Ρέθυμνο γυναικοκτονία, φωτ. ΕΡΤ

Συνεχίζεται η δίκη για τη γυναικοκτονία που συγκλόνισε το Ρέθυμνο - Στο εδώλιο ο κτηνοτρόφος που κατέσφαξε την 56χρονη σύζυγό του

Χανιά
Συνεχίζεται η δίκη για τη γυναικοκτονία που συγκλόνισε το Ρέθυμνο - Στο εδώλιο ο κτηνοτρόφος που κατέσφαξε την 56χρονη σύζυγό του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν την χαιρέτισα καν τη μάνα μου. Την είχε πετσοκόψει. Ο ιατροδικαστής δεν μας άφησε να τη δούμε. Σαν ζώο την έσφαξε. Με το σφαχτομάχαιρο», είπε η κόρη της την πρώτη μέρα της δίκης

Με την κατάθεση του αδελφού του κατηγορουμένου συνεχίζεται σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων η δίκη για τη δολοφονία της 56χρονης Ρεθυμνιώτισσας το καλοκαίρι του 2022. 

Δεύτερος κατέθεσε ο άλλος αδελφός του κατηγορουμένου ο οποίος υποστήριξε πως τη μοιραία μέρα ενημερώθηκε από τον αδελφό του για το έγκλημα που είχε διαπράξει. «Ήταν σα χαμένος, κοιτούσε τον ουρανό και ήταν κόκκινα τα μάτια του. Μου είπε: "πήρα ένα μαχαίρι απ’ την κουζίνα και την έσφαξα"». 

Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη ημέρα της δίκης στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων, την περασμένη Δευτέρα, η κόρη της 56χρονης τόνισε ότι περιμένει μια απόφαση που να δικαιώνει την ψυχή της μητέρας της. 

Γυναικοκτονία Ρέθυμνο - κόρη θύματος

Η 56χρονη Ρεθυμνιώτισσα, τον Ιούλιο του 2022, έπεσε νεκρή μέσα στο σπίτι της οικογένειας στο Άνω Μαλάκι από τον 61χρονο επί 42 χρόνια σύζυγό της, επειδή είχε αποφασίσει να χωρίσουν. Ο κατηγορούμενος κυριολεκτικά κατέσφαξε την άτυχη γυναίκα, καταφέρνοντας της δεκατέσσερις μαχαιριές στο λαιμό με ένα κτηνοτροφικό μαχαίρι. 

«Σήμερα η μητέρα μας αγωνίζεται για τη δικαίωσή της κι έχει στο πλευρό της τα παιδιά της, την οικογένεια της και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Οι δικαστικές αρχές έχουν πρωτίστως θεσμική ευθύνη αλλά και ηθική ευθύνη απέναντι σε όλους μας, να δικάσουν με τη μεγαλύτερη ποινή χωρίς αναγνώριση κανενός ελαφρυντικού, τον δολοφόνο της μητέρας μας», ήταν τα λόγια της κόρης του ζευγαριού, που εξερχόμενη του δικαστικού μεγάρου Χανίων την πρώτη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας ευχήθηκε η υπόθεση της άγριας δολοφονίας της μητέρας της, να γίνει αφορμή για να δικαιωθούν οι ψυχές όλων των θυμάτων γυναικοκτονιών.
Για τη συζυγική ζωή της μητέρας και του πατέρα τους αλλά και για τη σχέση τους, μίλησαν η κόρη και οι δύο από τους τρεις γιους του θύματος και του κατηγορούμενου. «Δεν την χαιρέτισα καν τη μάνα μου. Την είχε πετσοκόψει. Ο ιατροδικαστής δεν μας άφησε να τη δούμε. Σαν ζώο την έσφαξε. Με το σφαχτομάχαιρο. Αυτή μας έδωσε φτερά να πετάξουμε κι εμείς της τα κόψαμε», είπε μεταξύ άλλων στην κατάθεση της η 37χρονη κόρη του ζευγαριού.

Η ίδια εμφανίσθηκε πεπεισμένη πως το έγκλημα ήταν προμελετημένο ενώ μίλησε για τις ευθύνες της ίδιας και των αδελφών της για το φριχτό τέλος της μητέρας τους. «Εμείς τις δικές μας ευθύνες σαν οικογένεια, τις γνωρίζουμε πολύ καλά. Εγώ τις ευθύνες μου τις γνωρίζω. Δεν προλάβαμε να σώσουμε τη μητέρα μας. Είμαστε όμως εδώ για να πούμε την αλήθεια. Να στηρίξουμε την αλήθεια. Κι αν αυτή η αλήθεια είναι η αιτία να σωθεί μια οποιαδήποτε άλλη γυναίκα, αυτό θα είναι ένα όφελος για την ψυχή της μητέρας μας ,για τις ψυχές τόσων αθώων γυναικών που έχουν χαθεί άδικα, αλλά κι ένα όφελος γι’ αυτή την κοινωνία», σημείωσε με νόημα.
Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκαν τα παιδιά της 56χρονης, ο κατηγορούμενος ήταν ένας άνθρωπος σκληρός, παλαιών αρχών που ασκούσε ψυχολογική βία στην άτυχη γυναίκα. Όπως είπε ο ένας από τους γιους της άτυχης γυναίκας, η μητέρα τους είχε φύγει από το σπίτι δυο φορές ωστόσο είχε επιστρέψει. Η τελευταία φορά που επέστρεψε ήταν μια ημέρα πριν δολοφονηθεί από τον 61 ετών σύζυγο της.
Για εγκλήματα με κοινωνικές διαστάσεις μίλησε εξερχόμενη του δικαστικού μεγάρου η κόρη του ζευγαριού κάνοντας επίσης λόγο για ευθύνες ατομικές και συλλογικές. «Οι γυναικοκτονίες δεν είναι απλά εγκλήματα του ποινικού κώδικα. Είναι εγκλήματα τα οποία ενέχουν κοινωνική παθογένεια στην αντιμετώπιση της οποίας θα πρέπει να συμμετάσχουμε όλοι μας. Όποιο ρόλο κι αν έχουμε σ αυτή την κοινωνία. Είτε ως γονείς, όπως μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, ως δάσκαλοι πως τα εκπαιδεύουμε ,ως κράτος στο πως επιτρέπουμε την ατιμωρησία, στο πώς προστατεύουμε μια γυναίκα η οποία δεν είναι ευτυχισμένη και θέλει να αποχωρήσει από το γάμο της. Αλλά και ως κοινωνία πώς πολλές φορές στιγματίζουμε μια γυναίκα» ανέφερε η 37χρονη.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News