Χανιά, έργα Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου, πλατεία 1866

Έτοιμο πριν το Πάσχα το ανοικτό κέντρο εμπορίου στα Χανιά (pics)

Χανιά
Έτοιμο πριν το Πάσχα το ανοικτό κέντρο εμπορίου στα Χανιά (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε εργοτάξιο μετατρέπεται η πλατεία 1866 στα Χανιά - Πώς από την απόλυτη παρακμή και την γκετοποίηση οδηγούμαστε στην πολυπόθητη ανάπλαση

Από την εποχή της ακμής της, πολλές δεκαετίες πριν, στην εποχή της παρακμής και της γκετοποίησης και σήμερα ένα βήμα από την πολυπόθητη αναμόρφωσή της. Η πλατεία 1866 των Χανίων, έχοντας περάσει από πολλές διαφορετικές φάσεις, διαμορφώνεται αυτές τις μέρες σε εργοτάξιο, με στόχο πριν από το Πάσχα να είναι έτοιμη για να παραδοθεί ως ανοιχτό κέντρο εμπορίου.

Το ανατολικό τμήμα έκλεισε ήδη και εκτιμάται ότι σε ένα μήνα θα έχει ολοκληρωθεί για να ακολουθήσουν οι παρεμβάσεις στο δυτικό τμήμα και τέλος στο κέντρο της πλατείας. Όπως ανακοινώθηκε, καθ’ όλη την περίοδο εκτέλεσης των εργασιών θα είναι σε ισχύ απαγόρευση της κυκλοφορίας από τη συμβολή της πλατείας με την οδό Κυδωνίας, μέχρι τη συμβολή της με την οδό Χατζημιχάλη Γιάνναρη.

Χανιά, έργα Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου, πλατεία 1866

Ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χανίων κ. Γιώργος Ευθυμίου εξήγησε στο neakririti.gr ότι «προκειμένου να περιοριστεί η αναπόφευκτη όχληση τόσο στους πολίτες όσο και στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, επιλέχθηκε οι εργασίες να υλοποιούνται τμηματικά. Όταν ολοκληρωθεί η τσιμεντόστρωση και η πλακόστρωση στο ανατολικό τμήμα, θα δοθεί σε κυκλοφορία και θα κλείσει το δυτικό».

Χανιά, έργα Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου, πλατεία 1866

Το έργο, που για μεγάλο χρονικό διάστημα παρέμεινε “παγωμένο”, θα υλοποιηθεί ουσιαστικά σε δύο φάσεις. Μετά την ολοκλήρωση και του δυτικού τμήματος, τα συνεργεία προβλέπεται να επικεντρωθούν στο μέσο της πλατείας. Καθυστερήσεις που υπήρξαν τους προηγούμενους μήνες αποδίδονται από τον Δήμο στην εμπλοκή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και της Αρχαιολογίας.

Χανιά, έργα Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου, πλατεία 1866

Στην παρούσα φάση πραγματοποιούνται τομές στο οδόστρωμα για την αναβάθμιση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης της ΔΕΥΑΧ, ενώ θα ακολουθήσει η υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης. Σειρά θα πάρουν τα συνεργεία του αναδόχου, που θα αναλάβουν την ανύψωση του οδοστρώματος, ώστε να διαμορφωθεί ενιαίο πλακόστρωτο δάπεδο.

Οι εργασίες για το ανοικτό κέντρο εμπορίου εκτείνονται σε μια μεγάλη περιοχή στον πυρήνα του εμπορικού κέντρου των Χανίων, που θα αναπλαστεί με προτεραιότητα στον κοινόχρηστο χώρο, ώστε να είναι προσβάσιμη σε πεζούς και ποδηλάτες και παράλληλα θελκτική για τους επιχειρηματίες της περιοχής. Το έργο στη 1866 θα “κουμπώσει” στη μεγάλη ανάπλαση των οδών Κορωναίου, Κορκίδη, Κριάρη, Κόρακα και τμημάτων της Καραϊσκάκη και της Μυλωνογιάννη.

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση για τη δημιουργία ανοικτού κέντρου εμπορίου στην πλατεία 1866 κατατέθηκε από τον Δήμο Χανίων, σε συνεργασία με το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο το 2018, ενώ η σύμβαση του έργου υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2022. Ο συνολικός προϋπολογισμός του φτάνει τα 3,2 εκατομμύρια ευρώ, με χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020 και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Χανιά, έργα Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου, πλατεία 1866

 

Επιφυλάξεις για τη μετακίνηση της πιάτσας ταξί

Το έργο προβλέπει πλήρη αναδιάταξη των υποδομών της πλατείας, εγκατάσταση νέου ασύρματου δικτύου internet και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Θα γίνει, επίσης, νέα χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης και αναμονής στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ταξί.

Χανιά, έργα Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου, πλατεία 1866

Αυτοκινητιστές ταξί της πιάτσας της πλατείας 1866 που μίλησαν στο neakriti.gr αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα του έργου, εκτιμούν ότι θα βάλει τέλος σε φαινόμενα παραβατικών συμπεριφορών και γκεκτοποίησης και πως θα αναβαθμίσει αισθητά την ευρύτερη περιοχή. Εκφράζουν όμως επιφυλάξεις σε σχέση με πιθανά οφέλη ή πιθανές αρνητικές επιπτώσεις για τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές ταξί, μιας και η πιάτσα προβλέπεται να μετακινηθεί.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News