ΓΙΑΤΡΟΙ

Κραυγή αγωνίας από τους γιατρούς των Χανίων: «Κινδυνεύει η πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου»

Χανιά
Κραυγή αγωνίας από τους γιατρούς των Χανίων: «Κινδυνεύει η πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Πνευμονολογική Κλινική του Γ.Ν. Χανίων, με τις έξι (6) οργανικές θέσεις για ειδικευμένους ιατρούς, τις τέσσερις (4) θέσεις ειδικευομένων, συνεχίζει να λειτουργεί με προσωπικό αγώνα και θυσίες των εναπομεινάντων ειδικευμένων ιατρών χωρίς κανένα ειδικευόμενο από 10ετίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ του νομού Χανίων.

«Κινδυνεύει σοβαρά η λειτουργία της Πνευμονολογικής Κλινικής. Ήδη έχουν συρρικνωθεί οι δραστηριότητές μας ως πνευμονολόγοι στα απολύτως αναγκαία όπως η εφημέρευση για τα επείγοντα και για τους νοσηλευόμενους του νοσοκομείου που χρήζουν της δικής μας εξειδικευμένης  ιατρικής γνώσης  και φροντίδας, οι οποίοι μας παρακολουθούν με βλέμμα συμπαράστασης και ενίοτε και συμπόνιας όταν «τρέχουμε και δε φτάνουμε» επί 24ωρου», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι γιατροί.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση:

«Εάν δεν ληφθούν γενναίες αποφάσεις από την ηγεσία για ουσιαστική οικονομική ενίσχυση του προσωπικού με διπλασιασμό των αποδοχών των υγειονομικών, και η ενίσχυση των νοσοκομείων θα συνεχίσει να εξαντλείται, κατά κύριο λόγο στην χρηματοδότηση των υποδομών ενώ συνάμα προωθούνται οι απαράδεκτες τακτικές άμεσης χρηματοδότησης του προσωπικού από τους ίδιους τους ασθενείς που έχουν ήδη πληρώσει για την υγεία τους μέσω των εισφορών και των φόρων τους, δυστυχώς φαινόμενα συρρίκνωσης κλινικών θα είναι το καθημερινό νέο στην πορεία του ΕΣΥ.

Οι λίστες χειρουργείων μειώνονται με άμεσες προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού ώστε να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες που αποτελούν το 30% τουλάχιστων των χειρουργικών αιθουσών ανά την επικράτεια και όχι δημιουργώντας ανισότητες ανάμεσα στους πολίτες της ίδιας χώρας και αναγκάζοντας το προσωπικό να απωλέσει τον όποιο εναπομείναντα ελεύθερο χρόνο του στο κυνήγι χρημάτων μέσω ασθενών- πελατών.

Σας παραθέτουμε επιστολή της πνευμονολογικές κλινικής.

Η συρρίκνωση μιας ιστορικής κλινικής του Γ.Ν. Χανίων

Η Πνευμονολογική Κλινική του Γ.Ν. Χανίων, με τις έξι (6) οργανικές θέσεις για ειδικευμένους ιατρούς, τις τέσσερις (4) θέσεις ειδικευομένων, συνεχίζει να λειτουργεί με προσωπικό αγώνα και θυσίες των εναπομεινάντων ειδικευμένων ιατρών χωρίς κανένα ειδικευόμενο από 10ετίας.

Μόλις ανέκαμψε από την παύση της κατά την 3ετία της COVID πανδημίας,, κλυδωνίζεται επειδή το ιατρικό προσωπικό ης περιορίστηκε σε μόλις τρεις (3) ιατρούς (1 Δ/ντρια και 2 επιμελητές) καθώς από έτους μετακινήθηκε πνευμονολόγος για να ενισχύσει το άλλο νευραλγικό και πολύπαθο τμήμα Γ.Ν. Χανίων, τα ΤΕΠ,  και ήδη από το μήνα Απρίλιο έτερος ιατρός μας είναι σε αναρρωτική άδεια επί μακρόν.

Κινδυνεύει σοβαρά η λειτουργία της Πνευμονολογικής Κλινικής. Ήδη έχουν συρρικνωθεί οι δραστηριότητές μας ως πνευμονολόγοι στα απολύτως αναγκαία όπως η εφημέρευση για τα επείγοντα και για τους νοσηλευόμενους του νοσοκομείου που χρήζουν της δικής μας εξειδικευμένης  ιατρικής γνώσης  και φροντίδας, οι οποίοι μας παρακολουθούν με βλέμμα συμπαράστασης και ενίοτε και συμπόνιας όταν «τρέχουμε και δε φτάνουμε» επί 24ωρου.

Τα Εξωτερικά Ιατρεία μας δεν μπορούν πλέον να γίνονται, ούτε τα γενικά ούτε τα ειδικά (ιατρείο μελέτης ύπνου, άσθματος, διακοπή καπνίσματος, αντιφυματικό, πλήρους λειτουργικού ελέγχου, προεγχειρητικού ελέγχου, και άλλα που θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε αν επαρκούσε το προσωπικό μας). Επίσης οι επεμβατικές μας πράξεις, όπως κυρίως οι βρογχοσκοπήσεις, περιορίζονται στις άκρως απαραίτητες και επείγουσες, σε ασθενείς δηλαδή που πάσχουν από κακοήθεια πνεύμονος, γιατί ειδάλλως θα έπρεπε να μεταβούν στο Ηράκλειο ή στην Αθήνα. Ούτε όμως οι εξειδικεύσεις μας (ιατρικής ύπνου, βρογχοσκόπηση, διαθωρακικός υπέρηχος, μη επεμβατικός μηχανικός αερισμός) μπορούν να αξιοποιηθούν πλήρως όταν η υπερεργασία μας εξουθενώνει καθώς κανονικές άδειες δεν έχουν παρθεί από 5ετίας.

Υπηρετούμε αυτή τη στιγμή τρεις ιατροί  με χρονικό ορίζοντα μπροστά μας σχεδόν δύο δεκαετιών ακόμα στο Ε.Σ.Υ. Έχουμε το φιλότιμο και την αγάπη για το συνάνθρωπο, όμως έχουμε και την επιστημονική ευθύνη, γι’ αυτό οφείλουμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας ως άμεσα θιγόμενους όπως ενημερώσαμε και τις αρμόδιες προϊστάμενες υπηρεσίες για το διαφαινόμενο κίνδυνο κατάρρευσης της κλινικής. Αν ενισχυθεί αποτελεσματικά και άμεσα θα μπορέσει να συνεχίσει να προσφέρει όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της στα πλαίσια της δευτεροβάθμιας νοσοκομειακής ιατρικής και δεν θα τη στερηθεί ο πληθυσμός του νομού Χανίων ούσα μία και μοναδική. Είναι πρόσφατη η μνήμη ιατρών του Γ.Ν. Χανίων που μετακινήθηκαν για ενίσχυση όμορων νοσοκομείων (και δικής μας πνευμονολόγου ανάμεσα τους).

Γνωρίζουμε ότι είμαστε μέλος προβληματικού οργανισμού, αυτού του Ε.Σ.Υ., τον οποίο εμείς στηρίζουμε με αυταπάρνηση τόσα χρόνια αλλά πλέον δεν θα αντέξουμε για πολύ ακόμα υπό αυτές τις συνθήκες». 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News