Φοιτητές Χανιά

Χανιά: Λύση για τις μετακινήσεις των φοιτητών - Στα 17 ευρώ από 15 Δεκέμβρη η κάρτα απεριόριστων διαδρομών

ακρόαση άρθρου
Χανιά
Χανιά: Λύση για τις μετακινήσεις των φοιτητών - Στα 17 ευρώ από 15 Δεκέμβρη η κάρτα απεριόριστων διαδρομών
«Ο αγώνας μας δικαιώνεται επιτέλους. Η μαζική κινητοποίηση κατάφερε όχι μόνο να επαναφέρει το κόστος της μηνιαίας κάρτας στα 17 ευρώ, αλλά να ενισχυθούν και οι παροχές. Αυτό αφορά όλες τις γραμμές και όλες τις ημέρες, ενώ υπάρχει ευελιξία και στην ημερομηνία έκδοσης»

Να μειώσουν το κόστος της κάρτας απεριορίστων διαδρομών του αστικού ΚΤΕΛ από τα σαράντα στα δέκα επτά ευρώ, πέτυχαν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης που συνέχιζαν για έξι ολόκληρους μήνες τις κινητοποιήσεις τους. Σήμερα το πρωί μετά από μία ακόμα προγραμματισμένη παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο Χανίων, σε συνάντηση που ακολούθησε με τη συμμετοχή της διοίκησης του ΚΤΕΛ, του πρύτανη του ιδρύματος και της δημοτικής αρχής, έγινε γνωστό ότι το γραφειοκρατικό κώλυμα ξεπεράστηκε και ουσιαστικά και ότι από τις 15 Δεκεμβρίου τίθεται σε ισχύ το μειωμένο κόστος.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του εκπαιδευτικού ιδρύματος βγήκαν διπλά κερδισμένοι καθώς εκτός από την πολυπόθητη υπογραφή της σχετικής σύμβασης ανάμεσα στην διοίκηση του αστικού ΚΤΕΛ και της πρυτανικής αρχής, πέτυχαν να διευρύνουν τα δρομολόγια που δικαιούνται και τα οποία πλέον θα καλύπτει η κάρτα απεριορίστων διαδρομών. Ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ, Γιάννης Καρτάκης υπενθύμισε ότι οι συζητήσεις με την πρυτανική αρχή είχαν αρχίσει από τον περασμένο Ιούνιο ωστόσο υπήρχε κώλυμα από το Υπουργείο το οποίο ξεπεράστηκε με παρέμβαση του δήμου και της αντιπεριφέρειας Χανίων.

Ο Βαγγέλης Πρασόπουλος, πρόεδρος του ενιαίου συλλόγου φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης είπε ότι η έκβαση των φοιτητικών κινητοποιήσεων, αποδεικνύει ότι μέσα από προσπάθεια και αγώνα οι φοιτητές μπορούν να διεκδικούν καλύτερους όρους φοίτησης και ζωής στην πόλη των Χανίων. «Ο αγώνας μας δικαιώνεται επιτέλους. Η μαζική κινητοποίηση κατάφερε όχι μόνο να επαναφέρει το κόστος της μηνιαίας κάρτας στα 17 ευρώ, αλλά να ενισχυθούν και οι παροχές. Αυτό αφορά όλες τις γραμμές και όλες τις ημέρες, ενώ υπάρχει ευελιξία και στην ημερομηνία έκδοσης».

 «Ανοίγει η δυνατότητα για τους φοιτητές μας να ανοιχτούν σε όλα τα σημεία της πόλης χωρίς ιδιαίτερο κόστος για το αστικό ΚΤΕΛ που έτσι κι αλλιώς έχει τα δρομολόγια» τόνισε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Μιχάλης Ζερβάκης ο οποίος υπογράμμισε επίσης ότι από κοινωνικής και οικονομικής πλευράς, οι φοιτητές είναι ένας πλούτος για την πόλη. Με αυτή την έννοια, σύμφωνα με τον ίδιο, «θα πρέπει να υπάρξει ανταποδοτικό όφελος για τον φοιτητικό κόσμο που έχει να αντιμετωπίσει και το μεγάλο πρόβλημα του στεγαστικού καταφεύγοντας στη μίσθωση σπιτιών σε απομακρυσμένες περιοχές που απαιτούν μεγαλύτερη δαπάνη για τις μετακινήσεις τους».

Τη στάση της πρυτανικής αρχής του Πολυτεχνείου Κρήτης εξήρε ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης σημειώνοντας ότι είναι η μοναδική πανελλαδικά που χρηματοδοτεί τις μετακινήσεις των φοιτητών. «Τόσο η διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ όσο και το Πολυτεχνείο Κρήτης κατάφεραν να έρθουν σε μια επωφελή συμφωνία για τους φοιτητές και πλέον όχι μόνο ικανοποιείται το αίτημα για μηνιαία κάρτα στα δέκα επτά ευρώ αλλά υπήρξε και διεύρυνση των δικαιωμάτων για χρήση σε όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους και σε όλα τα δρομολόγια που εξυπηρετούν τις ανάγκες των φοιτητών στις καθημερινές τους μετακινήσεις, όχι μόνο για τη σχολή αλλά οπουδήποτε αυτοί αποφασίσουν», πρόσθεσε ο κ. Σημανδηράκης.

