Σακελαροπούλου

Χανιά: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, παρουσία της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Χανιά
Χανιά: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, παρουσία της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτός της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στα Χανιά θα βρεθεί και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 110ης επετείου για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα έδωσε στη δημοσιότητα η Αντιπεριφέρεια Χανίων. Να σημειωθεί ότι, εκτός της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στα Χανιά θα βρεθεί και ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις.

Αναλυτικά:

Α. ΓΕΝΙΚΑ

Από την 8 η πρωινή ώρα της 30ής Νοεμβρίου μέχρι τη δύση του ηλίου της 1 ης Δεκεμβρίου 2023 ορίζεται:

1. Γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων και Δημοτικών Καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ και Ι.Δ των Οργανισμών, των Τραπεζών ως και των πλοίων που ναυλοχούν στο λιμάνι των Χανίων.

Advertisement

2. Φωταγώγηση της πόλης των Χανίων, με τη φροντίδα του Δήμου Χανίων, όπως επίσης και των Δημοσίων και των Δημοτικών καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ και Ι.Δ των Οργανισμών και των Τραπεζών τις εσπερινές ώρες στις 30 Νοεμβρίου και 1 η Δεκεμβρίου 2023.

3. Πανηγυρικός διάκοσμος των οδών και πλατειών της πόλης των Χανίων και του Φρουρίου Φιρκά, με τη φροντίδα του Δήμου Χανίων.

Β. ΕΙΔΙΚΑ

  • ΠΕΜΠΤΗ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

11:00 Στέψη του ανδριάντα του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου (Πλατεία Ελευθερίας) Κατάθεση στεφάνων από μαθητές και σπουδαστές της πόλης των Χανίων, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών.

Μετά τη στέψη θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και στη συνέχεια θα ανακρουστεί, από τη Φιλαρμονική του Δήμου Χανίων, ο Εθνικός Ύμνος και ο Θούριος του Εθνάρχη.

  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

07.30-10.30 – Μητροπολιτικός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου

Όρθρος Θεία Λειτουργία – Μνημόσυνο

11.00 – Επίσημη Δοξολογία

Μετά το τέλος της Δοξολογίας θα σχηματιστεί πομπή για την μεταφορά της Σημαίας στο Φρούριο Φιρκά.

11.30 Φρούριο Φιρκά – Τελετή έπαρσης τη σημαίας

Ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από το Δήμαρχο Χανίων, κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη, και στην συνέχεια θα γίνει Έπαρση της Σημαίας από την Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ακολουθεί επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, με παρουσίαση νέων εκθεμάτων- δωρεών, και στη συνέχεια επίσκεψη στο Δημαρχείο Χανίων.

19:30 Εκδήλωση Εθνικού Ιδρύματος «Ελ. Βενιζέλος» Οργάνωση: Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» θα σταλούν ιδιαίτερες προσκλήσεις από το Ίδρυμα «Ελ. Βενιζέλος».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας, «τα της Δοξολογίας παρακαλείται να αναλάβει η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου.

Τα της συμμετοχής των Ενόπλων Δυνάμεων στον εορτασμό και της απόδοσης τιμών, παρακαλείται να αναλάβει η 5 η Α/Μ ΤΑΞ (ΑΔΦΧ). Ειδικότερα, τα της συμμετοχής πολεμικών αεροσκαφών, η 115 ΠΜ, και τα της συμμετοχής πολεμικού πλοίου, ο Ναύσταθμος Κρήτης.

Ο Δήμος Χανίων παρακαλείται να μεριμνήσει για το σημαιοστολισμό της πόλης των Χανίων, τη διευθέτηση των χώρων της Ιεράς Μητρόπολης, του Φρουρίου Φιρκά και του Ανδριάντα του Ελευθερίου Βενιζέλου, και για την εγκατάσταση μεγαφωνικής συσκευής στην πλατεία του Διοικητηρίου Χανίων και στο Φρούριο Φιρκά.

Για την τάξη και ασφάλεια σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων, παρακαλείται να μεριμνήσει η Αστυνομική Δ/νση Χανίων.

Το Λιμεναρχείο Χανίων παρακαλείται να μεριμνήσει για τα μέτρα τάξης στο Φρούριο Φιρκά.

H Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων παρακαλείται να μεριμνήσει για την πρόσβαση και τον ευπρεπισμό του χώρου του Φρουρίου Φιρκά.

Οι Υπεύθυνοι των Ομάδων Φυσικής Αγωγής παρακαλούνται να μεριμνήσουν για την έγκαιρη παράταξη των αντιπροσωπειών των σχολείων κατά την τελετή της στέψης του ανδριάντα του Ελευθερίου Βενιζέλου και, στο Φρούριο Φιρκά, για τη συμμετοχή μαθητών, μετά από συνεννόηση με τους τελετάρχες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παρακαλούνται οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων να ενημερώσουν τα σχολεία αρμοδιότητάς τους.

Το συντονισμό των εκδηλώσεων θα έχουν ο Ειδικός Συνεργάτης της Π. Ε. Χανίων, κ. Σήφης Μαρκάκης, και η Υπεύθυνη Τύπου & Δημοσίων/Διεθνών Σχέσεων της Π.Ε. Χανίων, κα Ρούλα Οικονομάκη.

  • Τελετάρχες:

– Για την 30 Νοεμβρίου στην πλατεία Ελευθερίας (ανδριάντας Ελ. Βενιζέλου), τελετάρχης οριζόμενος από το Δήμο Χανίων.

– Για την 1 η Δεκεμβρίου στο Μητροπολιτικό Ναό και στο χώρο του Φρουρίου Φιρκά, τελετάρχης οριζόμενος από το Δήμο Χανίων».

 

Στα Χανιά η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Στα Χανιά βρίσκεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία σήμερα θα παραστεί στις επετειακές εκδηλώσεις για τα εκατόν δέκα χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Χθες το απόγευμα, η κ. Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, όπου από τον περασμένο Ιούλιο φιλοξενείται η έκθεση του κορυφαίου Έλληνα θαλασσογράφου Κωνσταντίνου Βολανάκη με τίτλο “Νόστος της θάλασσας”, και η οποία τελεί υπό την αιγίδα της ΠτΔ.

Η έκθεση περιλαμβάνει συνολικά 57 έργα του ζωγράφου, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από τη συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, καθώς επίσης ελαιογραφίες που ανήκουν στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, τη Βουλή των Ελλήνων και την Τράπεζα της Ελλάδος. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στους τρεις ορόφους της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, όπου απλώνεται ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό τέχνης, με μοναδικά έργα του Κωνσταντίνου Βολανάκη, του ζωγράφου των αυτοκρατορικών θριάμβων, των ένδοξων στιγμών της ελληνικής Ιστορίας, αλλά και των ταπεινών ψαροκάικων.

Οι εκδηλώσεις για τα 110 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, τις οποίες θα τιμήσει με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, διοργανώνονται όπως κάθε χρόνο από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο Χανίων και το Εθνικό Ίδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”.

Το πρωί θα τελεστεί Θεία Λειτουργία και επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, ενώ θα ακολουθήσει πομπή προς το φρούριο Φιρκά, όπου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κάνει την έπαρση της σημαίας. Την ίδια στιγμή, θα πραγματοποιηθεί διέλευση σχηματισμού αεροσκαφών F16 από την 115 Πτέρυγα Μάχης, ενώ φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού θα καταπλεύσει στον χώρο του λιμανιού. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Σύμφωνα με το καθιερωμένο πρόγραμμα, θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης και στη συνέχεια στο Δημαρχείο Χανίων. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελος Τουρνάς.

Το απόγευμα, το Εθνικό Ίδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” διοργανώνει στις εγκαταστάσεις του στη Χαλέπα, στρογγυλό τραπέζι με θέμα “Το Κρητικό Ζήτημα και η εθνική ολοκλήρωση”. Ομιλητές θα είναι οι Roderick Beaton, ομότιμος καθηγητής του King’ s College Λονδίνου, πρόεδρος της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, και Πασχάλης Κιτρομηλίδης, ακαδημαϊκός, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. Η εκδήλωση θα κλείσει με την αναγόρευση των ομιλητών σε εταίρους του Ιδρύματος.

Θα προηγηθεί η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος, υπό τη διαδικτυακή προεδρία του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και προέδρου του Ιδρύματος κ. Κωνσταντίνου Τασούλα.

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News