φαρμακα

Πρεμιέρα από την Κρήτη για το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (vid)

ακρόαση άρθρου
Χανιά
Πρεμιέρα από την Κρήτη για το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (vid)
Σε εφαρμογή τίθεται πιλοτικά το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων, ένα πρόγραμμα που φιλοδοξεί να συμβάλει σημαντικά στη διαχείριση των φαρμάκων σε έλλειψη τόσο στο νοσοκομεία όσο και στην αγορά. Τις επιφυλάξεις τους εκφράζουν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της Κρήτης αλλά και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

Πρεμιέρα με επιφυλάξεις κάνει το πρόγραμμα παρακολούθησης διακίνησης φαρμάκων που μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα επιτρέπει στον καταναλωτή να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή, σε ποιο φαρμακείο είναι διαθέσιμο το φάρμακο που πρέπει να πάρει. Η αρχή γίνεται με το Nοσοκομείο Χανίων, αλλά το ίδιο σύστημα θα ενημερώνει το Υπουργείο Υγείας στη συνέχεια και για τα φαρμακεία της γειτονιάς.

«Σε αυτή την εφαρμογή λαμβάνονται υπόψη όλα τα δεδομένα πωλήσεων των εταιριών και των αποθηκών στα φαρμακεία… βοηθούν να γίνει μια εφαρμογή η οποία θα είναι διαθέσιμη στον πολίτη», τονίζει στο neakriti.gr και την ΚΡΗΤΗ TV ο πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων κ. Μανόλης Κατσαράκης. «Καταλαβαίνουμε το πρόβλημα που υπάρχει σε καταναλωτές με σκευάσματα που τελούν υπό έλλειψη… θετικό αλλά το φαρμακείο έχει ιδιαιτερότητες», τονίζει παράλληλα.

Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων θα καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τις ελλείψεις φαρμάκων. Ο πανελλήνιος φαρμακευτικός σύλλογος αλλά και οι φαρμακευτικοί σύλλογοι του νησιού εκφράζουν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος θεωρώντας ότι τα φαρμακεία έχουν ιδιαιτερότητες και αντίστοιχα, η αγορά φαρμάκου, που δεν λαμβάνονται υπόψη.

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα γνωρίζουν και οι γιατροί όταν συνταγογραφούν εάν υπάρχει το φάρμακο που χορηγούν στον ασθενή τους. Εκτιμάται ωστόσο ότι τα δεδομένα μπορεί να αλλάζουν σε βαθμό που να μην είναι απόλυτα ακριβή στην αναζήτηση τους. 

Το πιλοτικό πρόγραμμα είναι σε πλήρη εξέλιξη, αλλά δεν έχει αρχίσει ακόμη η παραγωγική λειτουργία.

Δείτε το βίντεο:

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News