μικτή χρήση ομιλιών, μουσικής και σκηνικών τεχνών. Το πέμπτο Νεώριο θα είναι ανοικτό και από τις δύο πλευρές λειτουργώντας και ως πύλη εισόδου στο παλιό λιμάνι.

Πρόθεση του δήμου Χανίων είναι τα Ενετικά Νεώρια μαζί με το θέατρο Μίκης Θεοδωράκης και το Μεγάλο Αρσενάλι να αποτελέσουν ένα ισχυρό σύμπλεγμα πολιτιστικής υποδομής, το οποίο θα λειτουργεί από κοινού αλλά και ξεχωριστά ώστε να μπορούν τα Χανιά να υποδέχονται μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα παγκόσμιας αναφοράς. Στόχος και του Υπουργείου Πολιτισμού είναι οι επτά θόλοι των Ενετικών «Νεωρίων» να αποδοθούν στην πόλη ως στέγη συλλογικών δραστηριοτήτων.

Δεδομένου ότι οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις υπάρχουν και με εγκεκριμένη τη μελέτη αποκατάστασης και επανάχρησης, ο κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης εκφράζει τη βεβαιότητα του πως το έργο θα τρέξει χωρίς δυσκολίες. «Η μελέτη είναι ολοκληρωμένη, είναι πρόσφατα επικαιροποιημένη, το χρηματοδοτικό εργαλείο προσφέρει αυτά τα χρήματα, η εμπειρία στην τεχνική μας υπηρεσία υπάρχει από άλλα μεγάλα έργα, άρα ελπίζω ότι οι Χανιώτες μετά από τέσσερις και πλέον δεκαετίες θα μπορέσουν να δουν τα Νεώρια ξανά ζωντανά» τόνισε χαρακτηριστικά.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News