Μνημόσυνο για το ναυάγιο Ηράκλειον και αεροπορικό δυστύχημα

Χανιά: Μνημόσυνο για τα θύματα του ναυαγίου “Ηράκλειον” και του αεροπορικού δυστυχήματος (pics)

Χανιά
Χανιά: Μνημόσυνο για τα θύματα του ναυαγίου “Ηράκλειον” και του αεροπορικού δυστυχήματος (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιζώντες του ναυαγίου και συγγενείς θυμάτων παραβρέθηκαν στο σημερινό μνημόσυνο επαναλαμβάνοντας πως ουδέποτε δικαιώθηκαν

Αποφράδα μέρα η σημερινή για τα Χανιά που μνημονεύουν τους 241 νεκρούς του ναυαγίου του πλοίου “Ηράκλειον” και τους 90 της αεροπορικής τραγωδίας στην Κερατέα. Ήταν 8 Δεκεμβρίου του 1966 και του 1969 αντίστοιχα.

Σήμερα (8/12) το πρωί τελέστηκε μνημόσυνο για τα θύματα του ναυτικού και του αεροπορικού δυστυχήματος, με επιζώντες του ναυαγίου και συγγενείς θυμάτων να επαναλαμβάνουν πως ουδέποτε δικαιώθηκαν…

8 Δεκεμβρίου 1966. Το πλοίο “Ηράκλειον” βυθίζεται στα παγωμένα νερά της Φαλκονέρας παρασύροντας στο θάνατο περισσότερες από 240 ψυχές. Τα Χανιά και η Κρήτη θρηνούν. Για τους επιζώντες αλλά και για τους συγγενείς των θυμάτων, οι μνήμες είναι μέχρι σήμερα οδυνηρές.

Μνημόσυνο για το ναυάγιο Ηράκλειον και αεροπορικό δυστύχημα

«Έχουν περάσει 57 χρόνια αλλά είναι πολύ έντονες οι αναμνήσεις της ημέρας», δήλωσε ο Γιάννης Πλατσιδάκης, γιος θύματος.

«Κάθε χρόνο που γίνεται το μνημόσυνο τα ίδια έχουμε, χίλιες αναμνήσεις θυμόμαστε, κακό πράγμα αλλά αναπόφευκτο», δηλώνει neakriti.gr και ο Σταύρος Λαγωνικάκης, επιζώσας του ναυαγίου. 

Από την πλευρά του ο κ. Πλατσιδάκης σημειώνει: «Ήμουνα στο σχολείο 15 χρονών, άνοιξε η πόρτα την ώρα του μαθήματος και ήταν ο θείος μου ο Γιώργος Πλατσιδάκης μαζί με τη διευθύντρια του σχολείου. Κάτι είπε στην καθηγήτρια η οποία ζήτησε να σηκωθούν και οι υπόλοιποι μαθητές και με πήρε ο θείος μου και μου είπε να νέα».

Ο Γιάννης Πλατσιδάκης, γιος του Επιμενίδη Πλατσιδάκη που χάθηκε κατά τη βύθιση του πλοίου,  αναζητώντας πρόσβαση στο φάκελο του ναυαγίου για λογαριασμό ενός Βέλγου ερευνητή, συνάντησε την άρνηση του υπουργείου Ναυτιλίας.

Μνημόσυνο για το ναυάγιο Ηράκλειον και αεροπορικό δυστύχημα

«Είναι απαράδεκτο. Αυτό το αίτημα έγινε στη διεύθυνση ασφάλειας ναυσιπλοΐας. Συμπεριφέρθηκαν σα να είναι η διεύθυνση συγκάλυψης ναυτικών ατυχημάτων: Μου αρνήθηκαν παντελώς να μου δώσουν ακόμα και τα σχέδια. Στην αρχή μου είπαν ότι δεν έχω έννομο συμφέρον. Τους είπα τότε ότι τα ζητώ σαν γιος του θύματος και έστειλα όλα τα πιστοποιητικά - είμαι ο κατεξοχήν αρμόδιος να έχω έννομο συμφέρον».

Πιασμένος από ένα καφάσι, μαζί με τρεις ακόμη επιβάτες, δύο άνδρες και μια γυναίκα, ο κ. Σταύρος Λαγωνικάκης πάλεψε για τουλάχιστον δεκαεπτά ώρες με τα κύματα. Είδε ανθρώπους να χάνονται αβοήθητοι στο πέλαγος. Ο ίδιος σήμερα λέει για τα αίτια του ναυαγίου πως παραμένουν αδιευκρίνιστα.
«Κανονικά  τους πήρε το ίδιο το ναυάγιο μέσα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ξέρουνε περισσότερα αλλά τους φακέλους δεν τους δίνουν».

Μνημόσυνο για το ναυάγιο Ηράκλειον και αεροπορικό δυστύχημα

Ο κ. Πλατσιδάκης μίλησε για τον πατέρα του που χάθηκε στο ναυάγιο: «Ο πατέρας μου πήγαινε στην Αθήνα μαζί με τον φίλο του τον Κατσιά, ο οποίος χάθηκε κι εκείνος. Είχε ραντεβού με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που τους σύνδεε φιλία».

Τρία χρόνια μετά το ναυάγιο του «Ηράκλειον», στις 8 Δεκεμβρίου του 1969, αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που εκτελούσε τη βραδινή πτήση Χανιά – Αθήνα, κατέπεσε στην Κερατέα. Χάθηκαν όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα, συνολικά ενενήντα ψυχές.

Ήταν το δεύτερο δυστύχημα στην ιστορία της Ολυμπιακής Αεροπορίας και μέχρι σήμερα το πιο πολύνεκρο στην ιστορία της.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News