Μαρκαντωνάκης

Γιάννης Μαρκαντωνάκης: Θλίψη και συλλυπητήρια για τον θάνατο του γλύπτη

Χανιά
Γιάννης Μαρκαντωνάκης: Θλίψη και συλλυπητήρια για τον θάνατο του γλύπτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θλίψη για τον εικαστικό δάσκαλο γλυπτικής, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών

Πέθανε σε ηλικία 72 ετών ο γλύπτης Γιάννης Μαρκαντωνάκης, που άφησε το στίγμα του στην τοπική κοινωνία των Χανίων. 

Ο Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης γεννήθηκε το 1952 στα Χανιά. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Το 1996 ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Χανίων, το οποίο μετείχε στο Δίκτυο Εικαστικών Εργαστηρίων του υπουργείου Πολιτισμού. Έχει βραβευτεί σε δύο πανελλήνιους διαγωνισμούς γλυπτικής: Το 1986 με το 1ο βραβείο για το Μνημείο Αντίστασης της Παναγίας Κεραμειών και το 1996 με το 1ο βραβείο για τον ανδριάντα του Σπύρου Καγιαλέ Καγιαλεδάκη, στο Ακρωτήρι Χανίων. 
Τον Αύγουστο του 2012 εγκαινιάστηκε στον Χώρο Τέχνης Χανίων έκθεση 44 εικαστικών-μαθητών του, για να τιμηθούν τα τριάντα χρόνια του ως δασκάλου στην πόλη των Χανίων. Ήταν, επίσης, μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. 
Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε σήμερα Δευτέρα, στον Ιερό Ναό Αγίου Λουκά, στις 11 το πρωί. 

Στον θάνατο του Γιάννη Μαρκαντωνάκη αναφέρθηκε με δήλωσή του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Ν. Καλογερής, ο οποίος είπε: «Η εκδημία του σπουδαίου Χανιώτη εικαστικού Γιάννη Μαρκαντωνάκη μάς γεμίζει θλίψη. Έφυγε από κοντά μας ένας άνθρωπος που σμίλεψε με το έργο του και τα κείμενά του το πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας. Το πρόωρο φευγιό του καθιστά φτωχότερο το πολιτιστικό κεφάλαιο της χώρας. Οι εμβληματικές δημιουργίες του, που κοσμούν το χανιώτικο τοπίο και όχι μόνο, θα μας τον θυμίζουν πάντα. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του». 

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη, το οποίο σημειώνει: “Το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη αποχαιρετά τον αγαπημένο φίλο και συνεργάτη Γιάννη Μαρκαντωνάκη. Ταυτισμένος με την πρωτοπορία στον χώρο των Τεχνών και βάζοντας την υπογραφή του σε εμβληματικές δημιουργίες για την πόλη των Χανίων, ο Γιάννης Μαρκαντωνάκης αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό, όχι μόνον για την πόλη μας, αλλά για τον χώρο του Πολιτισμού γενικότερα. Η σφραγίδα του ανεξίτηλη και στο Μουσείο Τυπογραφίας, με έργα και ιδέες του να εμπλουτίζουν τη μουσειακή συλλογή. 
Στη σύντροφο της ζωής του, Ζωή Κολλάρου, στον μοναχογιό του Πέτρο και σε όλους τους συγγενείς και οικείους του, τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια». 

Συλλυπητήριο μήνυμα εξέδωσε και το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων του Μίκη Θεοδωράκη, που εκφράζει τη θλίψη του για τον πρόωρο χαμό του δασκάλου της τέχνης, φίλου και συνεργάτη Γιάννη Μαρκαντωνάκη. 
Ο Γιάννης Μαρκαντωνάκης υπήρξε ο δημιουργός που άφησε έντονα το αποτύπωμά του στην ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας με το έργο και το ρηξικέλευθο λόγο του. 
Εκφράζουμε στους οικείους του τα ειλικρινή και θερμά μας συλλυπητήρια». 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News