Χανιά, λιμάνι, φωτ. ΕΡΤ
Φωτ. ertnews.gr

Γηριατρικοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Γηροκομείο Χανίων – Οι πρώτοι που οργανώνονται από τον δήμο (vid)

ακρόαση άρθρου
Χανιά
Γηριατρικοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Γηροκομείο Χανίων – Οι πρώτοι που οργανώνονται από τον δήμο (vid)
Οι πρώτοι γηριατρικοί ολυμπιακοί αγώνες που διοργανώνονται αύριο το πρωί από το δήμο στο χώρο της δομής, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κίνησης, έχουν σαν κύριο στόχο την προώθηση της ενεργούς γήρανσης.

Την ευκαιρία να αναδείξουν τη δύναμη τους και τη σημασία μιας δραστήριας καθημερινότητας, θα έχουν οι φιλοξενούμενοι του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων. Οι πρώτοι γηριατρικοί ολυμπιακοί αγώνες που διοργανώνονται μεθαύριο το πρωί από το δήμο στο χώρο της δομής, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κίνησης, έχουν σαν κύριο στόχο την προώθηση της ενεργούς γήρανσης.

Ο διευθυντής του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων κ. Στέλιος Βαλυράκης τόνισε πως στόχος είναι η διοργάνωση να καθιερωθεί ως θεσμός. Εξήγησε ότι η δράση περιλαμβάνει αθλήματα όπως μπόουλιγκ και καλαθοσφαίριση, παιχνίδια καθώς και μια περιπατητική διαδρομή γύρω από τις εγκαταστάσεις του γηροκομείου.  

Οι Γηριατρικοί Ολυμπιακοί Αγώνες διοργανώνονται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κίνησης, με τη συμμετοχή πενήντα δύο φορέων από Ελλάδα και Κύπρο και θα διαρκέσουν έως τις 2 Ιουνίου. Μεταξύ άλλων αποσκοπούν στην ενθάρρυνση των κοινωνικών σχέσεων και την κοινωνική συμπερίληψη, όσο και στην ενίσχυση της αίσθησης της κοινότητας μεταξύ των ηλικιωμένων. Δίνουν δε την ευκαιρία συμμετοχής και σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Η κ. Χαρίκλεια Ντερμανάκη Α΄ Αντιπρόεδρος των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας και πρόεδρος του παραρτήματος ΑμΕΑ Χανίων κ. Χαρίκλεια Ντερμανάκη αναφέρθηκε στη σημασία των αγώνων τονίζοντας ότι οι δράσεις αποκτούν μεγαλύτερη αξία, καθώς απευθύνονται σε άτομα με ευαλωτότητα, ενώ δεν παρέλειψε να απευθύνει κάλεσμα στην χανιώτικη κοινωνία να αγκαλιάσει τη διοργάνωση. «Ο αθλητισμός είναι υγεία, χαρά, είναι η αισιόδοξη πλευρά της ζωής, η συμπερίληψη, η συνεργατικότητα, η ευγενής άμιλλα. Μα πιο πολύ είναι η προσομοίωση και η μεταφορά σε ένα διαφορετικό πεδίο δράσης του δύσκολου αγώνα της ζωής που ενδυναμώνει τους ανθρώπους χωρίς να τους πληγώνει» σημείωσε η κ. Ντερμανάκη.  

Στο περιεχόμενο των δράσεων αναφέρθηκε εν μέρους του ΚΔΑΠ Ατλαντίδα, ο διευθυντής της δομής και προπονητής κ. Λεωνίδας Καπνισάκης, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας έχουν δυνατότητες. Παράλληλα, ευχήθηκε οι αγώνες να έχουν μακροχρόνια διάρκεια λόγω του σημαντικού οφέλους τους τόσο προς τους συμμετέχοντες όσο και προς την κοινωνία. 

Οι Γηριατρικοί Ολυμπιακοί Αγώνες περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες των συμμετεχόντων με διαφορετικές ικανότητες και ενδιαφέροντα. Τα αγωνίσματα περιλαμβάνουν διασκεδαστικές δράσεις καθώς και μία ειδική κατηγορία αφιερωμένη σε γνωστικά παιχνίδια που προκαλούν την κριτική σκέψη των συμμετεχόντων.

Δείτε το βίντεο:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News