Χωρίς οδηγό έχει μείνει από την αρχή του χρόνου το ασθενοφόρο της ακριτικής Γαύδου. Το όχημα που στάλθηκε στο νησί το περασμένο καλοκαίρι, στο πλαίσιο της προσπάθειας αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας σε ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές, οδηγούσε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου ένας οπλίτης του στρατιωτικού φυλακίου του νησιού. Παρέμβαση της 7ης ΥΠΕ για να μη μείνει παροπλισμένο ζητά η δημοτική αρχή.
Ειδικότερα, μόλις λίγους μήνες παρέμεινε στη διάθεση των ακριτών και των επισκεπτών της Γαύδου το ασθενοφόρο που πανηγυρικά στάλθηκε το περασμένο καλοκαίρι για να ενισχύσει το έργο του γιατρού του περιφερειακού ιατρείου. Οπλίτης του στρατιωτικού φυλακίου το οδηγούσε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, αλλά από την 1η Ιανουαρίου παραμένει παροπλισμένο.
«Ούτε παραδόθηκε σε κάποιον το όχημα ούτε ξέρουμε αν συμβεί κάτι ποιος θα μπορέσει να το οδηγήσει ώστε να είναι καλυμμένος. Το θέσαμε στην ΥΠΕ γιατί ένα ασθενοφόρο παροπλισμένο θα φθαρεί από μόνο του. Θα πρέπει κάποιος να φροντίσει τη συντήρησή του», δηλώνει η δήμαρχος Λίλιαν Στεφανάκη.
Ήταν τον περασμένο Ιούλιο όταν με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εκδόθηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία έδινε τη δυνατότητα στο υπουργείο Υγείας να αξιοποιεί στελεχιακό δυναμικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ή των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα διακομιδών σε ακριτικά νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές. Στη Γαύδο η θέση του οδηγού του ασθενοφόρου καλύφθηκε προσωρινά όπως αποδείχτηκε από την 5η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία.
«Το ασθενοφόρο που ήρθε στη Γαύδο ήταν στα πλαίσια μιας ευρύτερης δράσης που έγινε για πολλά απομακρυσμένα νησιά και για απομακρυσμένες περιοχές με μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου που πέρασε τον Ιούλιο και ήρθε και σε μας τον Ιούλιο οπότε στελεχώθηκε με οδηγό από το στρατό», τονίζει η κ. Στεφανάκη.
Για πάνω από ένα μήνα το ασθενοφόρο της Γαύδου που στάλθηκε για να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας και τις υπηρεσίες υγείας σε κατοίκους και επισκέπτες, παραμένει ακινητοποιημένο και χωρίς κανείς να νομιμοποιείται να το οδηγήσει σε περίπτωση ανάγκης.
«Ευτυχώς δεν είναι πολλά τα περιστατικά», λέει η δήμαρχος, «όμως παρ’ όλα αυτά, κάποιες φορές θα χρειαστεί. Γι’ αυτό το λόγο το θέλουμε».
Η δήμαρχος Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη με επιστολή της προς τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ ζητά να αξιοποιηθεί εναλλακτικά προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που μάλιστα προβλέπεται από την Πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
«Εγώ αυτό ζήτησα από την ΥΠΕ και να εξετάσουμε με τον καλύτερο τρόπο, πιο ορθολογικά να το λύσουμε το θέμα - νομίζω δεν είναι πολύ δύσκολο».
Μεταξύ άλλων στην επιστολή της δημάρχου αναφέρονται τα εξής: «Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται στις διακομιδές περιστατικών από και προς το λιμάνι ή το ελικοδρόμιο της Γαύδου, είτε από και προς το περιφερειακό ιατρείο και λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες ροές μεταναστών που αντιμετωπίζουμε και εκτιμάται ότι θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε, ζητάμε να ληφθεί μέριμνα από μέρους σας, προκειμένου να λυθεί το ζήτημα που έχει προκύψει με τον οδηγό του ασθενοφόρου».
Η έλλειψη οδηγού προβληματίζει τους ακρίτες που ήλπιζαν στη συνδρομή του πολύτιμου έργου του γιατρού του Περιφερειακού Ιατρείου.
Δείτε το βίντεο:
Ασφυκτική η πίεση στην ακριτική Γαύδο από τις ροές μεταναστών
Την ίδια ώρα, την παρέμβαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για να αντιμετωπιστεί η αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τη Γαύδο ζητά η δήμαρχος του ακριτικού νησιού Λίλιαν Στεφανάκη.
