ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Κλείνει οριστικά η υπόθεση με τον «Φρίξο» - Καταδίκη για τους άνδρες που τον είχαν κυνηγήσει (vid)

ακρόαση άρθρου
Χανιά
Κλείνει οριστικά η υπόθεση με τον «Φρίξο» - Καταδίκη για τους άνδρες που τον είχαν κυνηγήσει (vid)
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παίζω με το Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου», είχε αποσπάσει το βραβείο Αριστείας και Καινοτομίας στη Σεξουαλική Αγωγή το 2019, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τη Σεξουαλική Υγεία
  • Καταδίκη των ανδρών που είχαν κυνηγήσει τον «Φρίξο»
  • Καταδικάστηκαν για συκοφαντική δυσφήμιση
  • Έφτασαν μέχρι τέλους για να δικαιωθούν οριστικά

Οριστική δικαίωση για τις νηπιαγωγούς που οδηγήθηκαν σε δίκη για την εφαρμογή του εγκεκριμένου από το Υπουργείο Παιδείας προγράμματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης «Παίζω με το Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου», για το ίδιο το πρόγραμμα και συνολικά για τον κλάδο των εκπαιδευτικών, αποτελεί η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Κρήτης που καταδίκασε δύο άνδρες για ψευδείς καταθέσεις και συκοφαντική δυσφήμιση.

Πρόκειται για έναν πατέρα, τα παιδιά του οποίου φοιτούσαν στο 19ο νηπιαγωγείο Χανίων την εποχή που εφαρμόστηκε το επίμαχο πρόγραμμα και για έναν 62χρονο από την Αθήνα, οι οποίοι είχαν στραφεί νομικά κατά των τεσσάρων νηπιαγωγών, ξεσηκώνοντας τότε τον εκπαιδευτικό κόσμο της χώρας.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον πατέρα σε ποινή φυλάκισης είκοσι τριών μηνών και τον 62χρονο σε τριάντα πέντε μήνες φυλάκιση. Η κ. Μαργαρίτα Γερούκη, μέλος της επιστημονικής επιτροπής της Παγκόσμιας Ένωσης Σεξουαλικής Υγείας, εξέφρασε στο neakriti.gr, τη χαρά της για τη δικαστική απόφαση, η οποία ήρθε επί της ουσίας να κλείσει την υπόθεση. Όπως τόνισε «η απόφαση αυτή δείχνει ότι οι εκπαιδευτικοί δεν είμαστε πια ο σάκος του μποξ για τον κάθε άνθρωπο ο οποίος έχει μια διαφορετική άποψη από την πολιτεία και από τους νόμους και προσπαθεί μέσα από μηνύσεις να τρομοκρατήσει τους εκπαιδευτικούς».

Ήδη οι τέσσερις νηπιαγωγοί που είχαν βρεθεί στο στόχαστρο επειδή μίλησαν στα παιδιά για τα γεννητικά όργανα με την επιστημονική τους ονομασία, είχαν αθωωθεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων. Ο πατέρας που θεώρησε πως το παιδί του “τραυματίστηκε ψυχολογικά” είχε υποβάλλει μήνυση σε βάρος τους με την κατηγορία ότι εξέθεσαν ανηλίκους σε κίνδυνο και ότι είχαν πρόθεση να βλάψουν την ψυχική τους υγεία.

Αργότερα μετά την αθώωση τους οι νηπιαγωγοί υπέβαλαν μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση. «Τώρα έχουμε μια ακόμα απόφαση η οποία λέει ότι κακώς, χωρίς κανένα λόγο, αδικαιολόγητα βρέθηκαν οι εκπαιδευτικοί στο στόχαστρο. Πολλές φορές βρισκόμαστε αδικαιολόγητα και κακόβουλα στο στόχαστρο και αυτή η απόφαση δείχνει ότι μπορούμε και πρέπει να διεκδικούμε το δίκιο μας, κάθε φορά που κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να μας εκφοβίσουν και προσπαθούν να δημιουργήσουν αρνητικές συνθήκες στη δουλειά μας», πρόσθεσε η κ. Γερούκη.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παίζω με το Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου», είχε αποσπάσει το βραβείο Αριστείας και Καινοτομίας στη Σεξουαλική Αγωγή το 2019, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τη Σεξουαλική Υγεία.

Σήμερα και μετά το τέλος της περιπέτειας του «Φρίξου» και των εκπαιδευτικών, το μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Σεξουαλικής Υγείας Μαργαρίτα Γερούκη μιλά για «ένα πρόγραμμα για το οποίο θα έπρεπε να είμαστε περήφανοι, αντί να τρέχουμε να αποδείξουμε ότι ως εκπαιδευτικοί κάνουμε σωστά τη δουλειά μας». Η ίδια ωστόσο συνεχάρη τις εκπαιδευτικούς που συνέχισαν να διεκδικούν το δίκιο τους και να περάσουν το μήνυμα ότι «μπορούν με τη σειρά τους να αναζητήσουν ευθύνες από ανθρώπους που επιχειρούν να τις εκφοβίσουν και να τις περιθωριοποιήσουν». 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News