Φωτιά

Απολογούνται σήμερα οι δύο κτηνοτρόφοι που έβαλαν φωτιά στην Κάνδανο για να κάνουν βοσκοτόπι

Χανιά
Απολογούνται σήμερα οι δύο κτηνοτρόφοι που έβαλαν φωτιά στην Κάνδανο για να κάνουν βοσκοτόπι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πυρκαγιά είχε ξεσπάσει την περασμένη Πέμπτη σε ορεινή τοποθεσία των Τεμενίων του δήμου Καντάνου-Σελίνου - Αναζητούνται ακόμη τρία άτομα

Αντιμέτωποι με την κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση είναι οι δύο κτηνοτρόφοι που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της προανάκρισης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων για τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη Πέμπτη σε ορεινή τοποθεσία των Τεμενίων του δήμου Καντάνου-Σελίνου και εξαιτίας των ισχυρών ανέμων εξαπλώθηκε σε μεγάλο μήκος της κορυφογραμμής. 
Η εισαγγελέας τούς άσκησε δίωξη και τους παρέπεμψε σε απολογία στον ανακριτή Χανίων σήμερα Δευτέρα, με τους ίδιους πάντως να αρνούνται την κατηγορία που τους αποδίδεται. 
Τρία ακόμη άτομα αναζητούνται ως υπαίτια για την πρόκληση της πυρκαγιάς που κινητοποίησε ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και κατέστρεψε μεγάλη δασική έκταση. 
Υπενθυμίζεται ότι συνολικά 90 πυροσβέστες, με 30 οχήματα και δύο εθελοντικές ομάδες πήραν μέρος στην κατάσβεση της φωτιάς, που τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο το πρωί της Παρασκευής.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η πυρκαγιά έκαψε κυρίως κουμαριές και χαμηλή βλάστηση στη θέση Στεφανόπετρα, νότια της Καντάνου, ενώ αποτέφρωσε και περί τα τρία στρέμματα εντός της έκτασης αναδασώσεων του Δασαρχείου Χανίων, στην τοποθεσία Κατσιγιαννόλακκος. 
Από την αρχή του έτους, τα ανακριτικά τμήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, υπό την καθοδήγηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), έχουν προχωρήσει σε 23 συλλήψεις για εμπρησμούς (20 από αμέλεια και 3 από πρόθεση) και έχουν επιβάλει 57 διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 28.100 ευρώ. 
Συγκεκριμένα, τα περιστατικά έχουν εξελιχθεί στις κάτωθι περιοχές ως εξής: δύο στο Κιλκίς, έξι στα Χανιά, δύο στην Πρέβεζα, τρία στη Θεσπρωτία, οκτώ στην Ηλεία, ένα στη Λακωνία, ένα στη Χίο, δύο στην Κορινθία, οκτώ στην Εύβοια, ένα στην Αργολίδα, δύο στη Μαγνησία, ένα στη Φλώρινα, τρία στην Αρκαδία, τέσσερα στη Θεσσαλονίκη, δύο στη Χαλκιδική, δύο στη Ζάκυνθο, ένα στην Κεφαλονιά, ένα στην Κοζάνη, ένα στην Ημαθία, ένα στην Καστοριά, τρία στο Λασίθι, ένα στη Λέσβο, ένα στο Ρέθυμνο, ένα στη Δράμα και δύο στην Αττική.
Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, με τις αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα που έφερε στη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης και ψηφίστηκαν τον προηγούμενο μήνα, έχει αυστηροποιηθεί το πλαίσιο αντιμετώπισης εγκλημάτων με κοινωνικές προεκτάσεις, όπως οι καθ' έξιν εμπρησμοί από αμέλεια. Σε συνθήκες με ακραίο δείκτη επικινδυνότητας, τα εγκλήματα αυτά έχουν μετατραπεί από πλημμέλημα σε κακούργημα και πλέον επισύρουν ποινές 10 ετών κάθειρξης και πρόστιμα μέχρι 200.000 ευρώ.
Επιπλέον, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, απαγόρευση κάθε μορφής αναστολής ή μετατροπής της για το αδίκημα του εμπρησμού δάσους, δήμευση της περιουσίας του καταδικασθέντος εμπρηστή - ανάλογη με το μέγεθος της βλάβης που προκλήθηκε - καθώς και ποινικές κυρώσεις για προπαρασκευαστικές πράξεις εμπρησμού, όπως η κατοχή εμπρηστικών μέσων με σκοπό την προετοιμασία εμπρησμού σε δασική περιοχή. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News