Ποδηλατοδρόμιο Χανίων _ podilatodromio Xaniwn

Ποδηλατοδρόμιο Χανίων: Σε εξέλιξη το μεγάλο έργο αποκατάστασης - Πότε αναμένεται η ολοκλήρωσή του

ακρόαση άρθρου
Χανιά
Ποδηλατοδρόμιο Χανίων: Σε εξέλιξη το μεγάλο έργο αποκατάστασης - Πότε αναμένεται η ολοκλήρωσή του
Κατά τη σημερινή αυτοψία του δημάρχου κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη και των αρμόδιων αντιδημάρχων στο υπό εκτέλεση έργο αποκατάστασης, εκφράστηκε η αισιοδοξία όλων πως δε θα χρειαστεί παράταση

Νωρίτερα από ότι προβλέπει το αρχικό χρονοδιάγραμμα αναμένεται να παραδοθεί στον ποδηλατικό κόσμο το πολύπαθο Ποδηλατοδρόμιο Χανίων στα Καθιανά Ακρωτηρίου. Κατά τη σημερινή αυτοψία του δημάρχου κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη και των αρμόδιων αντιδημάρχων στο υπό εκτέλεση έργο αποκατάστασης, εκφράστηκε η αισιοδοξία όλων πως δε θα χρειαστεί παράταση καθώς οι εργασίες εξελίσσονται χωρίς καθυστερήσεις και μάλιστα με ανέλπιστα γρήγορους ρυθμούς. Ήδη οι βασικές παρεμβάσεις στο κομμάτι της πίστας αλλά και τα ηλεκτρολογικά και υδραυλικά δίκτυα έχουν προχωρήσει αισθητά ενώ σε περίπου ένα μήνα η ανάδοχος αναμένεται να αρχίσει να παραλαμβάνει μέρος του εξοπλισμού.

«Το ποδηλατοδρόμιο που για δεκαετίες παρέμενε ανενεργό, πλέον σιγά-σιγά παίρνει ζωή. Οι εργασίες προχωρούν και ήδη οι απαραίτητες και βασικές παρεμβάσεις στο κομμάτι της πίστας αλλά και στην ολοκλήρωση των ηλεκτρομηχανολογικών, είναι σε ιδιαίτερα καλό επίπεδο και είμαστε στην ευχάριστη θέση, ένα ακόμα έργο να προχωράει, χωρίς καμία καθυστέρηση και χωρίς να χρειάζεται κάποια παράταση στην εκτέλεση των εργασιών», σημείωσε ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης.Ο ίδιος τόνισε πως παρότι η σύμβαση προέβλεπε αποπεράτωση τον Απρίλιο του 2025, φαίνεται ότι στις αρχές του επόμενου έτους ο δήμος θα είναι σε θέση να παραδώσει το έργο στη μεγάλη ποδηλατική οικογένεια των Χανίων, αναβαθμίζοντας συνολικά την περιοχή των Καθιανών. 

Σε ότι αφορά στο τεχνικό σκέλος, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Μιχάλης Καλογριδάκης, εξήγησε ότι «έχουν ολοκληρωθεί οι τελικές κλίσεις της πίστας και έχουν γίνει οι απαραίτητες διορθώσεις, ώστε να έρθει στο επίπεδο που χρειάζεται, ενώ οι δυο τελικές επιστρώσεις θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο, καθώς η θερμοκρασία κατά τη θερινή περίοδο, δεν βοηθάει». Ο κ. Καλογριδάκης επεσήμανε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ τεχνικής υπηρεσίας και δημοτικής αρχής καθώς και της προσπάθειας που κατέβαλαν, με συνέπεια να αρθούν τα εμπόδια που επί σειρά ετών κρατούσαν στάσιμο και ανενεργό το ποδηλατοδρόμιο.

Ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού κ. Στέλιος Μιχαηλάκης υπογράμμισε πως δεν μπορεί παρά να αισθάνεται υπερήφανος για το γεγονός πως ένα έργο που επί χρόνια χαρακτηριζόταν «φάντασμα» και το οποίο ο ποδηλατικός κόσμος είχε ουσιαστικά ξεγράψει, πλέον προχωράει με ταχείς ρυθμούς. «Οι τρόποι διαχείρισης του ποδηλατοδρομίου είναι τουλάχιστον πέντε. Σε συζητήσεις που θα κάνουμε με τα σωματεία και τις ομοσπονδίες σε εσωτερικό και εξωτερικό, θα τους εξετάσουμε όλοι μαζί και θα αποφασίσει τον καταλληλότερο η δημοτική αρχή», σημείωσε ο κ. Μιχαηλάκης.

