νοσοκομείο

Κρήτη: Προβληματισμός για τα κρούσματα ιλαράς - Σε καλή κατάσταση η υγεία της νοσηλεύτριας στα Χανιά

Χανιά
Κρήτη: Προβληματισμός για τα κρούσματα ιλαράς - Σε καλή κατάσταση η υγεία της νοσηλεύτριας στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στάση αναμονής από τους ειδικούς για τα κρούσματα Ιλαράς

Με προσοχή παρακολουθούν οι λοιμωξιολόγοι την επανεμφάνιση της ιλαράς στην Ελλάδα επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη εξάλειψης της νόσου μέσα από τον καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού. Ένα από τα τέσσερα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν στα Χανιά όπως αποκάλυψε η ΚΡΗΤΗ TV, εξακολουθεί να νοσηλεύεται, με την κατάσταση της ασθενούς να είναι βελτιωμένη. Εμβολιασμό ή έλεγχο των βιβλιαρίων υγείας για τις ηλικιακές ομάδες της περιόδου πριν από την ένταξη του εμβολίου της ιλαράς στο εθνικό πρόγραμμα και λίγο μετά, συστήνει η διευθύντρια παθολογίας και πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του νοσοκομείου Χανίων κ. Ειρήνη Λαγουδάκη.
«Όσοι είναι γεννημένοι μετά το 1970 πρέπει να ελεγχθούν, αν θυμούνται αν το έχουν περάσει ή αν έχουν εμβολιαστεί.

Αν δεν έχουν εμβολιαστεί άτομα που θα μπορούσαν να έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας ή ειδικά οι υγειονομικοί θα πρέπει απαραίτητα να εμβολιαστούν» τόνισε η κ. Λαγουδάκη ενώ απαντώντας στο ερώτημα πόσο διάστημα μπορεί να καλύψει έναν άνθρωπο ο εμβολιασμός, είπε πως «δεν υπάρχει συγκεκριμένο διάστημα. Όταν κάποιος εμβολιαστεί, θεωρείται ότι κατά 99% είναι άνοσος. Όταν το έχει περάσει, επίσης θεωρείται άνοσος εφόρου ζωής. Πριν από το 1970 ο περισσότερος πληθυσμός το είχε περάσει», πρόσθεσε.

Τα τελευταία χρόνια σημαντικό μέρος του πληθυσμού έμεινε ανεμβολίαστο λόγο και του αντιεμβολιαστικού κινήματος με τις επιπτώσεις να είναι σήμερα ορατές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ιός είναι ενδημικός και μπορεί να υπάρχουν κύματα εμφάνισης του, κάθε τρία ή τέσσερα χρόνια. Κρούσματα είχαν καταγραφεί ξανά στην Ελλάδα το 2015 και το 2017.

Αυτό που δείχνει να προβληματίζει τους λοιμωξιολόγους δεν είναι η πορεία της νόσου και τα στάδια της αλλά οι πιθανές επιπλοκές. «Υπάρχουν και ποσοστά επιπλοκών και εκεί είναι το όλο θέμα. Αν βγάζαμε ένα εξάνθημα και τελείωνε δεν θα υπήρχε πρόβλημα, αλλά το ποσοστό των επιπλοκών μπορεί να φτάσει ακόμα και το 30%», εξήγησε η κ. Ειρήνη Λαγουδάκη. 

Στις περιπτώσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εφαρμόζεται η προβλεπόμενη διαδικασία. Όπως επιβεβαίωσε η  πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του νοσοκομείου Χανίων υπήρξε άμεση ενημέρωση του ΕΟΔΥ και της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας για τα τέσσερα κρούσματα. Όπως είπε, σε οτιδήποτε λοιμώδες και ειδικά στην ιλαρά που είναι υπέρμεταδοτική ,ακόμα και στην υποψία, το περιστατικό άμεσα απομονώνεται , στέλνονται οι απαραίτητες εξετάσεις και μόλις υπάρχει επιβεβαίωση ενημερώνεται ο ΕΟΔΥ. Η ίδια σημείωσε πως  «στην περίπτωση των κρουσμάτων στα Χανιά  η ενημέρωση έγινε από όταν τα κρούσματα ήταν ακόμα ύποπτα, ούτε καν επιβεβαιωμένα».

Όπως και στα κρούσματα covid, οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με ιλαρά, μπαίνουν σε απομόνωση. Σύμφωνα με την διευθύντρια παθολογίας και πρόεδρο της Επιτροπής Λοιμώξεων του νοσοκομείου Χανίων, «πάντα δίνονται αυτές οι οδηγίες και γραπτώς και προφορικά και στην κλινική όπου υπάρχει η νοσηλεία». 

Ο καθηγητής και διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Διαμαντής Κοφτερίδης, που μίλησε στην εκπομπή Ώρα Αιχμής της ΚΡΗΤΗ TV το βράδυ της Δευτέρας, χαρακτήρισε αναμενόμενη της επανεμφάνιση της ιλαράς σημειώνοντας πως «οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη η οποία είναι 45 φορές πάνω από το προηγούμενο έτος». 

Σε ανακοίνωση του ΕΟ∆Υ τονίζεται πως µε βάση τα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα και την υψηλή µμεταδοτικότητα του νοσήματος η πιθανότητα εμφάνισης κρουσμάτων κρίνεται υψηλή. Παρόλα αυτά, σύμφωνα µε τα αποτελέσματα οροεπιδηµιολογικής µμελέτης το διάστημα 2020-2021, η ανοσία του Ελληνικού πληθυσμού κρίνεται ικανοποιητική αφού το 89.8% των συµµετεχόντων είχαν αντισώματα έναντι της ιλαράς είτε µέσω παρελθούσας νόσησης είτε µέσω εμβολιασμού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News