Μετανάστες

Επτά συλλήψεις για τη διακίνηση των 32 μεταναστών που εντοπίστηκαν στο Γαϊδουρονήσι - 3.000 ευρώ η ταρίφα (pic, vid)

Χανιά
Επτά συλλήψεις για τη διακίνηση των 32 μεταναστών που εντοπίστηκαν στο Γαϊδουρονήσι - 3.000 ευρώ η ταρίφα (pic, vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάμεσα στους μετανάστες που έφτασαν στο Ηράκλειο από τους Καλούς Λιμένες βρίσκονταν δύο γυναίκες και δύο ανήλικα κορίτσια
Επτά άτομα συνελήφθησαν από τις Αρχές ως οι διακινητές των 32 μεταναστών που εντοπίστηκαν πάνω σε ξύλινο σκάφος δυτικά του Γαϊδουρονησίου και οδηγήθηκαν από τους λιμενικούς στους Καλούς Λιμένες. Ανάμεσα στους μετανάστες βρίσκονταν δύο γυναίκες και δύο ανήλικα κορίτσια. 

Οι υπόλοιποι 25 μετανάστες αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να φύγουν από το νησί και να μεταφερθούν σε κέντρο φιλοξενίας στα ηπειρωτικά της χώρας. 

Για τους 7 συλληφθέντες, οι οποίοι κατηγορούνται μεταξύ άλλων και για παράβαση άρθρου περί σύστασης συμμορίας, θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Να σημειωθεί ότι έλαβαν 3.000 από τον καθένα μετανάστη για την παράνομη μετακίνηση από των 25 μεταναστών έχοντας ξεκινήσει με λέμβο από την περιοχή Ζύγι της Κύπρου τις απογευματινές ώρες της 13ης/5/2024 με προορισμό την Ιταλία.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Λιμενικό αναφέρεται: 

«Τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές Ηρακλείου, Ιεράπετρας και Καλών Λιμένων από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) για ύπαρξη λέμβου με αλλοδαπούς επιβαίνοντες σε δυσχερή θέση, στη θαλάσσια περιοχή νότια των Καλών Λιμένων.

Άμεσα στην περιοχή μετέβησαν δύο (02) Περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και ενημερώθηκαν δύο παραπλέοντα αλιευτικά σκάφη, ενώ από ξηράς αναχώρησε περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Η λέμβος εντοπίστηκε από ένα περιπολικό σκάφος και οι 32 αλλοδαποί (28 άνδρες, 2 γυναίκες και 2 ανήλικα κορίτσια) περισυνελέγησαν και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι των Καλών Λιμένων. Ακολούθως, μεταφέρθηκαν, μαζί με τη συνοδεία στελεχών των ΤΑΕ Μεσαράς και τη συνδρομή του Δήμου Φαιστού, στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης που διενεργήθηκε από το Γρ. Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου προέκυψε ότι από τους τριάντα δύο (32) αλλοδαπούς που είχαν ξεκινήσει με λέμβο από την περιοχή Ζύγι της Κύπρου τις απογευματινές ώρες την 13/05/2024 με προορισμό την Ιταλία, επτά (07) εξ αυτών είχαν αναλάβει διακριτούς ρόλους για τη διακίνηση των λοιπών είκοσι πέντε (25) αλλοδαπών και συνελήφθησαν ως διακινητές. Οι ανωτέρω αλλοδαποί είχαν καταβάλει το ποσό των 3.000 ευρώ έκαστος για τη μεταφορά τους.

Από τη Λιμενική Αρχή Ηρακλείου, που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν οι επτά (07) αλλοδαποί, για παράβαση του αρ. 83 Ν. 3386/05 "Παράνομη είσοδο στην χώρα", του αρ.25 Ν. 5038/23 "Διευκόλυνση" σε συνδυασμό με το αρ. 45 του Π.Κ. "Συναυτουργία", του αρ. 306 του Π.Κ. "Έκθεση" του αρ. 187 παρ.2 του Π.Κ. "Σύσταση Συμμορίας" και του αρ. 277 του Π.Κ. "Πρόκληση ναυαγίου". Η λέμβος μεταφοράς βυθίστηκε».

  
Μετανάστες
 
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί του Σαββάτου (18/5) τρία περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος συνέδραμαν στον εντοπισμό και την περισυλλογή 32 μεταναστών που επέβαιναν σε ξύλινο σκάφος 16 ναυτικά μίλια δυτικά του Γαϊδορονησίου στα νότια της Κρήτης.  
 
Νωρίτερα κάποιος από τους επιβαίνοντες είχε καλέσει σε βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης 112 αναφέροντας ότι βρίσκονται σε δυσχερή θέση.
 
Μεταξύ των επιβαινόντων περιλαμβάνονταν 4 άνδρες πακιστανικής υπηκοότητας και 28 υπήκοοι Συρίας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται δύο ανήλικα κορίτσια και δύο γυναίκες. Όλοι οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν από ένα πλωτό του Λιμενικού στους Καλούς Λιμένες. 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News