Δέσμευση της διοίκησης του αστικού ΚΤΕΛ είναι οι συζητήσεις για την επόμενη ακαδημαϊκή περίοδο να γίνουν εγκαίρως ώστε οι φοιτητές να μην βρεθούν και πάλι προ εκπλήξεως.

«Μεγαλειώδης νίκη των φοιτητών»

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης σχετικά με την επαναφορά της μειωμένης φοιτητικής κάρτας απεριορίστων μεταφορών και φωτογραφικό υλικό με σκοπό την αναδημοσίευση:

«Μεγαλειώδης νίκη των φοιτητικών συλλόγων η επαναφορά της μηνιαίας φοιτητικής κάρτας και η αύξηση των παροχών της

Ήδη από τα μέσα της εξεταστικής του Σεπτέμβρη οι Φοιτητικοί Σύλλογοι έχουν ξεκινήσει γύρους κινητοποιήσεων για τις φοιτητικές παροχές. Η ελλιπής μέριμνα στο Πολυτεχνείο Κρήτης σε συνδυασμό με την κατάσταση στην πόλη των Χανίων αλλά και το κύμα ακρίβειας που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο χρόνο, δημιουργούν μια οριακή κατάσταση για τις σπουδές μας. Η απαξίωση της φοιτητικής μέριμνας είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΝΔ στα πανεπιστήμια όπου ιδιωτικοποιεί πτυχές του δημοσίου πανεπιστημίου και ανοίγει την πόρτα για την κατάργηση του άρθρου 16 και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Είναι γεγονός άλλωστε ότι η κυβέρνηση έχει προτεραιότητα την περιστολή των φοιτητικών δικαιωμάτων και διεκδικήσεων και όχι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους! Στο Πολυτεχνείο Κρήτης, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η κατάργηση της φοιτητικής κάρτας μεταφορών, με αποτέλεσμα να πληρώνουμε 40 ευρώ τον μήνα για την μεταφορά μας στο ίδρυμα, ενώ μέχρι πέρσι η τιμή της ήταν 17 ευρώ.

Αφού μετά από επανειλημμένες παραστάσεις διαμαρτυρίας στην πρυτανεία δεν πήραμε καμία απάντηση για το ζήτημα, στις 25/10 πραγματοποιήθηκε μαζικότατη κινητοποίηση με τη συμμετοχή 100+ φοιτητών από τους Φοιτητικούς Συλλόγους Ενιαίου, ΑΡ.ΜΗΧ. και ΗΜΜΥ  στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης! Για πρώτη φορά μετά από 2 μήνες κινητοποιήσεων των Φοιτητικών Συλλόγων, κάθισαν στο ίδιο τραπέζι ο υπεύθυνος των ΚΤΕΛ Χανίων, ο Αντιπεριφερειάρχης και η Πρυτανεία! Για κακή τους τύχη όμως οι σύλλογοι ήταν εκεί, όπου με τη μαζική τους παρουσία και παλμό κατέθεσαν τα αιτήματά τους στο τραπέζι «σπάζοντας» τα εμπόδια που έθετε η πρυτανεία στο να υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ των ΚΤΕΛ και του ιδρύματος. Πιο συγκεκριμένα, μετά από πιέσεις των φοιτητών, υπήρξε δέσμευση από την μεριά της Περιφέρειας ότι θα εκδώσει την απαραίτητη βεβαίωση ούτως ώστε να ξεπεραστεί το γραφειοκρατικό κόλλημα και ανανεωθεί η μηνιαία και μειωμένη φοιτητική κάρτα. Αφού, άπαντες στο τραπέζι δεσμεύτηκαν την λύση του προβλήματος μας διαβεβαίωσαν πώς το ζήτημα θα συζητηθεί και με την δημοτική αρχή. Σε συνέχεια οι φοιτητικοί σύλλογοι προέβησαν σε παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων όπου μας έγινε γνωστό πώς οι αρμόδιοι φορείς όντως συναντήθηκαν και δεσμεύτηκαν να λυθεί το ζήτημα.

Με όπλο μας, τους φοιτητικούς συλλόγους και τις κινητοποιήσεις μας, κερδίσαμε την επαναφορά της φοιτητικής κάρτας για τις μεταφορές και την διεύρυνση των παροχών της καθώς πλέον θα εξυπηρετεί όλες τις γραμμές και δρομολόγια τα Σαββατοκύριακα!

Έγινε λοιπόν ξεκάθαρο ότι το συλλογικό μας όργανο είναι αυτό που μας εξασφαλίζει νίκες μέχρι και για την καθημερινή διαβίωση μας, καθώς η συλλογική δράση των φοιτητών και η πίεση η οποία παράγουν εξασφάλισε μειωμένο κόστος μεταφοράς το οποίο για καιρό τώρα δεν ήταν δεδομένο! Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε συλλογικά ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για την εκπαίδευση του υποβαθμίζουν τα δικαιώματά μας, εντατικοποιούν τις σπουδές μας και διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο φοιτησης!

 

 

Φοιτητές Χανιά
Φοιτητές Χανιά
Φοιτητές Χανιά
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News