εκκένωση κατάληψης Ρόζα Νέρα

Μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης Rosa Nera στα Χανιά – Επέμβαση από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις του νησιού

Χανιά
Μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης Rosa Nera στα Χανιά – Επέμβαση από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις του νησιού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στήθηκε από νωρίς το πρωί της Δευτέρας 1 Απριλίου για την εκκένωση της κατάληψης "Rosa Nera" στα Χανιά. Πρόκειται για δύο παλιά στρατιωτικά κτήρια που τελούν υπό κατάληψη από συλλογικότητες τα οποία και βρίσκονται στον λόφο Καστέλι πάνω από το παλιό λιμάνι των Χανίων. Γύρω στις 9 το πρωί στο σημείο βρέθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ, αστυνομικοί της Ασφάλειας, της Δίωξης και της ΟΠΚΕ από Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο, ενώ η επιχείρηση έγινε παρουσία εισαγγελέα.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει ήδη σε συλλήψεις πάνω από 10 ατόμων, μελών των συλλογικοτήτων που συμμετέχουν στην κατάληψη των κτηρίων που βρίσκονται στον λόφο Καστέλι. 

Μάλιστα, από τα κτήρια έχουν κατασχεθεί και διάφορα αντικείμενα, τα οποία ανήκουν στα άτομα που διαμένουν εκεί. 

Ήδη έχει προγραμματιστεί για σήμερα Δευτέρα στις 5 το απόγευμα, με φόντο την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στην κατάληψη, συνέλευση αλληλεγγύης στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας στα Χανιά, ως αντίδραση για την εισβολή των αστυνομικών στην κατάληψη και τις συλλήψεις που έγιναν. 

Υπενθυμίζεται ότι τα κτήρια έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία του Πολυτεχνείου Κρήτης, που τα έχει μισθώσει σε ιδιωτική εταιρεία για την αξιοποίησή τους, ενώ πρώτα ανήκαν στον στρατό. 

Ρόζα Νέρα
Το εμβληματικό κτήριο που ανήκε στην παλιά Μεραρχία

Το 1985 τα κτήρια της Μεραρχίας, που τελούν υπό κατάληψη εδώ και 20 χρόνια με την ονομασία “Roza Nera” - με ένα “διάλειμμα” το 2020 οπότε και είχε ξαναγίνει επέμβαση της Αστυνομίας - πέρασαν από το υπουργείο Άμυνας στο υπουργείο Παιδείας και στη συνέχεια δόθηκαν στο νεοσύστατο Πολυτεχνείο Κρήτης για να στεγάσει εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Επιπλέον το 2017 τα κτίρια είχαν χαρακτηριστεί από το ΚΑΣ ως νεότερο μνημείο αποτελώντας δείγμα αρχιτεκτονικής της κατηγορίας δημόσιων κτιρίων – διοικητηρίων. 

Τα τελευταία χρόνια όμως η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης αποφάσισε να τα παραχωρήσει σε ιδιώτες έναντι ενοικίου, προκαλώντας αντιδράσεις.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News