Μόλις χθες μεταφέρθηκαν με σκάφη του Λιμενικού στα Σφακιά και από εκεί στα Χανιά οι εβδομήντα τέσσερις μετανάστες που παρέμεναν αποκλεισμένοι στη Γαύδο λόγω καιρού, φιλοξενούμενοι από την προηγούμενη Κυριακή σε ένα ακατάλληλο κτήριο. Με λεωφορεία μεταφέρθηκαν στις παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου στον Καλαθά, όπου θα παραμείνουν μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη μεταφορά τους σε ΚΥΠ της Αττικής.
Εκατοντάδες μετανάστες έχουν αποβιβαστεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο στο νησί της Γαύδου, με πιο πρόσφατο το καραβάνι των 74 που έφτασαν εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών και φιλοξενήθηκαν σε ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο στην περιοχή Κόρφος. Τη σίτισή τους ανέλαβαν επιχειρηματίες της Γαύδου, ενώ ενδεικτικό των συνθηκών παραμονής τους είναι το γεγονός ότι κοιμόντουσαν στο πάτωμα, πάνω στα είδη ρουχισμού που είχε ο καθένας μαζί του, καθώς ο Δήμος δεν έχει να διαθέσει στρώματα.
«Αυτό που δεν έχει γίνει αντιληπτό είναι ότι η Γαύδος αποτελεί πλέον δρόμο για τους μετανάστες. Οι ίδιοι οι μετανάστες που αποβιβάζονται στο νησί μάς λένε ότι προορισμός τους είναι η Γαύδος και η Κρήτη», υπογράμμισε στο neakriti.gr η δήμαρχος κ. Λίλιαν Στεφανάκη, εξηγώντας τις αδυναμίες και τα προβλήματα που ανακύπτουν κάθε φορά και καλώντας την κυβέρνηση να παρέμβει.
Με ελάχιστες επιχειρήσεις να παραμένουν ανοιχτές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με προμήθειες που καλύπτουν μόνο τους λιγοστούς κατοίκους και χωρίς ο Δήμος να διαθέτει εξοπλισμό και είδη για τη διανυκτέρευσή τους, το ακριτικό νησί, που καθίσταται από τους δουλεμπόρους εύκολη δίοδος προς την Ευρώπη, δέχεται ασφυκτική πίεση από τις συνεχείς ροές μεταναστών, τη στιγμή που το κεντρικό κράτος δεν έχει μέχρι στιγμής δείξει ανταπόκριση στις εκκλήσεις της δημάρχου για παροχή στήριξης.
Δεύτερη επιστολή σε λίγες μέρες - Ζητά έκτακτη οικονομική επιχορήγηση και κοντέινερ με είδη πρώτης ανάγκης
Στη δεύτερη μέσα σε λίγες μέρες επιστολή της προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτρη Καιρίδη, και προς τον γενικό γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, κ. Δημήτρη Ιατρίδη, η δήμαρχος Γαύδου κ. Λίλιαν Στεφανάκη ζητά να εξεταστεί άμεσα μια έκτακτη οικονομική επιχορήγηση, καθώς, όπως τονίζει, ο προϋπολογισμός του Δήμου αδυνατεί να καλύψει χρηματικά τη φιλοξενία των μεταναστών που καταφτάνουν διαρκώς στο νησί.
Επιπλέον, προτείνει την προμήθεια και τη δημιουργία μιας αποθήκης υλικού, προκειμένου, όπως σημειώνει, να υπάρχουν ανά πάσα ώρα και στιγμή διαθέσιμα είδη πρώτης ανάγκης σε οποιαδήποτε έκτακτη κατάσταση, όπως για παράδειγμα αυτή που κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις προηγούμενες επτά ημέρες, με 74 ψυχές να είναι αποκλεισμένες στο νησί.
«Ο Δήμος Γαύδου προσπαθεί με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει και τα περιορισμένα οικονομικά του να ανταποκριθεί στις πρώτες ανάγκες που δημιουργούνται με την άφιξη αυτών των ανθρώπων, πολύ δε περισσότερο με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και καθιστούν - επί του παρόντος - αδύνατο τον ανεφοδιασμό μας με προμήθειες», σημείωσε η κ. Στεφανάκη.
Ως άμεσης προτεραιότητας ζητά να αξιολογηθούν από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου τα αιτήματα για την προμήθεια ενός κοντέινερ για την αποθήκευση ειδών πρώτης ανάγκης και για βραχεία παραμονή μεταναστών, όπως και αυτό που αφορά στην προμήθεια τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης και υπηρεσίες σίτισης και καθαριότητας.