metanastes

Μετανάστες: Σε αδιέξοδο οι λιμενικές Αρχές - Καταφτάνουν η μία μετά την άλλη οι καραβιές στην Κρήτη (vid)

ακρόαση άρθρου
Χανιά
Μετανάστες: Σε αδιέξοδο οι λιμενικές Αρχές - Καταφτάνουν η μία μετά την άλλη οι καραβιές στην Κρήτη (vid)
Δύο ακόμα φουρνιές μεταναστών καλούνται να διαχειριστούν οι λιμενικές αρχές των Χανίων με τον προβληματισμό για την έλλειψη κατάλληλου χώρου προσωρινής φιλοξενίας να ενισχύεται, την ώρα μάλιστα που το Λιμενικό Ταμείο έχει ήδη καταθέσει έγγραφη αναφορά για το θέμα στον εισαγγελέα

Συνολικά πενήντα έξι νεαροί άνδρες, από την Αίγυπτο, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, μεταφέρθηκαν χθες στο υπαίθριο πάρκινγκ του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων στη Σούδα, προκειμένου να γίνει η διαδικασία ταυτοποίησης και να ολοκληρωθεί η προανάκριση. Οι δεκαεπτά διασώθηκαν στη θαλάσσια περιοχή επτά μισή ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Κρήτης και μεταφέρθηκαν αρχικά στην Παλαιόχωρα, ενώ τριάντα εννέα ακόμη βγήκαν σήμερα τα ξημερώματα με μικρό πλωτό στην ακτή της Τρυπητής στη Γαύδο.

Σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και αρχές της Κρήτης, προγραμματίζεται μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη. Την ανάγκη λήψης γενναίων αποφάσεων, τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής με αφορμή τις νέες αφίξεις. Την ίδια στιγμή, η δήμαρχος Γαύδου κ. Λίλιαν Στεφανάκη παρατηρεί πως οι ροές, ναι μεν είναι και πάλι ανοδικές, πλην όμως ο αριθμός των μεταναστών που καταφθάνουν είναι μικρότερος σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες και επιπλέον έχουν αυξηθεί τα περιστατικά διάσωσης στη θάλασσα και άμεσης προώθησης στην Κρήτη, χωρίς ενδιάμεσο σταθμό το ακριτικό νησί.

Πάντως, οι τριάντα εννέα που αποβιβάστηκαν σήμερα, βγήκαν όπως συνήθως στην Τρυπητή, την πιο νότια ακτή του νησιού, περπάτησαν μέχρι τον Κόρφο κι από εκεί μεταφέρθηκαν από στελέχη του δήμου στο λιμάνι Καραβές όπου τους προσφέρθηκε νερό και τροφή. Το μεσημέρι επιβιβάστηκαν στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Σαμαριά της ΑΝΕΝΔΥΚ, που εκτελούσε τακτικό δρομολόγιο και μεταφέρθηκαν στην Παλαιόχωρα. Από εκεί με λεωφορείο, οδηγήθηκαν στη Σούδα.

Η δημοτική αρχή Γαύδου βρίσκεται εν αναμονή χρηματικής ενίσχυσης για την αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών, για την οποία είχε δεσμευτεί το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Τα κονδύλια σύμφωνα με σχετική ενημέρωση είναι εγκεκριμένα και αναμένεται η εκταμίευση τους. Το ζητούμενο ωστόσο είναι εν μέσω τουριστικής περιόδου, να μην επηρεαστεί το κλίμα ασφάλειας και ηρεμίας στο ακριτικό νησί. «Ο στόχος είναι να γίνεται καλύτερη διαχείριση, να μην ενοχληθούν ούτε οι επισκέπτες, ούτε οι κάτοικοι, γιατί από τον τουρισμό περιμένουν οι τελευταίοι να βγάλουν τα εισοδήματα της χρονιάς», υπογράμμισε η δήμαρχος του ακριτικού νησιού κ. Λίλιαν Στεφανάκη.

Μπροστά στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί εξ αιτίας του ακατάλληλου χώρου που είναι αναγκασμένο να χρησιμοποιεί το Λιμεναρχείο Χανίων για την προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών, συγκαλείται σύσκεψη τις αμέσως επόμενες ημέρες. Τις ανησυχητικές πια διαστάσεις του προβλήματος τόνισε στο περιθώριο των επετειακών εκδηλώσεων για τη Μάχη της Κρήτης, ο Περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης. «Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι θα συναντηθούμε αυτή τη βδομάδα με υπηρεσιακούς παράγοντες του αρμόδιου υπουργείου για να βρούμε την οριστική λύση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Λύση στο αδιέξοδο καλείται να δώσει το κράτος με τον ορισμό κατάλληλου χώρου για την προσωρινή φιλοξενία μεταναστών, με το θέμα πάντως να σκοντάφτει στις πιθανές ενστάσεις των τοπικών κοινωνιών, για μελλοντικό μόνιμο χαρακτήρα της όποιας δομής. Όπως υπογράμμισε στο neakriti.gr, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής. «Πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις .Όλοι μαζί πρέπει να τις πάρουμε, κυρίως πρέπει να βρεθούν οι δήμοι που θα δεχτούν να φιλοξενήσουν κάποιες δομές. Απ ότι φάνηκε, το Υπουργείο δε μπορεί να χρηματοδοτήσει μόνο τις αποβιβάσεις και τις ανάγκες που προκύπτουν κάθε φορά από αυτές. Πρέπει να βρεθούν τουλάχιστον δύο χώροι σε όλη την Κρήτη, να οργανωθούν με έξοδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να μπορούν να φιλοξενούν αυτούς τους ανθρώπους», είπε ο κ. Καλογερής.

Ο ίδιος πάντως επεσήμανε πως δεν έχουν λυθεί στοιχειώδη ζητήματα, όπως αυτό της μεταφοράς τους από τη Γαύδο στην Κρήτη, πλην όμως οι αρχές συνεργάζονται και γίνεται διαχείριση για ανθρωπιστικούς λόγους πρωτίστως.  

Δείτε το βίντεο:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News