Σύμφωνα με τον μηχανικό της αναδόχου εταιρείας κ. Δημήτρη Μπαλωμενάκη, έχουν ολοκληρωθεί αρκετά σημαντικά βήματα με κυριότερο την επίστρωση της εξωτερικής πίστας. «Αυτή τη στιγμή έχει πέσει όλο το υπόστρωμα της εξωτερικής πίστας, πλέον θα είναι αυτή η γεωμετρία που βλέπουμε, θα πέσει μια τελική επίστρωση περίπου δέκα χιλιοστών όταν μας το επιτρέψει ο καιρός - υπολογίζουμε το φθινόπωρο - και συνεχίζουμε με τις εσωτερικές εργασίες. Έχουμε ολοκληρώσει τις τοιχοποιίες και προχωράμε τα δίκτυα, υδραυλικά και ηλεκτρολογικά, αλλά και τα δίκτυα αεραγωγών. Παράλληλα έχουν παραγγελθεί όλα τα μηχανήματα του κύριου εξοπλισμού, κλιματιστικά, προβολείς και περίπου σε ένα μήνα θα αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε», εξήγησε ο κ. Μπαλωμενάκης δίνοντας αναλυτική εικόνα του υπό εξέλιξη έργου.

Το δεύτερο μεγαλύτερο ποδηλατοδρόμιο της χώρας

Η σύμβαση μεταξύ του δήμου και του αναδόχου για το δεύτερο ποδηλατοδρόμιο της χώρας - μετά της Αθήνας - στο οποίο θα μπορούν να προπονούνται παγκόσμιοι πρωταθλητές και να φιλοξενούνται αγώνες αυτού του επιπέδου υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2023. Το Ποδηλατοδρόμιο Χανίων, εγκαταλελειμμένο και ρημαγμένο από τους βανδαλισμούς για πολλά χρόνια, θα παραδοθεί ως η πιο σύγχρονη αθλητική υποδομή της Κρήτης και η μοναδική αυτού του μεγέθους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, αναμένεται να δημιουργηθεί μια νέα πρόσβαση ανατολικά ενώ μεταξύ άλλων προβλέπεται ανακατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων,  δημιουργία χώρων άθλησης, νέες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και νέα πίστα που είναι και η καρδιά του ποδηλατοδρομίου. Ο Ολλανδός αρχιτέκτονας, κατασκευαστής ποδηλατοδρομίων Ντούμα Σάντερς, ο οποίος την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων είχε εκπονήσει τη μελέτη κατασκευής του έργου, βάζει την υπογραφή του στην κατασκευή της πίστας του ποδηλατοδρομίου.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 8 εκατομμύρια ευρώ και έρχεται να δικαιώσει Χανιώτες αθλητές με παγκόσμιες διακρίσεις που μέχρι σήμερα προπονούνται στο οδικό δίκτυο της Κρήτης ή είναι αναγκασμένοι να φεύγουν εκτός Ελλάδος. Παράλληλα με την κεντρική πίστα του ποδηλατοδρομίου, σχεδιάζεται να κατασκευαστεί πίστα bmx ενώ ήδη ομάδες του εξωτερικού έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να επισκεφτούν τα Χανιά στο πλαίσιο του προπονητικού τους προγράμματος, ειδικά τους χειμερινούς μήνες.

Δείτε φωτογραφίες: 

Ποδηλατοδρόμιο Χανίων _ podilatodromio Xaniwn
Ποδηλατοδρόμιο Χανίων _ podilatodromio Xaniwn
Ποδηλατοδρόμιο Χανίων _ podilatodromio Xaniwn
Ποδηλατοδρόμιο Χανίων _ podilatodromio Xaniwn
Ποδηλατοδρόμιο Χανίων _ podilatodromio Xaniwn
Ποδηλατοδρόμιο Χανίων _ podilatodromio Xaniwn
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News