Να κερδίσει την τρίτη θέση σε παγκόσμιο διαγωνισμό καινοτομίας κατάφερε μια Βρετανίδα, μόνιμη κάτοικος του χωριού Αζωγυρές στα Χανιά, η οποία φιλοτέχνησε το πορτρέτο του βασιλιά Κάρολου της Αγγλίας σε κέντημα. Αφού δημιούργησε μόνη της το πατρόν, χρειάστηκαν εννέα μήνες κατά τους οποίους εργαζόταν πάνω του νύχτα και μέρα, με το αποτέλεσμα να εντυπωσιάζει και να της χαρίζει μια σπουδαία διάκριση.
Το πλεκτό έργο τέχνης με το πορτρέτο του βασιλιά της Αγγλίας Καρόλου χάρισε στη Ρεβέκα Χάμιλτον το τρίτο βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό που διεξήχθη στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, στην κατηγορία της καινοτομίας και της πρωτοποριακής μεθόδου πλέξης. Η νεαρή καλλιτέχνιδα, που ζει τα τελευταία επτά χρόνια στο χωριό Αζωγυρές στα Χανιά, μαζί με τον σύζυγό της Ευτύχη Κουκουτσάκη και τα δύο τους παιδιά, είναι αυτοδίδακτη και στον διαγωνισμό έλαβε τυχαία μέρος, μετά από παρότρυνση ενός μέλους της διοργανώτριας εταιρείας.
«Ανάρτησα μια φωτογραφία και κάποιος από τους διοργανωτές του διαγωνισμού μού έστειλε μήνυμα και μου είπε ότι το έργο μου θα τα πήγαινε καλά. Έτσι απάντησα, δεν είχα σκεφτεί κάτι άλλο. Πριν από λίγες ημέρες έλαβα ένα email που έλεγε ότι έχω κερδίσει μια θέση σε μια κατηγορία», είπε στη “Νέα Κρήτη” η Ρεβέκα Χάμιλτον.
Το έργο της Ρεβέκα Χάμιλτον κρίθηκε ανάμεσα σε πλήθος έργων τέχνης από όλο τον κόσμο. Κριτές του διαγωνισμού ήταν 20 κορυφαίοι συλλέκτες. Οι λεπτομέρειες στην πλέξη και κυρίως το γεγονός ότι η καλλιτέχνις κατάφερε να ολοκληρώσει μια πλεκτή προσωπογραφία, μεταφέροντας ένα σχέδιο που η ίδια δημιούργησε, καθιστούν το έργο της μοναδικό. Χρειάστηκε επιμονή και υπομονή για να το ολοκληρώσει, ξεκλέβοντας χρόνο από την εργασία και από τη φροντίδα των παιδιών της.
Στον Δημοτικό Κήπο Χανίων, όπου τη συναντήσαμε, έφτασε κρατώντας το κάδρο με το εντυπωσιακό πλεκτό, μαζί με τον σύζυγο και τα παιδιά τους. Μεταξύ άλλων, είπε πως η τέχνη ήταν μέσα της από μικρή ηλικία και πως, παρά τις διαφωνίες των γονιών της, την ακολούθησε.
«Από τότε που ήμουν έφηβη μέχρι πρόσφατα ήθελα να κάνω ένα πλεκτό πορτρέτο, αλλά δεν ήξερα πώς να το κάνω. Μια μέρα είπα “ξέρω, ξέρω πώς θα το κάνω”. Επέλεξα το θέμα μου και ξεκίνησα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ
«Για κάθε έργο δημιουργεί μια νέα γλώσσα»
Ο σύζυγός της Ευτύχης Κουκουτσάκης, ο οποίος είναι και στήριγμα σε κάθε της προσπάθεια, εξέφρασε τον θαυμασμό του, μίλησε για τον αυθορμητισμό της και τις πρωτότυπες ιδέες της και επεσήμανε ότι η Ρεβέκα Χάμιλτον «λειτουργεί σαν υπολογιστής».
Όπως τόνισε, «κάθεται και ξαφνικά της έρχεται μια ιδέα, “παγώνει” πέντε λεπτά και μετά φτιάχνει μια νέα γλώσσα. Για κάθε έργο δημιουργεί μια νέα γλώσσα».
Ο κ. Κουκουτσάκης σημείωσε πως αυτήν την περίοδο η νεαρή καλλιτέχνιδα δημιουργεί κρητικά σαρίκια, με διαφορετικές πλέξεις μάλιστα και χωρίς να το έχει διδαχτεί από κάποιον.
«Το αποτέλεσμα είναι απίστευτο κάθε φορά», τονίζει. Προσθέτει μάλιστα ότι «δε μένει σε ένα είδος τέχνης, το θεωρεί... αναπηρία. Έχει κάνει όλα τα είδη και συνέχεια ψάχνει καινούργια, πιο πρωτοποριακά».
Στον Αζωγυρέ, όπου επέλεξε να ζήσει και να δημιουργήσει οικογένεια μαζί με τον σύζυγό της, η Ρεβέκα Χάμιλτον εκθέτει τα έργα της σε δική της γκαλερί. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να λάβει στα χέρια της το πρωτότυπο βραβείο, που θα της επιδοθεί από επιτροπή του διαγωνισμού.